Årbok 2011

07.12.2011
Artikkelbilde
Without Fear

Statistikker etc finner du til høyre på siden. 

 

Årskavalkade 2011

 

Sesongen 2011 på Øvrevoll er historie. Den viser at banens stilling i skandinavisk galopp er uhyre solid. Vi går inn i 2012 med optimisme i blikket.

Starten på sesongen var ikke den aller beste. På åpningsdagen var det en startboks som ikke åpnet seg, og et V5-løp måtte annulleres. Deretter kom skjærtorsdag, som omsetningsmessig ikke var noe høydepunkt. Deretter gikk imidlertid alt så meget bedre. I hvert fall nesten helt til slutt.

For de tobente var 2011 først og fremst et sterkt år for trenerne Niels Petersen og Arnfinn Lund. Per-Anders Gråberg tok sitt første jockeychampionat på banen. At Wido Neuroth skulle gi seg på Øvrevoll, var en stor sak i oktober. Men senhøstes virket det som om vår kjære bane fortsatt skulle være base for Wido.

 

Neuroth godt forspent

 

Klassen på den yngste årgangen på banen ser noe sterkere ut enn for ett år siden. Ikke minst virker den jevnere, med mange som kan ta steget opp blant de beste når de i 2012 skal prøve seg i de klassiske løpene. Ikke minst virker Wido Neuroth å være godt forspent.

Fra hans stall kommer kvartetten Bomar, Cassano, Funinthesand og Vainqueur. Cassano var seierrikest med sine fire gevinster, inkludert NM og det svenske kriteriet. Det sistnevnte løpet gikk på Jägersro, og der gikk også Bomar et flott løp helt på tampen av sesongen. Seieren over Matauri Pearl var av det sterke slaget. Funinthesand slet litt med å komme greit av gårde fra start, og Vainqueur var solid da han ble skandinavisk mester. Siden vi traff bra da vi trodde mye på Without Fear for ett år siden, tror vi kanskje Bomar vil vise seg som den aller skarpeste i kvartetten.

Grey’s Electra gikk mange fine løp for Rune Haugen. Hun vant The Heatherwold Cup, var knapt slått som toer i kriteriet og er et spennende kort foran den nye sesongen, som starter 12. april. Easy Come Easy Go er en rask herremann fra Lund-stallen, og Proud Cash Flow kan være champion Niels Petersens beste kort. Niels vant for øvrig årets første toårsløp med Super Sub. Han så fantastisk ut da han slo Bomar med drøyt fem lengder. Dessverre fikk han aldri sjansen til å følge opp, da han skadet seg så alvorlig at han måtte avlives.

I tillegg til de nevnte, blir det som regel importert flere spennende kandidater i løpet av vinteren. Men at mange av toåringene på Øvrevoll i 2011 vil hevde seg også i 2012, føler vi oss sikre på.

 

To Derbyseire og Triple Crown

 

Det er gjevt å vinne Triple Crown. For en treåring som skal vinne 2000 Guineas i juni, Derby i august og St Leger i oktober, må være veldig god og svært allsidig. Ingen tvil om at Without Fear hører hjemme i kategorien av våre aller beste treåringer på Øvrevoll.

-          Jeg har veldig lyst til å vinne Svensk Derby og Triple Crown, sa Nils Petter Gill tidlig på våren. De titlene manglet han, men det fikset Without Fear i løpet av sesongen. Dermed ble han den første Triple Crown-vinner siden Sunorius, og i tillegg til disse to stjernene trent av Arnfinn Lund, er det kun Trainer’s Seat og Dalby Jaguar som får plass på listen. Men ingen av dem vant i tillegg Svensk Derby. Syv seire og en annen ble årsfasiten, og Without Fear har vunnet sine seks siste starter på Øvrevoll. Det blir utrolig spennende å se ham mot den eldre eliten.

Niels Petersen hadde en flott sesong i 2011, og han hadde en trio med treåringer som ender opp nærmest Without Fear. Manchester var sett på som den sterkeste utfordreren over distanse, og slik ble det da også. Han var den eneste med nærkontakt over mål i Derby, og vi tror Manchester også vil tåle å møte eldre topphester. Cawett Cove var toer i Guineas og treer i Derby, men møtte de beste, og da ble det ikke så mange seire.

Etter toårssesongen ble Golden Memory (også Petersen) og Edge of Eternity (Michael Taylor) rangert blant våre aller beste. De har fulgt flott opp, blant annet med hver sin Breeders-seier på Øvrevoll og målfotostrid i Skandinavisk mesterskap. Golden Memory har dessuten tatt med seg pengestinne løp på Täby, til glede for eierne i Nordic Girl Power. Fire Breeders-seire på to år er Golden Memory alene om.

Poppi var stjernen blant de norskoppdrettede for ett år siden, men hun ble tidlig skadet. I hennes fravær har nok Royal Games vært den beste, blant annet med seier i NM. Men med Theatrical Award ute, er tronen ledig for de store løpene forbeholdt hjemmelaget.

 

Gode hopper og andre topper

 

Øvrevoll har desidert de beste hoppene i Skandinavia. Entangle, La Zona, Grafitti, Tatoosh og Theatrical Award har levert det ene knallsterke løpet etter det andre. Seieren til Entangle i Marit Sveaas’ Minneløp var høydepunktet, men hun var også suveren i Polar Mile Cup og Semb Hovedgård Hoppeløp. På høsten fikk hun stryk av La Zona og Grafitti i hvert sitt løp på Täby, en fin skalp for duoen. La Zona liker seg for øvrig svært på Jägersro. Hun var helt suveren i Margareta Wettermarks Minnesløpning på den svenske Derbydagen. Theatrical Award ble treer både i Walter Nilsens Minneløp og Valley Chapel Memorial og vant Fearnleyløpet lett. Nå er det bedekning med Appel au Maitre i Danmark som står for tur, det blir spennende å følge.

En sterk kvartett skiller seg ut i vår øvrige elite. Aller mest å vise til har Bank of Burden. Seire i Walter Nilsens Minneløp, Valley Chapel Memorial og Stockholm Cup, annen i Scandinavian Open og tredje i Marit Sveaas’ Minneløp, det er en fasit som det er all grunn til å glede seg over. Kan Bank of Burden holde stand på toppen av tronen eller vil ungdommer som Without Fear og Manchester vippe ham ned? Det er noe av det vi ser mest frem til i 2012.

De tre øvrige vi hadde i tankene er Giant Sandman, Tertullus og Sir Lando. I Haugens duo vant Giant Sandman både Polar Cup og Täby Open Sprint, det er sterk kost. Tertullus klarte å kopiere fjorårsseieren i Stockholm Stora Pris, enda en sterk bedrift. Dette var kanskje det aller mest dramatiske løpet i hele 2011. Sir Lando taklet stallkamerat Touch of Hawk og sjenerte flere andre. Selv ble han toer etter Tertullus og fikk beholde annenplassen. Sir Lando kan faktisk starte i noviseløp i 2012, da hans seier i et maidenløp på 17. mai i 2010 fortsatt er hans eneste gevinst!

Over hekkene var nok Omoto Sando fortsatt eneren. Sterke løp både i Norge og Sverige, på Øvrevoll var toppen da han vant Bærum kommunes hekkeløp på Derbydagen. Men han ble slått av Monfalcone og Professor Higgins i Champion Hurdle, og vi spår kamp om tronen i 2012. Vi mistet dessverre en av våre aller mest lovende hekkeløpere, da Nosferatu skadet seg så alvorlig i august at han måtte avlives.

På årets nest siste løpsdag fikk vi en episode som fikk kolossal oppmerksomhet. Espen Ski dyttet Madeleine Haugland i siste sving, og Madeleine var ytterst nær ved å falle av sin hest Rapponghi. Heldigvis klarte hun på akrobatisk vis å holde seg i salen. Ikke nok med det, hun kom tilbake og vant løpet. Espen fikk et halvt års avstengning og er utelukket frem til og med 23. mai.

Vi tar også med et par kuriositeter.

  • På Derbydagen vant Arnfinn Lund storløp med Without Fear (Derby), Marit Sveaas’ Minneløp (Sveaas) og Alight (Sprintløpet). Alle tre hadde startnummer 13! Dette tallet har også en historie i Øvrevoll Mile Cup. Half Pint Bill hadde vunnet tre ganger fra spor 13, men i 2011 var det Pilgrim som fikk ”ulykkestallet”. Det gikk det som det måtte gå, seier til Pilgrim. Hvem trekker nummer 13 i 2012?

  • I Walter Nilsens Minneløp ble trippelen Bank of Burden – Mulan – Theatrical Award. Det burde man ha tenkt på da Valley Chapel Memorial ble ridd drøyt syv uker senere. Da ble nemlig trippelen nøyaktig den samme, Bank of Burden – Mulan – Theatrical Award.

  • For første gang hadde Walter Nilsens Minneløp status som gruppeløp. Det betyr at det etter årets sesong har vært avholdt 23 gruppeløp på Øvrevoll. De er utrolig nok vunnet av 23 forskjellige hester. Hvem blir først til å sikre seg sin andre gruppe seier på banen av de firbente?

  • Vi vil også nevne en av banens slitere. Onkel Blaa vant et løp også i år, og etter en del leting i bøkene, mener vi bestemt at han er eneste hest på Øvrevoll med seier i ti sesonger på rad.