Sesongen 2024 på Øvrevoll er over. Det er liten tvil om at norsk galopp står særdeles sterkt i Skandinavia. Slik tror vi det vil bli også i de neste årene. Ikke minst fordi toåringene dominerer totalt, og fordi det finnes en vilje til å satse. Eiere, trenere og stallpersonale kan glede seg over sterke prestasjoner, særlig på Bro og Jägersro i tillegg til Øvrevoll.
La oss starte med Derbydagen. Været i forkant hadde ikke vært all verden, men Yr var klare på at det skulle bli flotte forhold på søndag. Det slo til, og de tilstedeværende fikk oppleve en dag for minneboka. Alt fra hatteparade til Ponni Derby ble viet oppmerksomhet, og selv de som ikke tjente noen kroner i totoen, så ut til å kose seg. TV-sendingen var den beste sendingen fra Øvrevoll noensinne, Ola Jakobsen var i storform som løpsreferent og fikk publikum med seg, og Thomas Gjelsås hadde full kontroll i vinnerpaddocken. Veronika Aske var suveren programleder for alle som fulgte sendingen hjemmefra. De fantastiske prestasjonene kommer vi tilbake til, men årets Derbydag var en innertier for folket.
Vi kommer ikke utenom at det sent i sesongen var en økonomisk situasjon som var mer alvorlig enn tidligere. Siste løpsdag ble avlyst, og det ble foretatt innskrenkninger av stillingene. Forhåpentligvis vil mye bli rettet opp i løpet av vinteren for Norges eneste galoppbane og sesongen 2025 kan starte på tryggere grunn.
Kvinnelig champion
Etter 13 år med Niels Petersen på tronen, ble det i år klart for det første trenerchampionatet til Cathrine Erichsen. Det er andre gang i historien at det ble en kvinne på toppen. Første gang var det Trine Meling som seiret i 1985. Årets fight ble fulgt nøye av mange, og for undertegnede skjedde det avgjørende rykket da Leo Boy seiret i Breeders Classic søndag 29. september. Leo Boy vant Drømmemilen, Breeders Classic og Fearnleyløpet. Drøyt 760 000 løp Leo Boy inn i de tre nevnte løpene. God form på mange hester over lang tid var selvsagt også viktig, og vi kan nå gratulere Cathrine.
Niels Petersen fulgte nærmest, og han er nå i gang med å planlegge for at rundt 15 av hans hester skal tilbringe vinteren i Dubai. Et meget spennende prosjekt, hvor det skal bli interessant å følge med norske håp vinterstid.
På Øvrevoll endte Silja Støren på den tredjeplassen på pallen foran Jan-Erik Neuroth og Annike Bye Hansen, og hele trioen hadde en fin sesong. Debutsesongen til Jan-Erik som trener var oppsiktsvekkende, med 3-årige Schamyl som den store eneren. I fjor vant han med sin siste sjanse som jockey i Norsk Derby, da Ami de Vega gikk til topps. Nå ble det seier med Schamyl, som får mye omtale når vi kommer til treåringenes prestasjoner. I Sverige endte Jan-Erik på 5 731 587 svenske kroner, et lysår foran de øvrige. Utvilsomt den høyeste summen i historien i en debutsesong.
Annette Stjernstrand og Gina Mathisen hadde en knallhard fight om amatørenes championat. Foran årets siste sjanse ville Gina vinne om Flower Power endte blant de fem beste. Det gikk ikke, og dermed gikk tittelen til Sverige.
Av øvrige amatørtrenere velger vi å gi litt kredit til Tonje Guttulsrød og Åge Mathisen. Diggit ble årets mestseirende med fem seire, syv andre- og fire tredjeplasser, en trippelprosent på 80! Han var i fjor sommer nede på formtall 40, som er det laveste man kan ha. Året ble avsluttet med et målfototap om seieren med 63 i formtall, og Diggit ble også årets tøffing i strid med Red Valley. Godt jobbet.
Åge holder til på Skreia ved vestbredden av Mjøsa. Tettstedet ble berømt gjennom skøyteløperen Alv Gjestvang med to medaljer i OL på 500 meter (bronse i 1956 og sølv i 1964). Nå er det Åge som imponerer, og aller sterkest synes vi innsatsen i Sverige er. Når disse linjer skrives har han en trippelprosent på 75, og ofte har det vært 18-årige Tonje Sørvang som har sittet på ryggen.
Carlos først til ti titler
I fjor mistet Carlos Lopez tittelen som champion-jockey etter et stygt fall i Gøteborg. Men nå var det ingen tvil, den tiende triumfen ble tatt med klar margin. Han gikk til topps allerede i 2007, men så varte det til 2014 før det igjen ble suksess. Deretter er det kun Jan-Erik Neuroth i 2019 og Manuel Martinez i 2023 som har stoppet Carlos. Han ble for øvrig mester også på Klampenborg etter en heftig strid med Oliver Wilson.
Ellers må vi sette et stort utropstegn ved sesongen til Sandro de Paiva. Han fikk jobben som førstejockey til Jan-Erik Neuroths stall. Særlig i Sverige ble det en gedigen suksess, og to Derbyseire står trolig aller høyest for dyktige Sandro. Elione Chaves var også høyt oppe og klart best i Sverige og totalt i Skandinavia. Vi tar også med at Anna Pilroth hadde en fin sesong med 11 seire. Anna er nå syv seire bak Pascolina Pinto i kampen om å være toer av kvinnene bak Yvonne Durant på listen gjennom drøyt 90 år. Et mål å sikte mot i 2025?
Blant lærlingene dreide det seg om Lorenzo Putzulu og Ida Tandberg. Sistnevnte gjorde det meget bra i sin første sesong som lærling, men endte knepent bak Lorenzo.
Amatørrytterne hadde som året før et rivende oppgjør. I begynnelsen av oktober var det ikke så mange som tippet at Karoline Pedersen skulle vinne. Men på under en måned vant hun tre strake med Stogas Athena, Oliver og Man of Devotion. De to siste seirene kom på årets to siste løpsdager og etter strålende taktisk ridning. Sammen med Tonje Sørvang, Frida Sandbraaten og Mie Blichfeldt har vi en bukett med lovende ryttere som vil bli fulgt nøye fremover.
Mestvinnende eier ble Väsby Häst AB (Hans Skiöld), som i tre sesonger har hatt et godt samarbeid med Annike Bye Hansen. Stall Perlen tok flest seire (ni), men 1 209 967 mot 1 023 120 kroner innløpt for de to fremste ble fasiten. Hardt satsende Bling Enterprise hadde en fin sesong selv om det kanskje ble litt flere andreplasser enn ønskelig, og vi gir også kreditt til Finn Kristiansen, som har vært et flott tilskudd til Øvrevoll og spesielt stallen til Cathrine Erichsen. Et fint år med seks seire også for Pål Jørgen Nordbye.
Den mest overlegne seieren kom i klassen for oppdrettere. Morten Buck (Buck Racing) ble mestvinnende oppdretter for første gang i fjor. I år var det halve oppløpet ned til Knut O Arnesen og Black Moon Breeding samt Maria Roberts. 18 ganger var Morten i vinnerpaddocken, og summen var voldsomme 2 583 292 kroner. Det er over en million mer den forrige rekorden. I Drømmemilen på Derbydagen var han oppdretter for vinneren Leo Boy, toeren Sticky Chance og fjerdehesten Rosemary's Baby!
Når det gjelder de firbente, begynner vi som vanlig med to- og treåringer. De eldre blir delt inn i sprintere, milere og stayere. Om noen som har imponert faller litt utenfor, prøver vi å få plass til disse også.
Enorm klasse på ungdommen
Vi har sett veldig mange toåringer siden vi begynte vandringen på Øvrevoll for 60 år siden. Kanskje har de beste i en årgang vært like bra som de beste i år. Men denne sesongen har inneholdt rundt 15 toåringer av høy klasse. Nå blir det veldig spennende å se hestene igjen til våren. Da er de inne i den klassiske årgangen, og vi føler oss sikre på at dominansen for de norsktrente vil være stor.
Vi starter med ubeseirede Wassim. Som Schamyl gjorde i 2023, seiret Wassim i Skandinavisk mesterskap på Derbydagen samt i kriteriet fem uker senere. Begge er danskoppdrettet på Stutteri Hjortebo, og Schamyl har de fleste fått med seg hvordan han har gjort det i 2024 (se neste avsnitt om treåringene). Wassim innledet Derbydagen med å vinne med ti lengder og satte standard for dagen.
På Bro Park ga de tre største løpene firedoble triumfer for våre kort! Først ute var Crystal Love foran Capitana, Domdiggida og Supernova, alle med "etternavnet" Bling. Crystal Love var også klart best i Svealandløpning på Stockholm Cup-dagen, nå var War Bear, Grey Tycoon og Capitana Bling nærmest. I oktober var det Vinterfavoriternas Pris, og da seiret War Bear etter en flott finish foran Katsumoto, Icon Bling og Supernova Bling. War Bear endte opp med formtall 86 foran Crystal Love 83 og Wassim 82. Siden Crystal Love slo War Bear den ene gangen de møttes, synes vi at det var litt overraskende at War Bear var så mye som tre kilo over Crystal Bear, men det er jo lov til å ha egne ideer om et slikt emne.
13 norsktrente toåringer endte opp med formtall 76 eller høyere. -Correct me if I am wrong, men det kan vel aldri ha vært noe tilsvarende noen gang? Vi kunne ha nevnt flere, men må ta med at mye omtalte Zakopane vant i sin debut, dog i enklere selskap. Big Chance hadde en flott avslutning på året, og Katsumoto gikk til topps i Heatherwold foran Icon Bling. Sistnevnte var i våre øyne knepent best av mange gode Bling-hester, men her kan mye skje gjennom vinteren. Tar til slutt med Queen Azteca, som var råsterk ved sin seier på Jägersro. 2025 blir i hvert fall et spennende år for den klassiske årgangen.
Schamyl den store stjernen
Å følge Schamyl gjennom sin treårssesong er som å lese et eventyr fra Asbjørnsen og Moe eller H C Andersen. Bare med det unntaket at sannheten er bedre enn eventyret. Fem seire, en andre- og en tredjeplass ble fasiten på syv starter, og da gikk han hele tiden mot de beste i årgangen. Han tjente 3 035 214 kroner i Sverige (nummer to var Mendel's Rock med nesten to millioner mindre), og i tillegg 715 700 på Øvrevoll!
Årsdebuten skjedde på nasjonaldagen, der han ble toer etter lovende Nope Never. I forberedelsene til det svenske Derbyet seiret han i Voterløpning til god odds foran Lord Mountbatten. Derbyet gikk for første gang på en mandag, da startboksen kollapset dagen før. Det ble en knallhard strid mellom nevnte Schamyl og Mendel's Rock. Målfotoet gikk i norsk favør, og Kari Petterøe kunne juble som spent eier. Sistnevnte fikk revansj tre uker senere hvor også If He Says So var foran Schamyl.
Nå var det tre uker til Norsk Derby, og det ble en tid med mye spenning. På den store dagen var Schamyl best foran en sterk Kjell Hroar, og vi fikk en innføring i hvordan vinneren fikk tilberedt gulrøtter. Jan-Erik Neuroth tok sin andre Derbyseier av to mulige som trener, og Sandro de Paiva hadde også all mulig grunn til å juble. Etter Derby ble det seier på Bro i Breeders kort foran en meget god Triple Treat. Den tredje klassikeren kom i Gøteborg. Der ble det en sikker triumf i St Leger, og fem seire, en andre- og en tredjeplass ble altså den enorme fasiten.
Noen linjer om de konkurrentene som vi vurderer nærmest. If He Says So vant sesongens første løp på Øvrevoll foran Emma Emilleen og seiret i Derby Trial på Jägersro. Han vant St Leger på Øvrevoll, men kanskje litt skuffende med to femteplasser i Derby.
Prisen som beste treårige hoppe gir vi til Easywithme. Hun seiret i 1000 Guineas på Bro foran stallvenninnen Chelsea Morning. To uker ble det seier i 1000 Guineas også på Øvrevoll. Også norskoppdrettede Imra (vant Malmø Stads Pris) viste mye bra, men her føler vi at det bør være mer å gå på.
Sir Brego åpnet flott med seier over stallkameraten Kjell Hroar og lyktes i å vinne 2000 Guineas i en tøff fight mot Optimus Bling. Sistnevnte vant for øvrig Derby Trial, mens det beste løpet til Kjell Hroar nok var en flott annenplass i Derby.
Også norskoppdrettede Rosemary's Baby klarte å sikre seg en klassisk seier. Oaks var siste mulighet, og der svarte hun opp alle og vant foran All Star Bling.
Flotte norske prestasjoner
Vi har nevnt Rosemary's Baby og Imra som var de to klare favorittene i Drømmemilen på Derbydagen. Men det løpet gikk for fort fra start, og i stedet var det Leo Boy og Sticky Chance som stakk frem. Leo Boy vant, og han overrasket mange da han slo Triple Treat i Breeeders Classic. Sistnevnte hadde tre uker i forveien tapt for Schamyl på foto i Svensk Breeders, nå ble Leo Boy for sterk. Sticky Chance tok seg for øvrig av Breeders Sprint foran Run for Justice, hvor vi i etterkant fikk oppleve årets intervju i vinnerpaddocken signert Guri Ranum Ekås. Og selvsagt honnør til Triple Treat, som i tillegg til nevnte innsatser, gikk til topps i Skandinavisk mesterskap.
Rockofthemountain og Lord Mountbatten åpnet året bra, men likevel føler vi at Niels Petersen hadde håpet på mer
Helt til slutt litt om Nope Never. Slo Schamyl på 17.mai og så ut som en sikker vinner i 2000 Guineas 400 meter fra mål. Da ble det store problemer med halsen, og det endte til slutt med operasjon. Det blir veldig spennende å se hvordan det går med ham gjennom vinteren.
Aphelios en stor stjerne
Vi har skrevet før at det har vært litt tynt i sprinteliten for de eldre hestene. Bredden ble ikke så mye større i år, men Aphelios er åpenbart noe av det mest imponerende vi har sett på lang tid. Han Norges-debuterte på 17. mai, og det endte i en enkel seier. Seks starter på gress i Skandinavia endte i seks suverene seire. På Øvrevoll var det aller sterkest da Polar Cup ble hjemført med ti lette lengder, og dessuten var han suveren i det største sprintløpet på Bro og Klampenborg. Aphelios har formtall 95 ved sesongslutt, høyest i Skandinavia. Når vi oppsummerer senere, kan det tenkes at det ikke har vært bedre sprintere på banen.
Annike Bye Hansen får også andreplassen i kategorien gjennom Youonlyliveonce. Han var toer i Polar Cup som året før, men var i 2024 en langt tøffere hest. Mange andreplasser ble byttet ut med seire ved å fighte helt til målstreken. De øvrige av våre beste sprintere var treåringer, og de får sin plass blant jevngamle.
Chianti best da det gjaldt
Ofte er det slik at vinneren av Marit Sveaas' Minneløp blir stående som den beste mileren for året. Det er det klart gjeveste løp for hester som synes distansene 1600-1800 meter er perfekt. I Marit Sveaas' Minneløp hadde Niels Petersen to gode kort i Mozart og Slava Ukraini. Men det var den tredje som var best da det gjaldt som mest. Chianti lå fremme hele veien og holdt unna for Hard One to Please og Ami de Vega.(de to sistnevnte får plass blant stayerne, der de startet oftest). Chianti vant til nesten 20 i vinnerodds, og på ryggen satt meget dyktige Ulrika Holmquist. For første gang fikk vi en kvinnelig jockey til topps i dette storløpet, så der og da ble det skrevet historie. Det var for øvrig syvende gang Niels Petersen vant løpet på de åtte siste forsøkene, imponerende. Chianti vant også Arnfinn Lunds Minneløp foran en tapper Admiral de Vega.
Gode milere som Simply Minds, Caio Shark, Indy Humor og Like a King gjorde mye bra, og det er fortsatt blant milere hvor vi har flest kort i toppen.
Nettopp Admiral de Vega får i kamp med Mozart og Slava Ukraini plassen som første utfordrer til tronen. Han tapte knepent for Good Fortune i Stockholm Stora Pris. Admiralen slo senere Mozart i en jevn kamp før Mozart seiret i Pokalløb på den danske Derbydagen. Der tok Niels Petersen fire seire med War Bear, Grey Tycoon, Triple Trent i tillegg! Slava Ukraini seiret i Breeders på Bro Park en uke før Mozart tok en flott tredjeplass i Stockholm Cup.
Hard One to Please beste stayer
For to år siden vant Hard One to Please to Derbyløp samt Stockholm. I fjor ble det seier i Marit Sveaas' Minneløp, mens det i år tok litt tid før han fikk smake seierens sødme. Det skjedde på Jägerso i oktober foran No Short Cuts og Seneschal, men dette var ikke årets sterkeste løp. Tapet for Best of Lips på foto i Stockholm Cup var selvsagt surt, men en strålende prestasjon. Med andreplass i SOC på Klampenborg, Oslo Cup og Marit Sveaas' Minneløp synes vi han skal få mer enn godkjent. Det bør også Neuroths trio Seneschal, Ami de Vega og No Short Cuts få..Ami de Vega vant Oslo Cup i sin årsdebut og gikk mange gode løp i fireårssesongen. Honnør også til Captain Chorus selv om han var relativt klart slått da han møtte de beste.
Nokså tynt blant hoppene
Av de 33 hestene med høyest formtall for de treårige og eldre hestene, er det kun tre hopper. Det har vært år med klart flere enn dette i toppen, men med mange gode toårige hopper, kan det bli en endring om et par år.
Den jevneste og vel også beste er Mystery Night. Hennes største seier for året kom på den svenske Derbydagen i Margareta Wettermarks Minnesløpning foran Takeko. Neuroth foran Bye Hansen, og den tredje vi ranker høyt er Thunder Sea. Vant lett et løp på Bro i oktober og hadde flere andre fine innsatser. Emma Emilleen var også god ved et par anledninger. Var toer og beste norske på Derbydagen og var kun slått av gjestende Ultima.
Vi avslutter med noen hendelser som ikke kommer inn under en av de nevnte kategorier
For fjerde år på rad vant Macjack i årsdebut. Kan det bli fem strake i 2025?
Videoen i forkant av Derby med 81-årige Anne Lise Hetland var en perle. Den smittende livsgleden var det en fornøyelse å ta del av.
2024 var året da det ble besluttet at Square de Luynes og Duca di Como avsluttet sine karrierer. Det er ikke mange som har satt større spor etter seg av de firbente på banen, og vi bøyer oss i støvet for alle de opplevelser vi har fått.
Ellers ligger det mye godt stoff i statistikkene som sportssjef Liv Kristiansen har lagt ut til høyre på denne siden.
Inntil åpningen torsdag 24. april ønsker vi alle galoppelskere en god jul og et godt nytt år.