Skrevet av Birger Christensen,
14.11.2014
Eye In The Sky
Se til høyre på siden for meny, statistikker og oversikter fra sesongen 2014 på Øvrevoll.
(blir oppdatert etter hvert)
Årsrapport 2014
Øvrevoll-sesongen 2014 er historie. Mange flotte prestasjoner har vi sett. Norsktrente hester har dominert stort i Skandinavia. Fellesnevneren for mange av storløpsvinnerne er at de kommer fra stall Niels Petersen. Han er suveren champion på Øvrevoll, Täby, i Sverige og Skandinavia. Også Wido Neuroth har tatt godt for seg, og særlig har hans unghester prestert bra. Vi nevner også Avon Pearl, som ga Rune Haugen en flott seier i Dubai, og Ragazzo har vært strålende for Annike Bye Hansen. Den firbente eneren er imidlertid Bank of Burden. Seirene kom i Dansk Jockey Club Cup, Stockholm Stora, Marit Sveaas' Minneløp og Stockholm Cup. Han er for oss årets hest i 2014.
Et trist budskap nådde oss i september, da vi fikk beskjed om at Helena Rosén ikke lengre var blant oss. Hun hadde mange venner i Øvrevoll-miljøet, og alle hadde tunge dager etter den svært triste beskjeden. Litt senere døde også Jan Erik "Schumann" Hansen, en populær jockey som den eldre garde på banen hadde fine minner om.
Vi har delt inn hestene i kategorier. Deretter er det litt om de to tobente med noen kuriositeter til slutt.
Håper det faller i smak. Mvh Birger Christensen.
2-åringene
Mange gode hopper
Blant de yngste har hoppene dominert stort. Kun tre toårsløp på Øvrevoll i år er blitt vunnet av hingster. En slik dominans i favør av hoppene er det nok svært lenge siden vi har opplevd, kanskje aldri.
Med seier i Tattersalls Norsk Kriterium og The Heatherwold Cup er det naturlig å sette Taja på toppen. Hun vant alle sine fire løp på hjemmebane. Et par ganger rotet hun det til for seg selv i svingen, men reddet seg inn med utrolige oppløp. Taja var ikke på topp i Vinterfavoriternas Pris på Täby, men vi gleder oss til å se Taja i 2015. Wido Neuroth har også duoen Bokan og Khyber, hvor den førstnevnte har vært et lite hakk bedre. Han slo flere meget gode hester i Malmø sent i november, og vi tror nevnte duo kan være kandidater i Derby-bildet neste år.
Rune Haugen viste frem Quarterback. Var knapt slått toer i kriteriet bak Taja. Revansjen kom et par uker senere, da han gikk til topps i Vinterfavoriternas, trolig det beste toårsløpet i Skandinavia i år. Da var for øvrig Bokan toer og den norske dominansen stor. Den siste vi fremhever fra stall Neuroth, er Shalalee. Seirene i Stig Holms Minneløp og det svenske kriteriet var solide, og Shalalee kan sikkert også hevde seg mot importene neste år.
Niels Petersen har som ventet flere toåringer som lover bra. Whatdoesthefoxsay har vunnet hele fire ganger, ispedd litt dramatikk. I NM var hun først i mål, men ble disket. Da gikk seieren til Mestre Dos Magos fra Annike Bye Hansens stall. To uker senere var sistnevnte vinner, men mistet seieren på grunn av piskbruk. Da fikk Whatdoesthefoxsay tilbake seieren fra to uker tidligere. Andre fra samme stall med vist klasse, er Horatio Bloom. Vant to løp med bred margin på Täby, men fikk det ikke til i svenskenes kriterium. Icecapada og Wild Citizen har vist klasse, og hvor god er Frompariswithlove? Sistnevnte var i særklasse i debuten senhøstes på Täby.
Cathrine Witsø Slettemark har hatt en bra sesong, og toåringene har dratt mye av lasset. Dancewithastranger har vært best, og særlig imponerte hun på Täby i oktober med seier i Svealandløpning. Allinornothing har vunnet både på Øvrevoll og i Gøteborg, og Miss Rebel har også prestert bra i karrierens første løpsår. Sistnevnte fightet om seieren i blant annet Skandinavisk Mesterskap, men en annen Cathrine med etternavn Erichsen, hadde satt Maimane i perfekt stand og knep seieren.
Vi har flere toåringer på blokken, men velger å stoppe der. Date With Dynamite, Kiss and Tell, Victoria Prada og Mai Pen Rai skal få lov til å overbevise oss om at de hører hjemme i toppen som treåringer i 2015. I tillegg dukker det helt sikkert opp navn som ikke er nevnt i linjene ovenfor.
3-åringene
Petersen med Derby-trio
- Jeg var litt "cocky" da jeg sa at jeg skulle vinne tre Derby-løp med tre forskjellige hester. Men jeg hadde så mange fine treåringer, at jeg følte grunn til optimisme. Kanskje var det danske Derbyløpet det mest problematiske, for der får som kjent bare skandinavisk oppdrettede hester starte, sa Niels Petersen mens vi fortsatt hadde vinter utenfor stallene.
Heldigvis begynte Davicii i tide å vise det som var nødvendig. Da starten gikk, var han nestfavoritt bak Stradivarius. Men Rafael Schistl gjorde vinnerdraget tidlig på oppløpet, og seieren ble enkel for Nils og Niels (Gill og Petersen).
Svenskenes Derby gikk 5. juli, en måned tidligere enn på mange år. Åpent på forhånd, men som så ofte før ble det norsk triumf. Duke Derby vant med nese foran stallkameraten Eye in The Sky. Både for Per-Anders Gråberg og Niels Petersen var dette den første Derbyseieren på Jägersro. Også Duke Derby tok her sin første seier, og tredje til Amie Noire (Neuroth) gjorde den norske suksessen fullkommen.
Med syv uker frem til Øvrevolls Derbydag ble det mye snakk om sjansene. William Buick kom til vår store dag og fikk rittet på Matauri. Mye regn i forkant gjorde banen svært krevende, og det likte de to beste fra Malmø. Men nå var Eye in the Sky klart best, og Rafael Schistl red sin andre Derbyvinner for sesongen. Og oppdraget var fullført. For første gang vant samme trener 3 x Derby med tre forskjellige hester. Davicii viste ikke så mye i etterkant, mens Eye in the Sky seiret i Svenskt St Leger, og Duke Derby vant lett i Hurricaneløpning foran Hi Finn fra Neuroths stall.
Vi velger å gjøre oss ferdige med Stall Petersen og stallens treåringer. Beentheredonethat slo Duke Derby på 17. mai med seks kilo mer på ryggen. Etter det var det i Sverige han tjente de store kronene. To Breeders-seire fylte godt opp på kontoen. Liebling hadde også suksess. Vant Diana (1000 Guineas) på Täby, Altamira på Jägersro og den siste klassiske, Oaks på hjemmebane. 2400 meter er nok i utgangspunktet i lengste laget, men Liebling slo i Oaks en så god hoppe som svenske Inaya. Weisse Socken står definitivt ikke 2400 meter, men rangeres som den beste sprinteren blant de treårige. Den siste vi tar med, er Matauri. Er fortsatt ikke mye startet, men vant St Leger på Øvrevoll og var toer bak Eye in the Sky i den svenske utgaven.
Wido Neuroth hadde også en fin sesong i 2014. Noen gode toåringer er nevnt, men også treåringene var flinke. Amie Noire var nok den aller beste treårshoppa, og hun ble stadig bedre utover høsten. Treer i Derby i Malmø, hvor hun var helt overlegen i Oaks. I oktober slo hun den eldre hoppeeliten på Täby, en overbevisende forestilling.
Dyktig var også Staring at the Sea, som vant storløp på tre baner. I en herlig finish-duell på Øvrevoll holdt han unna fra front i 2000 Guineas. Samme taktikk ble brukt da det ble seier i Sofieroløpning på den svenske Derbydagen, mens han spurtet flott fra de bakre rekker i Mischa Kahns Minne på Täby. Hi Finn fant formen litt sent, men ved seieren i Breeders på Øvrevoll viste han sin klasse. Den gevinsten var verdt en drøy halvmillion og gjorde Stall Perlen AB til Champions som eiere.
Ellers vant Elyod Derby Milen, og Funny's Chap ser ut til å bli en topphest på sandbanen.
Lord of Trouble hadde en meget fin sesong. Var frem til Derby enten først med nese til gode eller slått med svært liten margin. Tre av duellene kom mot Matauri, og i Derby Trial slo Lord of Trouble sin harde konkurrent. Rune Haugen kan fort ha en interessant fireåring neste år. Stuckinamoment fra stall Slettemark har også gjort det meget bra, men har ikke alltid hatt marginene på sin side. Lord Handsome er en bra sprinter, og vi tror han kan løpe seg inn i eliten neste sesong.
Trener Bent Olsen har tatt med seg to store løp. Vant 1000 Guineas med Prinsessen, mens Miss Tiffany gikk til topps i sprintutgaven av Breeders.
De norskoppdrettede har i grunnen ikke imponert. Giovanni Nobile vant NM og har nok alt i alt vært den beste. Vi må se mer av de øvrige neste år for at de skal få omtale.
Så får vi håpe at årets flotte treåringer gjør det bedre i 2015 enn det fjorårets topp tre gjorde det i år. Verken Probably eller Diamant tjente penger, og heller ikke Mister Big Shuffle klarte å vinne. Disse tre kan også komme sterkere tilbake neste år.
Sprint eldre
Ragazzo holder stilen
Etter en flott sesong i 2013, klarte Ragazzo å følge strålende opp også i år. Han årsdebuterte 17. mai. og trener Annike Bye Hansen var bekymret. Han virker slakk i trening, sa Annike. På oppløpet var han alt annet enn slakk, da gode motstandere ble knust. Heller ikke i 2014 ble han slått av noen på Øvrevoll, og nå er det ti strake som gjelder på hjemmebane. Den største seieren var som året før Polar Cup, og ingen andre har vunnet det løpet to ganger mens det har vært gruppeløp.
Ragazzo hadde gått mange glimrende løp i Sverige uten å vinne. Men det skulle endre seg. Først ble det en enkel seier i et lunsjløp med tre startende hester. Men da han viste klasse til seier i Täby Open Sprint, var det ikke snakk om bortebane lengre. Vi håper Ragazzo vinner de to neste løpene han går på Øvrevoll, da tangerer han rekorden på 12 strake på den banen han liker aller best.
De to som kommer nærmest Ragazzo, er Niels Petersens duo, Over the Ocean og Beat Baby. Selv om Beat Baby var uhyre nær ved å vinne i Dubai, setter vi Over the Ocean fremst. Han delte seieren i sprintløpet på Prammsdagen med den svenske stjernen Let'sgoforit. De to kjempet også om seieren på den svenske Derbydagen, men da var Over the Ocean slått med nese, dog foran Ragazzo. Beat Baby var toer i Dubai og toer bak Over the Ocean på vår Derbydag. I Täby Open Sprint var han god tredje, men det er selvsagt et lite minus at Beat Baby ikke vant løp i 2014.
Bak vår trio setter vi Easy Road. Tre seire på høstparten, ofte med høy vekt, forteller oss at Cathrine Erichsens gode sprinter nå bør regnes i elitelaget. Ellers synes vi at Mississippi fulgte opp 2013 på en flott måte. Simian vant SM på Täby for tredje gang og ble kjent som hesten som ga Wido Neuroth hans seier nummer 1000.
Milere og stayere
Så mange hester går flotte løp både over milerdistanser og de litt lenger løpene opp mot 3000 meter. Derfor samler vi disse i en kategori.
Bank of Burden et unikum
Helt siden Bank of Burden vant St Leger som treåring i 2010, er vi blitt utrolig imponert over hans prestasjoner. Han er ofte i godt følge med Without Fear. Disse to har dominert store deler av sesongen 2014. Det startet i Danmark, da Bank of Burden vant Dansk Jockey Club Cup foran sin stallkamerat. I Stockholm Stora Pris var Bank of Burden på ny best, og denne gang var det svenskenes stjerne Hurricane Red som bød på kamp. Tilbake på Klampenborg og Scandinavian Open (som var flyttet frem til slutten av juni) fikk Without Fear revansj ved å lede hele veien og vinne sikkert foran Bank of Burden. I Oslo Cup ble det ny gruppeseier til Without Fear med en liten nese til gode på Energia El Gigante. For en gangs skyld hadde Bank of Burden en dårlig dag, den eneste i 2014.
I Marit Sveaas' Minneløp på en meget krevende bane, var det litt usikkert på forhånd. Men nok en gang dreide det seg om Bank of Burden og Without Fear. Førtsnevnte var suveren, mens dyktige Coprah fra Cathrine Erichsens stall for annet år på rad ble tredje i Sveaas'. Etter at løpet ble gruppeløp i 2001, er Bank of Burden den eneste som har vunnet løpet to ganger. Da han i tillegg hentet hjem Stockholm Cup for tredje gang midt i september, forstår man hvilken utrolig hest dette er. Og Without Fear er jo ikke så verst, han heller.
Avon Pearl hadde vunnet to store løp før vi skrev midt i mai. Norsk seier i Dubai er sjelden kost, men Rune Haugens flotte miler sto for bragden i februar. Et annet storløp, som er mer kjent for de fleste nordmenn, er Pramms Memorial på Jägersro. I en herlig finish slo han Hurricane Red og vant det største løpet i Skandinavia for eldre hester med sand som underlag. Dessverre er ikke Avon Pearl like god på Øvrevoll, men det er neppe noen som klager når fasiten ble som den ble i 2014.
Bak toppene er det et lite sprang. Coprah gikk flere meget gode løp. I tillegg til tredjeplassen i Sveaas, slo han så gode hester som Old Pal og Avon Pearl i slutten av mai. Kanskje 2015 blir året hvor Coprah vinner ett av de største løpene? Silver Ocean slet mye i år, men avsluttet sterkt.
Whistler vant Dansk Breeders på Klampenborg, men sesongen var nok sett under ett ikke så god for de norske hoppene som det var lov til å håpe. Beste eldre hoppe var kanskje Walinda, som vant hoppeløpet Cinnamon Stakes på Täby i tillegg til annenplassen bak Amie Noire, som er nevnt før.
Blant de norskoppdrettede er det et stykke fra Ragazzo til de nærmeste. Dickie Dickens gikk et par flotte løp på høsten. Sammen med Vortex setter vi ham fremst. Vortex vant Fearnleyløpet og tok for annet år på rad fem seire på Øvrevoll. Det er ingen vanlig prestasjon å vinne fem løp i to påfølgende sesonger. I år holdt det til å bli mestseirende hest, og den avgjørende seieren kom i årets aller siste løp. Det gledet naturlig nok trener Sigmund Tandberg.
De to siste flatløperne som får plass i vår omtale, er Captain America og Funinthesand. Sistnevnte slo selveste Hurricane Red i en herlig fight på Jägersro, og Captain America ble bedre og bedre frem mot høsten.
Hinder
Omoto holder koken
Omoto Sando blir snart tenåring, men holder fortsatt koken. Han tok et par lette seire på Øvrevoll og Gøteborg, men var også best i Champion Hurdle på Øvrevoll. Det løpet hadde han ikke vunnet siden 2007, men nå syntes han det var på tide. Først i mål var han også i svenskenes Champion Hurdle, nese foran Calvados. Men der var ikke måldommerne på høyden og ga seieren til Calvados. Uansett, det er like imponerende å se han til start.
Tor Wiggo Ellefsen har hatt en flott sesong med Well Fitted og Monfalcone. Førstnevnte vant årets første hekkeløp på 17. mai, og dagen etter vant Monfalcone på Täby. Han var også meget god i Gyllene Hästen på Täby som han vant.
5. oktober opplevde vi at de gode svenske hekkeløperne Torres og Energia Prince gikk dødt løp om seieren. Vi har lett og skal fortsette med det, men så langt har vi ikke funnet dødt løp i et hinderløp på Øvrevoll.
Er det så noen yngre krefter vi kan håpe på? Ja, kanskje Rock the Boat som seiret i novisehekkfinalen. Et spennende navn som kan ha en fin fremtid over hekkene. For 40 år siden var Fretheim-stallens Brother Tuck vår favoritt i banen, så kanskje kan det bli noe i nærheten.
Årets championater
Jockey: Carlos Lopez tok sitt andre championat (første i 2007) i kamp med Elione Chaves.
Lærling: Suveren tittel til Marius Borgen Andersen
Amatør: Silja Støren på flere annenplasser enn Nora Hagelund Holm
Trener: Niels Petersen, sitt fjerde strake.
Amatørtrener: Arne O Karlsen, som fylte 70 dagen før siste løpsdag.
Hinderjockey: Henrik Engblom
Hindertrener: Dennis Persson
Eier: Stall Perlen AB
Oppdretter: Fam. E Nagell-Erichsen
Mestseirende hest: Vortex med fem seire.
Årets tøffing: Cold Fact
Til slutt to litt artige saker (kanskje): Mandag 30. juni glemmer nok Hallvard Soma aldri. Hans hester tok fem seire på rad, inkludert hele V4-spillet. Mange ganger har trenere vunnet en hel del løp på rad, men fem strake har vi ikke funnet.
Skulle vi ha veddet på hvilken norsktrent hest som skulle ta flest seire i 2014, hadde aldri Fru Johnsen stått høyt på listen. Men etter seier på Øvrevoll 22. mai, ble hun en kjendis i Sverige. Fem seire der og totalt seks, det var sterke saker. Vi har ikke klart å lete frem en firbent i Skandinavia med flere enn seks seire i 2014.