Årbok 2020

10.11.2020
Artikkelbilde
Whispering Ocean ©hesteguiden.com

Klikk på linkene til høyre på siden for statistikker og oversikter for sesongen 2020.

 Årsrapport 2020 av Birger Christensen

Tøffe tak, men mye positivt

Året 2020 vil gå inn i historien som et helt spesielt år, også for oss som har Øvrevoll som et yndet sted å ferdes på. Før vi går inn på de flotte prestasjonene, synes vi det er riktig i en årsrapport å dvele litt med situasjonen i verden. Om noen kommer til å lese dette om ti år, er det en del av historien at vi har vært gjennom en sesong hvor ordene corona og covid-19 har tatt mye plass. Nå vet vi ikke så mye om hvordan det vil bli i 2021, men håper selvsagt at det vil bedre seg. 

Norge ble mer eller mindre stengt ned torsdag 12.mars, seks uker før Øvrevoll skulle åpne portene. Etter mye god jobbing i Øvrevolls ledelse, klarte man faktisk å starte 23. april som var planlagt. Restriksjonene var og har vært strenge hele veien, men vi bør være fornøyde med at alt har gått så nær etter planen som mulig. 

Som vanlig har de norsktrente og norskeide hevdet seg med bravur på Øvrevoll og i Sverige. Storløpsseirene har dugget tett, og disse kommer vi nå inn på. Derimot har det vært langt færre besøk til Klampenborg, men også der er det blitt et par sterke prestasjoner. Strenge innreiserestriksjoner til Norge er en årsak. Unntakene gjeldende for Sverige reddet sesongen.

 

Petersen dominerer

Blant de profesjonelle trenerne, har Niels Petersen vært en klar ener. På Derbydagen ble det fem seire, inkludert Derby med Whispering Ocean og Marit Sveaas' Minneløp med Kick On. Da var også championatet i boks, for som de fleste vet er det pengene som teller på trenersiden. Niels tok sitt første championat 2011, og årets tittel var dermed det tiende på rad. Trolig har han en plan om å passere Wido Neuroth, Arnfinn Lund, Ole Svartshoel og Terje Dahl på adelskalenderen. Wido har vunnet 14 ganger på Øvrevoll og leder på det.

Cathrine Erichsen har hatt en strålende sesong. Før Derbyhelgen sto hun med 12 seire. Da status ble gjort opp i november, var tallet økt til 36. Duca di Como har vært eneren på stallen, men antall seire på Øvrevoll toppes av Purple Ace, Hampus G, Buckyboy og Buckybabe. Kan Cathrine bli den første kvinnelige treneren etter Trine Melig (1985) som tar et championat? Vi synes ikke det er en urealistisk tanke.

Wido Neuroth har hatt et greit år, men ingen kanonsesong. Dog har en del av seirene i Sverige vært riktig sterke. Særlig har han vist frem flotte toåringer, og det gir jo håp for fremtiden. Annike Bye Hansen er en stødig trener, som ikke har hatt noen problemer med å klare fjerdeplassen på listen.

Annette Stjernstrand har hatt en strålende sesong på Øvrevoll og er suveren blant amatørene. Datteren Nathalie Mortensen har representert stallen på beste vis, og tilsiget av svensktrente hester har i det hele tatt vært uhyre viktig. Gina Mathisen holder koken på imponerende sett. Imponerende av både Gina og den tredje på listen,Annie de Mora med sin duo Buffalo Soldier og Eternal Flame. Felles for Gina og Annie er at de kun har norskoppdrettede hester i stallen.

Det ble en helt spesiell Derby-helg for Annie da begge hennes hester vant løp med Ida Tandberg på ryggen.

Buffalo Soldier ©hesteguiden.com

Lopez' syvende tittel

Carlos Lopez tok en tidlig ledelse blant jockeyene, og spenningen om championatet var over før det ble høst. Det endte med 38 seire, og det syvende championatet var et faktum. På Adelskalenderen kan han neste sesong tangere Janos Tandari, og Carlos er fortsatt i 30-årene. Elione Chaves ble toer på Øvrevoll og champion i Sverige, og både Sandro de Paiva og Alan Wallace skal si seg fornøyd med 2020. Svensk-duoen Anna Pilroth og Nathalie Mortensen er inne totalt topp åtte, slett ikke verst.

Fjorårets champion, Jan-Erik Neuroth skadet seg i begynnelsen av juni og var ute resten av sesongen. Vi håper at vi får se han tilbake i salen i sesongen 2021.

Nora Hagelund Holm hadde en flott sesong og ble en suveren vinner blant lærlingene. Hun har utviklet seg gjennom hele sesongen, og vi tror det er mulig at hun kan nå 20 triumfer neste år. Ellers har svenske lærlinger imponert ved flere anledninger, og det er i det hele tatt godt nivå på de kvinnelige rytterne. Også Willa Schou har hatt en fin sesong i sin første sesong som lærling.

Blant amatørene var det dramatikk til siste stund. Cicero Lemos ledet før finaledagen, men Ida Tandberg og Emilie Finckenhagen kunne gå forbi. Ida gikk til tet og ledet stort med Tsupermand, men kort før mål passerte Jennyoje. Dermed gikk tittelen til Cicero.

Ellers tar vi med at Stall Perlen ble mestvinnende eier, mens kretsen rundt Knut O Arnesen ble mestvinnende oppdretter. Det er ellers mye godt lesestoff i de statistikkene som er lagt ut sammen med denne rapporten. Den viser at det har vært stor aktivitet på Øvrevoll også i dette annerledes-året.

Toåringene har imponert

Vi sitter med følelsen av at vi har sett veldig mange sterke toåringer til start i 2020. Langt de fleste kommer fra stallene Neuroth og Petersen, som har dominert både på Bro og Øvrevoll. Aller mest imponert ble vi likevel kanskje på Jägersro 8. november. Wolfof Vancouver hadde imponert stort på hjemmebane, men var sjanseløs da No Short Cuts satte inn turboen. Neuroths flotte toåring blåste forbi til seier, og på Jägersro ble han umiddelbart utnevnt til favoritt i Derby i Malmø. Med formtall 86 er han også på toppen i årgangen.

No Short Cuts (Foto Svensk Galopp)

Kriteriet har alltid hatt status som det viktigste løpet på Øvrevoll for toåringene. Kingof Pharoahs hadde debutert i september og imponert stort. I selve kriteriet var han på ny suveren, nærmest var en flott debutant i form av Like a King. I Vinterfavoriternas på Bro to uker etter kriteriet sviktet imidlertid Kingof Pharoahs. I stedet vant da Global Gathering (Petersen) uhyre knepent foran No Lie (Neuroth) og Noble Justice (Petersen). Bildet foran den klassiske sesongen i 2021 er dermed ganske diffus. Det er mange flotte talenter, men hvem vil slå ut i full blomst? Kanskje blir det Herewegodandy, som vant Heatherwold på Derbydagen og vant et bra løp i tillegg på Jägersro. Stall Perlens duo Voix d'Amie og Thunderey har imponert på Bro, neste år vil de sikkert finne fine oppgaver også på hjemmebane. Eller hva med Miss Haven. Overbeviste med lett seier på Bro, før hun ble strøket på Øvrevoll.

Fellesnevneren for toppen av listen er nettopp Petersen og Neuroth. Men også Cathrine Erichsen har hatt noen fine unghester til start. Purple Ace har imponert stort med fem seire på fem starter. Dermed ble han årets mestseirende hest på Øvrevoll. Når en toåring sist fikk den utmerkelsen, må vi grave oss ned i historien for å få et svar på. Både NM, Oppdrettsløpet og Skandinavisk mesterskap fantes på merittlisten.

Purple Ace ©hesteguiden.com

Ellers var spenningen stor da City Code skulle debutere. Stall Fifty Shares kunne glede seg over en flott spurt til seier. 

Vi stopper der, fremtiden får vise om det var riktig. Men i kvartetten Donna Devarona, Prince of Fjords, Iron Butterfly og Yellow Submarine kan det skjule seg en stjerne. Derbyvinneren Whispering Ocean debuterte som treåring på 17. mai, så kanskje har vi ennå ikke hørt så mye om noen av årgangstoppene. Men i våre øyne er årets toåringer bedre og ikke minst langt flere enn på mange år.

Hvor gode er treåringene?

Spørsmålet er det ennå litt for tidlig å gi et klart svar på.. Men blant toppene synes vi ikke det ser ut som en stjerne-årgang. Kanskje er det ikke så mange som vil ta steget helt inn i eliten, men vi håper vi tar feil.

De to beste prestasjonene synes vi Bullof Wall Street sto for. Etter en lett seier på Øvrevoll, imponerte han stort på Jägersro. I Voterløpning var han fullstendig overlegen, og da var det klart for Derby. Det ble en heftig strid mot meget gode Yoker, men på oppløpet avgjorde Niels Petersens favoritt. Dessverre fikk vi ikke se ham mer i år, så vi lever i spenning om hva som vil skje i 2021. 

Bullof Wall Street ©hesteguiden.com

På hjemmebane var det som alltid forberedelsene frem mot Derby som ble fulgt med argusøyne. På 17. mai vant Reine de Vega et riktig fint treårsløp, et løp hvor en av debutantene het Whispering Ocean. Samme dag vant Silent Night foran Ascot Brass i Skandinavisk mesterskap, to hopper som skulle by på flere flotte prestasjoner senere.

De to Guineas-løpene i slutten av juni ble veldig fine oppgjør. I det jevne 2000 Guineas-løpet ble det en ny klassisk seier til Wido Neuroth. Nordic holdt unna for Cathrine Erichsens duo Royal Ambition og Sir Leo, mens Silent Night på ny holdt unna for Ascot Brass i hoppenes oppgjør. Wido hadde for øvrig vunnet den svenske utgaven av 2000 Guineas på Bro med Everest Voice (u La Zona) rett i forkant.

Nordic ©hesteguiden.com

Svenskt Derby er nevnt, nå var øynene rettet mot Norsk Derby på Øvrevoll 23. august. I Derby Trial, den siste styrkeprøven for mange, tok Whispering Ocean en sikker seier foran Jet Action. På den store dagen var de to på nytt klart best, med Whispering Ocean som Niels Petersens syvende Derby vinner ti år etter at den første triumfen kom. Nordic ble fjerde, og Wido Neuroth tok de to nærmeste plassene bak vinneren av de norsktrente.

I St Leger, som på grunn av små felter de senere år var åpnet for fireåringer, ble det faktisk ikke noen seier for en treåring. Hampus G vant foran Wishformore, to fireåringer som leverte en flott sesong. Hampus G vant i tillegg Fearnleyløpet, og måten han fulgte opp fjorårets andreplass i Derby, har imponert stort. Litt historikk var det også i den svenske utgaven av St Leger. For første gang ble det avholdt på galoppbanen i Gøteborg fra 2002, og det ble årets tredje klassiske vinner for Wido Neuroth. Seneschal overrasket oss en smule etter et perfekt ritt av Andreas Tapia Dalbark.

Ascot Brass Foto Svensk Galopp

Niels Petersen hadde ikke bare Whispering Ocean i treårsårgangen. Ascot Brass og Careless Whisper er to flotte hopper. som har vært gode gjennom hele sesongen. Ascot Brass gikk bra i Dubai og ble toer tre ganger på rad bak Silent Night, blant annet i 1000 Guineas på Bro og Øvrevoll. Det ble kun en seier, men det var i "riktig" løp. I Breeders Classic ble det en drøy million i svenske penger, og med andre i den norske utgaven bak Tille in Action, ble det pene tall for 2020. Careless Whisper gikk til sterk annen i Dansk Derby og var også høyt oppe flere ganger. Hun har løpt inn nesten 1.3 millioner som maiden! Kan det være en slags rekord? Også Kasai har vært god, særlig på høsten. Etter seieren i kortutgaven av Dansk Derby, ble han bortvist i løpet Ascot Brass vant. I Breeders Sprint på Øvrevoll var det nær på igjen, men til slutt gikk han inn i boksen. Det ble seier foran svenske Mountain etter at eier Leif Spørck hadde fulgt startprosedyren med spenning.

Av de øvrige må vi ta med Face of Energima, som gikk til topps i Derby Milen. Årets siste klassiker Norak Oaks gikk til Havana Red, knepent foran Reine de Vega. Vi nevner at Lennart Reuterskiold hadde tre starter på Øvrevoll i løpet av året. Det var Tille in Action og Havana Red til seier og Mountain til annen. Han kommer ikke så ofte opp fra Malmø. men må regnes når han dukker opp. Vi avslutter med Irish Prosecutor, som sammen med Sir Leo kan ta steget inn i sprinteliten neste år.

 Tre kanoner i topp

En trio skiller seg til de grader ut blant de eldre hestene på Øvrevoll. Square de Luynes startet bare to ganger i 2020. En sterk tredjeplass i Marit Sveaas' Minneløp etter nesten ett års fravær. Enda bedre var han med sin suverene seier i Stockholm Cup. Vi håper å få mer fra denne stjernen i 2021, for her er det kapasitet så det monner.

Square de Luynes Foto: Svensk Galopp

Med sine prestasjoner over større deler av sesongen er det likevel innsatsene til Kick On og Duca di Como vi setter høyest. Kick On vant fire storløp på stripe, nemlig Stockholm Stora Pris, Swedish Open Mile, Marit Sveaas' Minneløp og Arnfinn Lunds Minneløp. Det er litt av en karakterbok!  Han slo Duca di Como i de to seirene på Bro Park, og derfor vil mange rangere ham først.

Kick On ©hesteguiden.com

Vi er imidlertid blitt minst like imponert over løpene til Duca di Como. Seieren i Polar Cup var storartet, men det er likevel seirene på sand i Sverige som i vår verden er det nærmeste vi har sett som noe likner på internasjonal klasse. Rett til tet uansett spor, og motstanderne med formtall 90 pluss er helt uten mulighet. Vi tror uansett at de tre nevnte har levert prestasjoner vi ikke har sett så mange av på våre breddegrader.

Duca di Como ©hesteguiden.com

Etter vår store trio gir vi litt plass til hoppene. Seaside Song vant som hun pleier på 17. mai, et løp hun har godt tak på. I en tett sluttstrid i Lanwades på Øvrevoll vant hun også, mens turene til Bro Park ikke var noen suksess. Nouvelle Lune var hesten Jan-Erik Neuroth satt på da han skadet seg på vårparten. Nouvelle Lune kom tilbake, var først i mål i M Wettermarks Minnesløpning på den svenske Derbydagen, men ble flyttet ned til annen bak Queen Rouge. Ellers har Eesha My Flower gjort det bra. Erik O Steens Memorial ga henne en fin seier, og annenplassen i Lanwades på Bro var også bra.

Våre sprintere har gjort enkelte gode løp, men det er en stund siden vi har sett et sprinteremne av absolutt toppklasse. Da holder vi Duca di Como utenfor, som i vårt hode er en miler. Neuroth startet tidlig med en fin dobbel på Bro hvor Dardenne vant foran Brian Ryan. Sistnevnte ventet til oktober hvor han lyktes å vinne NJ Sprintløp foran Shantou. Vi tar også med Match Makers annenplass i Polar Cup, som ga en dobbel til Cathrine Erichsen.

Brian Ryan ©hesteguiden.com

Privilegiado vant Derby i 2019 og hadde store forventninger rettet mot seg. Etter et fint opphold i Dubai med flere fine innsatser, var det først og fremst seieren i Oslo Cup han vil bli husket for på hjemmebane. Fjerdeplassen i Marit Sveaas' Minneløp var også klart godkjent, men han skuffet også ved noen anledninger. I sistnevnte løp tok for øvrig Swedish Dream en flott annenplass bak Kick On, trolig det beste løpet noensinne for Annike Bye Hansens stjerne.

Swedish Dream ©hesteguiden.com

Et bra år for Cockney Cracker og Wshformore har det vært, hester som er gode for rundt 90 i formtall

Cathrine Erichsens hadde en flott sesong, hvor særlig siste halvdel var sterk. Duca di Como er nevnt, men her følger noen av de øvrige som har imponert. Master Bloom liker seg på Klampenborg. I fjor vant han SOC (Scandinavian Open), i år ble han toer bak Suspicious Mind. Hampus G har vi også vært innom, men han har fått følge av Buckybabe og Buckyboy. Buckybabe avsluttet sesongen med fire strake på de fire siste løpsdagene, en flott fasit. Two Times seiret i Michelets Minneløp, og Tinolo ble en av to som vant hekkeløp på Øvrevoll i år.

Hampus G  ©hesteguiden.com

Helt til slutt tar vi med en hest som ikke er norsktrent, men som vi har lært å sette høyt. Valence startet første gang på Øvrevoll 17. mai. Som et suverent sistevalg sjokket han spillerne til lett seier. Da var formtallet 76, nå er det 93! Han har satt farge på alle løpene han har startet i, og dette er blitt en favoritt for undertegnede.

Takk for galoppåret som nå ligger bak oss. God jul og godt nytt år til alle