Årbok 2012

Skrevet av Birger Christensen
Artikkelbilde
Old Pal

Se til høyre på siden for meny.

 

Årsrapport 2012

Sesongen 2012 er over. 80 år etter at Øvrevoll åpnet sine porter for første gang står det tydelig at norsk galopp står seg svært godt i skandinavisk målestokk. Norske hester vinner på alle fronter og er ledende innenfor de aller fleste kategorier.

På Øvrevoll var Shabby Chic den første vinneren. Syv og en halv måned senere avrundet Watch Chain sesongen med seier. Mellom disse ytterpunktene var det plass til utrolig mye fin sport. Dessverre også en intern og bitter strid. Miljøet på Øvrevoll er lite, og alle som befinner seg i systemet, blir berørt. Et nyttårsønske er at isfronten mellom partene smelter i 2013.

En sentral person i miljøet gikk over i pensjonistenes rekker. Arnfinn Lund var trener på banen i over 54 år. På den tiden trente han 1686 vinnere, mens ingen andre har passert 1000. Vi takker for mange opplevelser som har festet seg på netthinnen. På hestegallaen ble han tildelt Hedersprisen, vel fortjent.

 

Her følger en oversikt over de forskjellige kategoriene og hva de beste har prestert i det året som nå ligger bak oss.

 

 

To topper blant toåringene

Hvor gode er årets toåringer på Øvrevoll? Det er alltid vanskelig å vurdere den yngste årgangen på banen, men vi sitter med et bestemt inntrykk av at årets toåringer er svært gode, kanskje en av de beste årgangene vi har hatt. De to toppene heter utvilsomt Diamant og Quite a Mission, som har dominert på hver sin kant. Bak vår duo lurer det mange som har startet svært lite, hester som kan slå ut i full blomst i 2013. I tillegg kommer det alltid til nye navn, importer som ofte hevder seg i fremste rekke.

Felles for de to toppene er at begge tapte sitt debutløp. Deretter tok Diamant fem strake seire, mens Quite a Mission fikset fire imponerende triumfer.

At Wido Neuroth har gode toåringer, er intet nytt fenomen. Diamant var den beste, og han ble bare bedre for hver start. The Heatherwold Cup og kriteriet er Øvrevolls to største løp i årgangen, og Diamant vant begge. Han tok seg også av Vinterfavoriternea Pris på Täby og Skånelandløpning. på Jägersro. Wido har 19 Derbyseire i karrieren og håper at Diamant kan gi ham triumf nummer 20. Kanskje i Tysk Derby?

Quite a Mission har fornuftig nok holdt seg i oppgjørene for de skandinaviske hestene. Et par av seirene i Sverige har vært ren utklassing, og ikke minst imponerte han i Breeders og det svenske kriteriet. Vi håper han neste år vil satse i løp mot de aller beste treåringene. Fortsetter han utviklingen, kan han matche alle i årgangen. Tror vi.

 

Flere utfordrere

Quite a Mission trenes av Niels Petersen, og det gjør også Over the Ocean. Ble toer i kriteriet, knapt slått av Diamant. Det var i karrierens andre start, og flere ble det ikke i 2012.

Firer i kriteriet ble Pal O’Mine. En lett seier ble deretter bokført, før han møtte Rock of Ridd på Täby, som hadde imponert enormt i debuten. Men Pal O’Mine var klart best og er et stort løfte foran den klassiske Derbyårgangen.

-         Dette er vinneren av Derby på Øvrevoll i 2013, sa Arnfinn Lund. Den uttalelsen har vi lagt oss på minnet.

Av øvrige importer nevner vi Marmala, som var helt suveren mot gode hopper på Jägersro, samt Neuroths duo Mill Marin og Viviannasdream. Det er ikke så store forbedringer de skal vise, før de er i årgangstoppen i 2013. Mill Marin var toer i Amacitaløpning, mens Viviannasdream var jevnt bra i flere løp. Cekath vant årets siste toårsløp på finaledagen og blir også spennende å følge. Tidlig lot vi oss imponere av Sarepta, som altså er alene om å kunne skryte av å ha slått Diamant.

 

Jevnt blant de norske

Det er veldig jevnt blant de norske ungdommene. Rock the Legend var først ute, da det ble seier i Skandinavisk mesterskap på Derbydagen. Da ble Daydream Believer slått med hode, og Per Dave Holtungs galoppess var enda nærmere i Norsk Rikstotos Oppdrettsløp. Da var det nese som skilte frem til flinke Sweety. Men etter to knepne tap var det bare rett og rimelig at Daydream Believer fikk vinne. Nok en gang var det jevnt, og målfoto måtte konsulteres før Dickie Dickens måtte nøye seg med annen i Auksjonsløpet. Han tok imidlertid sitt monn igjen på sandbanen i oktober. Særlig var han god i NM, og hesten som er oppkalt etter en av tidenes gangsterkonger kan få gjennombruddet neste år.

En liten historie knyttet til hvordan Stall Impulse skaffet seg Daydream Believer tar vi med.

-         Nå kjøper dere ikke noen travhest, var formaningen de fikk med seg til auksjonen i 2011.

-         Men det ble ikke sagt noe om galopphest, så da kjøpte vi det i stedet.

Det kan det hende de ikke kommer til å angre på.

Mange flere kan nevnes, men vi tar med Fredde, Rock the Boat og Macbeth og stopper der. Øvrige vil få sjansen til omtale når 2013 skal evalueres.

 

 

Derbyvinnerne topper

Også blant de treårige hestene, er det to som skiller seg en del ut. Vi tenker på de to Derbyvinnerne Old Pal og Bomar i henholdsvis Norsk og Svensk Derby. Førstnevnte startet for det meste på Øvrevoll, mens Bomar likte seg aller best på Jägersro.

Old Pal gikk sitt første løp på Øvrevoll 17. mai, slik to andre Derbyvinnere har gjort siden 2009. Det ble seier, men møtte deretter Jubilance, Bent Olsens glimrende treåring. Tre ganger på rad tapte han for Jubilance, inkludert 2000 Guineas og Derby Trial. Nå er det ikke flaut å tape for den dyktige dansken, for han var så god at han er en av tre treåringer som har sikret seg premie i Marit Sveaas’ Minneløp.

-         Dessuten er det siste søndag i august Old Pal skal være på topp, sa trener Niels Petersen. Det var han da også, og seieren i Derby var av det suverene slaget. Dette var Per-Anders Gråbergs første og hittil eneste Derbyseier, men det er grunn til å tro at det vil komme flere i de nærmeste årene. Old Pal vant også St Leger og var ikke så veldig langt unna en Triple Crown-triumf.

Bomar var toer i Øvrevolls Derby, men var aller best på Jägersro. De tre løpene Voterløpning, Svensk Derby og Hurricaneløpning danner en skånsk Triple Crown, og den tok Bomar seg av. I de to siste løpene var Funinthesand nærmest vinneren og sørget således for en dobbel Neuroth. Sistnevnte firbente vant for øvrig Derby Trial i Malmø, mens han ble fjerde i Norsk Derby. Der tok Rago fra Rune Haugens stall tredje, og han var faktisk ikke så langt bak Bomar i kampen om annen.

 

Av øvrige treåringer, setter vi Birkebeineren høyest på kapasitet. Han var fenomenal da han slo Jubilance på Prammsdagen i mai, men ble så skadet.

-         Vi jobber på spreng for å få ham klar til Derbyløpene i august, sa trener Niels Petersen. Det lyktes dessverre ikke, men han viste klasse da han utklasset eldre hester på Øvrevoll litt senere. I Mischa Kahns Minne var han klar favoritt, men sviktet. Derfor står han for oss som et veldig kapabelt spørsmålstegn foran neste sesong.

Avon Pearl har en veldig god sesong bak seg. På Derbydagen slo han flere gode hester i Derby Milen. Eier Jostein Jørgensen kunne glede seg over seier, mens datter og svigersønn (Marit og Bo Tommy Nygård) måtte nøye seg med annen i Derby med Bomar. I oktober vant Avon Pearl Øvrevolls 3-årssprint, og på Täby ble han annen bak gode Jimmy Mack i Mischa Kahns Minne. Kanskje vil Avon Pearl i 2013 vise seg som en av våre beste sprintere?

Den siste av importene vi vil nevne, er Notnowhoney. Klarte ikke å matche de aller beste, men skal ikke forbedre seg mye for å hevde seg i toppen. Best var han nok da han ble annen bak Jubilance i et mindre løp.

Fredrik Reuterskiold starter ikke så ofte sine hester på Øvrevoll. Men i 2012 vant han de klassiske løpene som er åpne for hopper. Matauri Pearl var best i 1000 Guineas, mens Zegna tok seg av Oaks. Det var ikke alt for mange topphopper på Øvrevoll denne sesongen, men det forringer ikke vinnerne.

 

Ragazzo topper

Det er liten tvil om hvem som får bekle toppen av listen over de norske treåringene. Vi ble ikke så veldig imponert da de norske var to år i 2011. I 2012 stakk imidlertid Ragazzo frem. Kom aldri til start som toåring, men ble bare bedre og bedre. Avsluttet sesongen med en sterk trippel gjennom seire i Norsk Rikstoto Grand Prix, Breeders Prize Sprint og NM. I sistnevnte løp trodde vi Cassano skulle gi kamp, for han hadde imponert med sterke løp på sandbanen. Men Ragazzo vant lett, og Annike Bye Hansen har en veldig spennende hest foran fireårssesongen. Cassano, Messi og Second Floor vurderes nærmest, og Vortex var alene om å vinne to handicapløp mot eldre hester. På høsten gikk Cave Man noen gode sprintløp, og han vil sikkert utvikle seg enda mer neste sesong.

 

Giant Sandman og Beat Baby best

Våre to beste sprintere i 2012 var uten tvil Giant Sandman og Beat Baby. Den aller sterkeste prestasjonen sto etter vår oppfatning Giant Sandman for i Täby Vårsprint. Da utklasset han den skandinaviske eliten på en måte som man sjelden ser i sprintløp. Hansinger ble for øvrig toer og sørget for dobbelt norsk i løpet. Men å komme fra en av de siste plassene frem til suveren slik Giant Sandman gjorde, det var noe helt spesielt. Haugens flotte sprinter vant også Jubileumsløpet da banen fylte 80 år, samt en sterk annenplass bak Silver Ocean i Polar Cup. På høsten var dessverre ikke formen helt den samme lengre.

Beat Baby hadde en veldig god sesong. Utklasset Alcohuaz på Jägersro, men fikk seks kilo. Senere på høsten var vektforskjellen mye mindre, men Beat Baby var overlegen på ny. Han vant sprintløpet på den norske Derbydagen og var toer bak Elusive Time i Täby Open Sprint. Vi gleder oss til å se om Beat Baby kan følge opp i 2013.

De to nevnte skiller seg ut, og det er nok flere veldig gode milere og stayere enn sprintere. Hansinger er nevnt, men mangler fulltreffen. Match Point avsluttet sesongen på beste måte, og enøyde Female Spring leverte flere sterke løp. Første seieren kom på slutten av Derbydagen, men høsten var bra. Red Colori og Home Straight var andre som viste fin fart, men foreløpig mangler de litt mot de aller beste. På supersprint holder Light the Fire stilen, men det er jo ikke så ofte denne type løp avholdes.

 

 

Entangle og Silver Ocean strålte

Vi hadde mange gode milere på Øvrevoll I 2012. Entangle og Silver Ocean var de to beste. De møttes i Polar Mile Cup og i Marit Sveaas’ Minneløp. Kampen de to i mellom i Polar Mile Cup var en av duellene som huskes best fra sesongen 2012. Entangle var hele tiden så vidt først, og i mål skilte det en hals. Til tredjehesten Gulapa skilte det 12 lengder, så man kan trygt snakke om en duell.

Vi gir damene rangen og ser først litt på Entangle. Hun vant de fleste av de store hoppeløpene i Norge og Sverige. I tillegg lot vi oss imponere da hun forsvarte formtallet 95 til suveren seier i sin eneste start i Gøteborg. Tredjeplassen i Marit Sveaas’ Minneløp gjør at hun har en seier, en annen og en tredje i vårt største løp. 20 seire, 30 ganger på trippelen og aldri uplassert på 33 starter er tall som rekker en bit. Aller best var hun i juni måned. Syv ganger startet hun i juni, noe som endte med syv seire!

Silver Ocean hadde en veldig god sesong. Klarte en tredjeplass i Dubai, før det ble seier og annenplass på Jägersro. Annenplassen var sterk da han kun var slått av meget gode Premio Loco i Pramms Minnesløpnng. Deretter slo han Tertullus i Swedish Open Mile på Täby, før han sikret seg en gruppeseier i Polar Cup. I Marit Sveaas’ Minneløp stemte det ikke, men to uker senere viste han på ny klasse. Da ble Nickes Minnesløpning vunnet i stor stil. Dermed passerte også Silver Ocean også millionen innløp i 2012.

 

Takk til Tertullus

2012 ble den siste sesongen for Tertullus. Som niåring hadde Haugen-hesten en flott sesong, med to sterke seire på Klampenborg. Ikke minst imponerte han i Pokalløb på den danske Derbydagen. Den nevnte annenplassen bak Silver Ocean på Täby var også sterk. Tertullus vant Polar Mile Cup i 2008 og 2009, men har deretter ikke seiret på hjemmebane. I Sverige og Danmark har han imidlertid vært strålende.

 

Bak fenomenet Entangle er det flere andre meget gode hopper. I de største hoppeløpene på Täby var det total norsk dominans, som da trippelen i Bloomers Vase ble Entangle – La Zona Grafitti, mens Golden Memory var nærmest Entangle i Coolmore Matchmaker Stakes, mens det ble seier i Margareta Wettermarks Minne på den svenske Derbydagen.

Hoppa som i 2012 kom nærmest Entangle, var nok likevel Tatoosh. Hun vant Fawzia Stakes på den danske Derbydagen og slo faktisk Entangle på Øvrevoll 26. juli. Etter sistnevntes debut er det kun Symbol of Arch som har slått vår stjerne på hjemmebane når det gjelder hopper.

 

 

Ønsker stjernemøte

-         I have a dream, sa Martin Luther King jr for snart 50 år siden (august 1963). Vår drøm er å få til et møte mellom Bank of Burden og Sir Lando når begge er i sin beste form.

Frem til og med juli var Sir Lando den store stjernen. Han imponerte kolossalt med en suveren seier i Stockholm Stora Pris (femdobbelt norsk!) og var like overlegen i Walter Nilsens Minneløp. Et flott løp i Tyskland fikk han også med seg. Da vi så ham i de to seiersløpene, var det vrient å tro at han sto bokført med kun en seier foran 2012-sesongen. Nå viste han at han langt fra var noen antivinner. Et par dager før Marit Sveaas’ Minneløp ble han skadet og strøket, og vi så ikke mer til Sir Lando i 2012.

Bank of Burden hadde sin skandinaviske debut for året på Jägersro. Der ble han torpedert, og den smellen han fikk, tok det litt tid å få leget. Men i løpet av høsten vant han Scandinavian Open, Marit Sveaas’ Minneløp og Stockholm Cup. Det er de tre landenes største løp for eldre hester, og litt senere tok han seg også av Skånska Fältrittklubbens Jubileumsløpning.

Før vi går videre, må vi se litt nærmere på Marit Sveaas’ Minneløp. Ned bortre langside lå Bank of Burden sist.

-         Er han ikke frisk, tenkte vi. Jo da, han var frisk nok. I god tid før mål hadde han avgjort til sin fordel. Rafael Schistl hadde beregnet tempoet strålende. Han fikk sjansen da Gråberg valgte Silver Ocean. 1800 meter og tung bane ble nok litt voldsomt for sistnevnte.

 

Den suverent beste treåringen i 2011 var Without Fear. Han fulgte bra opp som fireåring, selv om vi satt med følelsen at det kan være mer å gå på. Annenplasser i de løpene Sir Lando vant, var fine prestasjoner. Under Derbygaloppen noen dager før den store dagen i slutten av august, skle Without Fear i svingen. Det gjentok han utrolig nok i Marit Sveaas’ Minneløp, og det virket som om episodene gjorde ham reservert.

Touch of Hawk ble satt mye tilbake av fallet i Stockholm Stora Pris i 2011. Han gikk flere fine løp i 2012, og 28. oktober fikk han endelig igjen besøke vinnerpaddocken etter seier på Täby. Hans beste løp var nok ellers annenplassen bak Bank of Burden i SOC på Klampenborg.

Av de øvrige setter vi et utropstegn ved Court Circle. Vi skal villig innrømme at vi ble overrasket da han spurtet til annenplass i Stockholm Cup, men ikke desto mindre var innsatsen meget gledelig.

Manchester var i 2011 den eneste treåringen som ga Without Fear motstand. Det tok tid før han kom tilbake, men avslutningen av sesongen lover at det gir håp foran 2013.

 

 

King’s Dancer best hjemme

Som i mange andre kategorier, var det en duo som skilte seg ut på hekk. Mens King’s Dancer var eneren på Øvrevoll, dominerte Omoto Sando i Sverige.

Den største seieren til King’s Dancer kom på Derbydagen, da han vant Bærum kommunes Hekkeløp. Hekkefinalen i oktober, som for øvrig var årets siste løp på gress, ble også tatt hjem til Petersen-stallen. King’s Dancer vant i alt fem løp i 2012, hvorav tre hekkeløp. I fire løp ga han for øvrig over fem odds, et godt spillobjekt.

For første gang på flere år vant ikke Omoto Sando løp på Øvrevoll. Han var nær ved flere ganger, som i Champion Hurdle der dansktrente You’re The Top ble for sterk. Men i Sverige tok Omoto Sando tre seire, hvor Champion Hurdle på Strømsholm og Ormus Häckløpning var toppene.

 

 

Tobente som dominerer

Trenerne Niels Petersen og Wido Neuroth har hatt en dominerende rolle i Skandinavia. Toåringene i topp er Diamant og Quite a Mission, de to beste treåringene er Bomar og Old Pal, mens Bank of Burden og Sir Lando er våre topper blant de eldre. Quite a Mission, Old Pal og Bank of Burden er topper hos Niels, Wido trener de tre øvrige. Niels er suveren champion på Øvrevoll og en klar nummer to på Täby, mens Wido er toer på Øvrevoll og champion på Jägersro. Det er lite som tyder på at de to vil gi slipp på hegemoniet i 2013.

Årets aller største dag for Niels, som tok sitt andre strake championat på Øvrevoll, var nok selve Derbydagen. King’s Dancer varmet opp med å vinne hekkeløpet, Beat Baby var best i sprintløpet, før Bank of Burden og Old Pal vant Marit Sveaas’ Minneløp og Norsk Derby. Wido hadde Sir Lando i gang tidlig, mens de fleste av de øvrige i toppen hadde høsten som sin beste årstid.

Per-Anders Gråberg tok sitt andre strake championat blant jockeyene. Det var lett på Täby og Jägersro, mens han fikk knallhard kamp av Carlos Lopez på Øvrevoll. Kun en seier skilte i Gråbergs favør. Totalt fikk den dyktige svensken 124 seire i Skandinavia. Så vidt vi har kunnet bringe på det rene, er det kun Janos Tandari som har flere på en sesong.

Andre tobente vi vil trekke frem, er Aase Marie Brown og Helena Rosén. De tok begge sitt første championat, Aase Marie blant amatørene og Helena som lærling. To løfterike ungdommer som det blir spennende å følge. Like ung er ikke Arne O Karlsen, men han sikret seg tittelen som amatørchampion blant trenerne. Over hekk var Matthew Bachelor og Niels Petersen de fremste.

Fra sesongen for øvrig trekker vi frem følgende:

  • Lunsjløpene på onsdager var vellykkede med meget god omsetning.

  • 17. mai ble en flott løpsdag. Et artig innslag var fem monteryttere som red galoppløp og monteløp mot fem jockeyer.

  • Pannacotta ble årets mestseirende hest. Første seier kom så sent som 20. september!

  • Imperial Skylight ble «Årets tøffing». Gina Mathisen holdt ham i fint slag hele sesongen.