Historiske tilbakeblikk 1965-1967

Skrevet av Birger Christensen,  25.09.2022
Artikkelbilde
Osiris er den eneste norskoppdrettede hesten som har vunnet Oslo Cup. Hans Holt red hesten inn til to strake seire i 1965 og 1966.

I år fyller Øvrevoll 90 år. Ingen dårlig alder for en galoppbane. Om ti år blir det 100, og da blir det sikkert stor oppmerksomhet. Men en markering blir det også i år.  

Hver uke vil vi presentere viktige øyeblikk i Øvrevolls historie. Først og fremst sportslige prestasjoner som fortjener å få plass. Men også noen kuriositeter som vi håper vil falle i smak. I november er vi fremme ved 2022. Har du lest sakene, vet du trolig en del mer om Øvrevoll.

1965: Ikke siden 1950 hadde en norsktrent hest vunnet Oslo Cup. Da var det Birger Andersen som kunne møte Ærø til vinnerpaddocken. I noen år fremover het løpet Oslo Handicap, men det var likevel det viktigste løpet for eldre hester på Øvrevoll. Nå var Andersen på plass på ny, denne gang med Osiris. Med unge Hans Holt på ryggen tok Osiris en sikker seier. Det kunne ikke bli så mye mer norsk . Norsk trener og jockey, og Osiris er fremdeles den eneste vinneren av løpet som er norskoppdrettet. Et litt morsomt poeng er at Hampus G går i eksakt lik drakt som Osiris bar på 60-tallet.

Cicero II var blitt fire år i 1965. Han vant fire løp på fem starter, hvor av tre var sprintløp. Men raden inneholdt også en start i Hesteierforeningens løp over 1900 meter. Mange regnet denne distansen som den mest krevende av alle, og vi er enige. Hele borte langside, ytre søndre sving og hele oppløpet. Ikke bare til det første målet der det ligger i dag, men 100 meter ekstra opp til Stallkroa. Dette løpet vant Cicero II lett foran I Do Run til 1.14 i vinnerodds. John B Terry i den siste sesongen som champion og fem strake titler.

Dette året var også året da trippelspillet kom til Øvrevoll. Gjennom sesongen var det ett løp med trippel på menyen. Slik var det i andre halvdel av 60-tallet, men fra 1970 ble det trippel for fullt. Startboksene gjorde også sitt inntog. Det hadde vært flaggstart, men nå måtte man søke om tillatelse til å stå utenfor startboksen.

 

1966: I 1958 vant Flying Friendship Norsk Derby. Siden hadde det vært bare svensk og dansk. Det var tydelig at publikum på Derbydagen var klar for en norsk seier igjen. Reidar "Raggen" Johansen trente Flying Friendship, og nå hadde han Neckman .til start. Jan Erik "Schumann" Hansen satt på outsideren, og inn på oppløpet gjorde han vinstdraget. Neckman fikk en stor ledelse og lot seg ikke innhente. Jubelen var enorm, til tross for at svært få hadde spilt på ham. Men gleden over en etterlengtet seier var utvilsomt stor.

Vinneroddsen ble 25.31, og eier Arild Nyquist kunne glede seg over 50 000 for Derbyseieren. Men han kunne også feire over å ha tatt kassa på V5. Med Neckman som banker tok han hele potten, og for første gang ble det utbetalt over 100 000 (105 122) for et spill på Øvrevoll. For Reidar Johansen ble det en stor dag. I tillegg til Neckman ble det seier til Flying Venus i Vat 69 Steeplechase og med Tiger og Arne Wikstrøm i et sterkt stayerløp.

Osiris vant Oslo Cup året før, og i 1966 gjentok han bragden. Samme eier, trener og jockey, meget populært blant publikum. Stratos hadde vunnet Oslo Cup to ganger, men Osiris først med to strake. 

Griffinhester ble et mye brukt uttrykk på 60-tallet på Øvrevoll. Det var ofte slik at Jockeyklubben kjøpte opp hester fra England og solgte dem for en ikke alt for dyr sum. I 1966 kom det en gruppe som ikke bare var deltakere, men veldig gode. her er navnet på noen av de beste: Mr James, Patient Boy, King Cavalier, Border Nightingale, Valma, Sister Deb, Fashion Trade, Wee Angus, Spica Boy, Jerome, Parmorin og Lucky Chance. De to først nevnte vant begge Oslo Cup, og den nevnte gruppen vant en rekke storløp.

 

1967: Ole Svartshoel ble trenerchampion i 1932 i den første sesongen på Øvrevoll. Før vi kom så langt som til Oslo Cup det året, døde Svartshoel, og John Moore ble overlatt treneransvaret for blant annet Cicero II. Denne flotte hesten hadde vært en topphest hele tiden, og nå var han blitt seks år. Da kom høydepunktet med en to lengders seier i Oslo Cup, ridd av den engelske toppjockeyen Bruce Raymond. Vinneroddsen ble skrevet til 15.94.

Samme dag gikk Vat 69 Steeplechase av stabelen. Den fremragende hinderhesten Free as Air var blitt 11 år, men det hindret ham ikke å vinne løpet. Stjernen på Ruth Hegards stall var den beste i den første puljen av griffinhester som kom til Øvrevoll.

Antall hester i ett og samme løp ble satt med bred margin i Norsk Derby. Hele 23 hester kom til start, og Majano med Gilbert Pezeril som makker gikk til topps. Han hadde for øvrig blitt nummer 18 i Derby på Jägersro den gang det også var gress på den banen (siste gress-Derby i Malmø var i 1979). På Øvrevoll ble Paul Kuhn og Mr Acker Bilk den første som kunne bokføre en 22.plass. Ilmari Erko mistet rytteren og kun 22 fullførte.

Den strålende sprinteren Prior var kanskje Arnfinn Lunds første stjerne. I september slo han de eldre sprinterne i de raskeste hestenes viktigste oppgjør. Tidligere på sesongen hadde han vært først i mål i 2000 Guineas. Men John B Terry veide inn med 2.5 kilo for lite, og Prior ble dermed disket. Det var første og siste gang Arnfinn mistet en seier på grunn av undervekt. Men han måtte to år på en seier i en klassiker.