Årbok 2015

04.11.2015
Artikkelbilde

 

Se til høyre på siden for statistikker og oversikter fra sesongen 2015 på Øvrevoll.

Årsrapport 2015

 

Det er over åtte måneder siden Seth vant årets første løp på Øvrevoll. Den seieren betød at Jan-Erik Neuroth tok gevinst nummer 100 på Øvrevoll. Når disse linjer skrives, er det jul rett rundt hjørnet. Da er det passe med et tilbakeblikk.

Våre beste hester har dominert den skandinaviske eliten også i år. Deltakelsen i Danmark har kanskje ikke vært like stor som i flere andre år, men også der er det blitt noen triumfer. Derimot har det vært stor dominans både på Täby og Jägersro, her har det vært stor suksess gang på gang. Og selvsagt har det dugget tett med triumfer på Øvrevoll. Det siste kapittelet er viet litt av hvert fra sesongen, som ikke får plass innenfor de øvrige kategorier.

 

 

 

Toåringene

 

Jevnt i toppen

 

Vi synes ikke det er noen helt dominerende toåring i sesongen. Derimot er det et stort antall unghester som har imponert. Kriteriet gikk til Bostar i et lite felt foran Busybeingfabolous. Tre dager før hadde et par toårsløp gått på Täby, en litt dum kollisjon. Men ingen skygge over Bostar for seieren i det største toårsløpet på Øvrevoll. Wido Neuroth, Jan-Erik Neuroth, Marit og Bo Nygård hadde en herlig lunsj da Bokan vant St Leger en snau halvtime tidligere, men sistnevnte prestasjon kommer vi tilbake til når treåringene skal omtales.

Vinterfavoriternas Pris på Täby har ofte gitt en god pekepinn foran neste sesong. De tre siste vinnerne før årets løp var Diamant, Eye in the Sky og Quarterback. Diamant ble toer i Norsk Derby, men best av de som startet i Skandinavia. Deretter vant både Eye in the Sky og Quarterback Norsk Derby. Derfor blir Niels Petersen-trente Ruler of Course en hest som blir betrodd foran 2016-sesongen. Toer i løpet ble Karaliene, en hoppe som imponerte gang på gang. Cathrine Erichsen trener, og her kan vi ha en hoppe i eliten. Både Eckbo Legats Vandrepokal og The Heatherwold Cup ble vunnet på greit vis.

Niels Petersen viste frem mange gode toåringer. Suspicious Mind sto på filialen i Jägersro, og han startet to ganger på Jägersro og to ganger på Klampenborg. Fasiten ble fire seire, hvorav den siste ble en suveren gevinst i det svenske kriteriet. Neste år håper vi å se Suspicious Mind på Øvrevoll.

 

Appelina og Lifeofbryan er to hester fra Appel au Maitres første årgang i løpsbanen. Begge gjorde god reklame for sin pappa. Førstnevnte tok en lett seier i Skandinavisk mesterskap på Derbydagen som sin beste prestasjon, mens Lifeofbryan vant to løp Med Norsk Rikstotos Oppdrettsløp som beste. Med Theaical Award som mor har Lifeofbryan foreldre som begge har vunnet både Derby og Marit Sveaas' Minneløp. Hallvard Soma trener hesten med stamtavlen i orden.

Marshall Runner vant NM på enkleste vis, og Isidro Vergara har en hest som ikke var dårligere enn annen. Our Last Summer var forhåndsfavoritt til kriteriet, men ble strøket ikke så lenge før start. Et klart håp foran neste sesong. Det er også Aife fra Rune Haugens stall. Sist hun vant, satt vi med en følelse av at det var noe helt ekstra. Svaret får vi om noen måneder.

Vi kunne ha nevnt mange flere løfterike, men velger å stoppe der. Uansett blir det spennende å se hva de kommer til å stå for som treåringer. Vi gleder oss.

 

Treåringene

 

En klar tettrio

 

Bokan, Icecapada og Quarterback er i alfabetisk rekkefølge trioen som har dominert den klassiske årgangen i 2015. Vi synes de er veldig jevne, og da starter vi med den beste hoppa. Icecapada er ikke bare den beste treårige hoppe i Skandinavia, men i våre øyne den beste uansett alder. Hun startet tre ganger på Täby og tok tre seire. Hun slo Amie Noire sent på sesongen i et lite felt, men best husker vi Icecapada i Dianaløpning, den svenske utgaven av 1000 Guineas. Sist ut på oppløpet, men sammen med Elione Chaves fikk vi oppleve årets finish i 2015. På Øvrevoll ble det seier på 17. mai og i Derby Trial, og i selve Derby ble det annenplass bak Quarterback. Å slå Icecapada i hoppeløpene neste år blir neppe enkelt.

Quarterback gikk som Icecapada et par fine løp tidlig på året. Vi ventet på debuten på hjemmebane, men den lot vente på seg. Først i Derby Trial kom han til start, og innsatsen var helt ok. På den store Derbydagen var han på topp, og det ble seier sammen med Rafael Schistl. Rune Haugen er full av lovord over stjernen, som avsluttet sesongen med annenplass i godt selskap i England.

Bokan ble også Derbyvinner. Svensk Derbyseier for Wido Neuroth nummer 12 ble samtidig Jan-Erik Neuroths første gevinst i et Derby. Lørdagskvelden i Malmø ble veldig spesiell, og Bokan var suveren på oppløpet. Han ble tredje i Derby på Øvrevoll, før han seiret både i Norsk og Svenskt St Leger. På Øvrevoll fikk han revansj fra Derby da han slo Quarterback.

 

Etter den nevnte trioen hadde fjerdehesten i Derby, Khyber, en bra sesong. Hans beste prestasjon kom i sesongens tolvte time. Da slo han Bokan i Hurricaneløpning, dobbeltseier for Wido Neuroth.

Cathrine x 2 med Witsø Slettemark og Erichsen til etternavn hadde to treårige hopper made in Norway. Miss Rebel og Maimane er navnene, og de to tok første og annen i Breeders-sprint utgaven på Øvrevoll. Miss Rebel var for øvrig utrolig god på høstparten. Shalalee hos Neuroth ble treer i Breeders på Täby og toer bak knallgode Stinger i Breeders Classic på Øvrevoll. Det ble ingen seire på Shalalee i 2015, men hun plasserte seg fint i de pengestinne løpene. Klassiske vinnere ble ellers Mai Pen Rai hos Niels Petersen (Dansk Oaks), mens IKC Moneypenny ga Cathrine Erichsen en for mange litt uventet seier i Norsk Oaks.

På vårparten fulgte mange Captain of Comerce hos Jan Bjørndal. Han ble bedre for hver start, og i Dansk Derby var formen på topp. Det ble en flott annenplass bak Manacor, før det ble stille utover høsten.

Vi er ganske sikre på at flere av disse treåringene vil løpe seg inn i eliten allerede i 2016.

Sprintere

 

Med seier i det største sprintløpet i Norge og Sverige, blir Easy Road en relativt klar ener blant sprinterne i 2015. I fjor tapte han de jevne duellene med Ragazzo, nå vant han de viktigste. Riktignok sto det 3-0 til Ragazzo, men i Täby vårsprint var det lite som skilte. Omslaget kom i Polar Cup, der Easy Road tok sin første årsseier. Han vant også sprintløpet på den norske Derbydagen, før det på ny ble seier på Täby i det store sprintløpet i september. Og det var ikke slutt med det. Cathrine Erichsen tok med seg Easy Road til England og seiret i et sterkt felt til glede for den store kretsen rundt vinneren.

Ragazzo var som alltid kjempegod. Men etter de tre nevnte seirene, ble det nederlag i Polar Cup. Da skulle Ragazzo ta seier nummer 12 på stripe på hjemmebanen. Da lyktes lite, og dermed ble det med delt rekord med 12 strake sammen med Askepot II.

Over the Ocean imponerte da han vant lett foran stjernen Let'sgoforit på Prammsdagen i mai. Siden fikk ikke Over the Ocean det helt til, og sammen med stallkameraten Beat Baby ble det ikke det helt store. Sistnevnte fikk riktignok en seier i Dubai, men i Skandinavia var det så som så. Weisse Socken ble toer på vår Derbydag, men skuffet i flere løp.

 

Milere

 

Noen kandidater er vrient å sette i en bås. Fearless Hunter var knallgod både som miler og stayer, men den store seieren kom i Marit Sveaas' Minneløp. Tre uker tidligere gikk han et kjempeløp til annen i Oslo Cup, men på Derbydagen stemte alt. Dette var Rune Haugens første seier i Sveaas', og med Quarterback som vinner i Derby, ble det en uforglemmelig dag. Fearless Hunter var for øvrig jevn og god gjennom sesongen, blant annet med seier i Polar Mile Cup.

Silver Ocean tapte for Hurricane Red i generalprøven på Jägersro til Pramms Minnesløpning. Da hovedløpet gikk, var imidlertid Silver Ocean best og lekte med konkurrentene. I Polar Cup var han ytterst nær ved å vinne, mens årets andre storseier kom på Täby i Nickes Minnesløpning.

Avon Pearl gikk et ok løp i Dubai og var også bra i England. Seieren kom i Swedish Open Mile, da opplegg og form klaffet. Haugen-hesten tjener fine penger hvert år.

Coprah og Captain America er nå med i toppen. De vinner ikke så ofte når de møter de aller beste, men det kan skje neste år. I år var Coprah treer i Stockholm Stora, mens Captain America gikk til annen bak Avon Pearl i nevnte løp på Täby.

 

Stayere

 

Bank of Burden er et fenomen. Høydepunktet var uten tvil hans fjerde seier i Stockholm Cup, en bragd ingen andre har lykkes med. Som vanlig var han på Klampenborg i april, der han vant Dansk Jockey Club Cup for tredje gang. Han ble toer i Stockholm Stora bak Hurricane Red og var tredje både i Oslo Cup og i Marit Sveaas' Minneløp. I Stockholm Cup var det dog ingen tvil, han vant lett foran Hurricane Red. Neste år er Bank of Burden ni år, normalt en høy alder for en elitehest. Men ikke så mye er normalt med Bank of Burden.

 

Den klart beste fireåringen på Øvrevoll er utvilsomt Eye in the Sky. Gikk noen gode løp tidlig, men var aller best midt på sommeren. Da ble det først en sterk seier etter tet hele veien i Hamburg. Deretter fulgte Oslo Cup, hvor han hentet Fearless Hunter rett før mål. I Stockholm Cup ble det en fin tredje, mens årets beste eldre hoppe, Amie Noire, var meget god fjerde. Sistnevnte vant Bloomers Vase på Täby og med halve oppløpet på Jägersro i et billig lag. Amie Noire blir sammen med Icecapada en sterk hoppe-duo neste år.

 

Over hekk har to navn dominert sesongen. Omoto Sando har imponert som 12-åring, selv om svenske Calvados noen ganger ble for sterk. I Champion Hurdle på Strømsholm var dog Omoto Sando klart best. Stallkameraten Hot Wing hadde en oppsiktsvekkende sesong. Syv seire, en annen og en tredje på ni starter er kraftig kost. Ble mestseirende på banen og vant fire hekkeløp, inkludert hekkefinalen. På flatt gikk han til topps i Michelets Minneløp, så 2015 var et flott år for Hot Wing.

Lopez suveren

 

Det er lenge siden en jockey har vært så suveren som Carlos Lopez var i 2015. Spenningen dreide seg om han ville nå 50 seire. Det klarte han ikke, men 48 seire på 34 løpsdager er likevel det største antall seire pr løpsdag i banens historie. Elione Chaves nådde 22 seire som toer, og Rafael de Oliveira kan også se tilbake på en flott sesong. Tredjeplass på Øvrevoll og champion på Klampenborg var en fin fasit. Beste kvinnelige jockey var Anna Pilroth, som nådde et tosifret antall seire.

Blant lærlingene sto det mellom trioen Sergio Alonso, Maikel Narvaez og Marius Borgen Andersen. Sergio holdt unna, men Maikel var ytterst nær ved å ta tittelen. Marius har et nytt fint år bak seg, og han kan bli den neste norske jockeyen høyt oppe på listene.

Som i 2014 ble Silja Støren best blant amatørene. Hun vant foran Dina Heggum, Nora Hagelund Holm og Philip Scott Sønsteby. Vi tror denne kvartetten vil ligge langt fremme også i 2016.

 

Petersens femte strake

 

Niels Petersen tok sitt femte strake trenerchampionat. Flere trenere har tatt fire på rad, men det er kun Terje Dahl som har klart det Niels gjorde i år. Rune Haugen var lenge en hard konkurrent, ikke minst takket være seirene i Derby og Marit Sveaas' Minneløp. Petersen dro imidlertid sakte, men sikkert fra mot slutten av sesongen.

Vi har lyst til å sette et utropstegn ved Are Hyldmo og Cathrine Witsø Slettemark. Sistnevnte hadde sin beste sesong med klar margin, og Are vant 30 løp på hjemmebane. På finaledagen passerte han 600 seire, og i løpet av 2016 vil han være nummer fem gjennom alle tider. Ellers er det første gang vi har tre kvinnelige trenere blant de seks beste, med Cathrine Erichsen og Annike Bye Hansen i tillegg til den ovenfor nevnte. Wido Neuroth vant tre storløp, men fire seire totalt er han neppe fornøyd med.

Arne O Karlsen var klart beste amatørtrener nok en gang. Ikke umulig at han også tar tittelen i 2016. Are Hyldmo og Henrik Engblom tok titlene over hekk.

 

Flere firbente

 

De beste firbente er omtalt under de forskjellige kategorier. Vi tar med noen til. Den norske trioen Vortex, Dickie Dickens og Daydream Believer har alle hatt en strålende sesong. Førstnevnte tok for tredje år på rad fem seire eller flere (seks gevinster i år), og det har ikke skjedd på mange år. Trioen Fredde, Tenango og Party Fever tok alle fem seire, imponerende for en hest litt bak eliten. Vi tar også med Priceless. Tre seire og syv annen ble fasiten og klar vinner av Årets Tøffing.

 

To løpsdager var ekstra krevende for spillerne: I lunsjen onsdag 1/7 fikk vi årets topper i følgende spill:

 

Vinnerodds Sarepta 53.34

V4 kr 55 527

Trippel: Sarepta - Loire - Skrik odds 18 492.75

 

På nasjonaldagen var det også krevende for spillerne:

 

Duo Yajamila - Zarzuela 555.80

Dagens Dobbel Yajamila - Manchego odds 1141.03

V5 kr 442 351

 

I V65 ble det jackpot 23/7. I 6 av 16 runder ble det over 100 000 for seks rette.