Tobias: «Må inte lämnas utanför lappen»

Skrevet av Tom W. Johannessen,  04.09.2024
Artikkelbilde
Ajas og Anna Pilroth vinner et maidenløp på Göteborg i 2019. Da hadde Ajas 1,1 millioner svenske kroner på kontoen! Foto: Svensk Galopp

Han kommer fra Mellerud til Øvrevoll med tre hester. Én av dem er 10-årige Ajas. – Må inte lämnas utanför lappen, sier trener Tobias Hellgren til ovrevoll.no om comeback-hesten.

* Det er over 1200 dager siden han startet, hesten som er oppdrettet og eies av Ulf Sjöberg (Hvitas Stjerna AB). Er operert i et kne og har hatt diverse andre problem som ikke er relatert til denne skaden. På kontoen står mektige 4,9 millioner kroner etter 12 seire på 28 starter, en seiersprosent på 43.

* Har gjort kun tre starter på flatt. Ajas er identisk med hesten som i 2019 kom ut i en «formsliper» av et maidenløp på Göteborg med 1,1 millioner på kontoen. Og han så da også ut som en million i løpet han vant.

Seier i Gruppe 2
Pengene har han hentet i hinderløp og steeplechase. Ajas gikk til topps i Champion Hurdle på Øvrevoll i 2019, men har hatt mesteparten av hinderkarrieren i Frankrike (stort sett i regi av David Cottin), der han har vunnet Gruppe 2 og vært plassert i Gruppe 1-løp.
Nå er han tilbake hos Tobias Hellgren der han har vært siden juni.

Ingen krav, bare forhåpninger
- Jeg er fornøyd, han har vist positive ting hjemme. Han er imidlertid ikke skyldig noen noe. Det skal i uansett bli veldig spennende. Det mest vesentlige er å få ham tilbake.
I bunn og grunn er han nok en bedre hest enn Quebello. Planen videre? Det får vi se etter hvert. Det er alle muligheter. Et hekkeløp på Ascot ville passe perfekt, og det kan bli noe i Frankrike. Han kommer torsdag ut i det jeg vil kalle et formsterkt løp. Og vi har altså ingen krav, bare forhåpninger. Han var egentlig anmeldt til Derbydagen og det siste løpet; 2400 meter. Men han var ikke helt klar. Ajas kommer i hvert fall vel forberedt nå. Men 1200 dager er stadig 1200 dager, sier Tobias Hellgren som vurderer de to andre starthestene:

- 1 Fourth Commandment (V65-5/V4-3, Fernando Manzo) er en sånn hest som kan bli bortglemt av spillerne torsdag. Han har nok gjort noen «besvikne». Men han misset starten 31. juli, ble påridd 15. august og gikk et godt løp sist. Nå går han ned i klasse – og bærer vekt. I mine øyne står han med favorittsjanse.

- 8 Fast Forward (V65-6/V4-4, Anna Pilroth)
bruker litt tid på å komme opp i fart, det er nesten ok å stå utvendig. Har vunnet på 1100 på Øvrevoll i år. Formen er bedre enn raden.
Skal ha feste på en bane som er «snabb». Kjennes fin ut i trening, og jeg er rimelig optimist. Helt klart en vinnersjanse, uttaler Tobias Hellgren.


«Big outsiders» fra Cathrine

Cathrine Erichsen (bildet) topper trenerstatistikken etter en sterk Derby-dag der Cathrine-hestene toppet i pengeveien. Hun starter fem torsdag uten å blinke ut én foran de andre. – Jeg har det jeg vil kalle «big outsiders», sier Cathrine til ovrevoll.no.

5 Awatara (V65-1, Ulrika Holmquist)
er en hest i utvikling. Jobber veldig bra. Blir et litt mer avventende løp nå. Håper hun er oppi der.

- 5 Two Times (V65-2, Jakob Johansen) var strøket sist på grunn av baneforholdene. Indre sving ikke optimalt. Har spennende oppgaver senere, men er uansett en outsider med Jacob, han er en smart rytter. Blinkers på nå. Har kommet skremmende lavt i handicap.

- 9 Buckyboy (V65-3/V4-1, Jakob Johansen) har fått et håpløst startspor. Er imidlertid veldig pigg i trening og gikk egentlig et bra løp til fjerde sist. Outsider.

- 1 Boaz (V65-4/V4-2, Jacob Johansen) er farlig her. Førstespor og dirt nå. Det ble feil sist. Jobber med Emma Emilleen som var toer på Derbydagen (Listed-løpet Lanwades Stud Fillies & Mares, red. anm.). Kan vinne dette. Men ok, Boaz har skuffet mye, det skal sies.

- 8 Lucky Diamond (V65-5/V4-3, Jakob Johansen) er sprek og fin og har ladet batteriene. Vant på 1750 meter og dirt med Jacob (Johansen, red. anm.) 8. august. Finn (Kristiansen, red. anm.) opp nå. Regnes her, sier Cathrine.

OM BANEN: - Dessverre tvinger det vedvarende regnet de siste dagene og den spesielle karakteren til sandbanen oss til drastiske tiltak for å kunne holde en løpsdag på sandbanen.En veihøvel-maskin vil operere på sandbanen torsdag. Vi vil da kunne klargjøre banen perfekt for løpsdagen. Måling av gressbanen onsdag viste 6,6. Den vil fremstå som akseptabel torsdag, melder baneansvarlig René Naustdal til ovrevoll.no onsdag. Torsdag oppdaterer han: - Banen blir preppet som vanlig, og dirt'en blir rask, men ikke hard.

* - Gresset blir mykt, dirt'en blir nok veldig rask, men det avhenger av måten de prepper den på senere i dag, sier Jan-Erik Neuroth til ovrevoll.no.


Siljas beste sjanser

Hun er femmer på Øvrevoll-statistikken med 1.256.080 kroner på premiekontoen. Silja Støren (Hesteguidens bilde over) har 14 seire, to av dem tatt på Derbydagen. 38 av 79 starter har gitt trippelplass. I dag sender hun ti hester til start.
- 1 Icon Bling (1. løp, Maikel Narvaez Bravo) og 3 Supernova Bling (1. løp, Manuel Martinez) er temmelig jevne. Supernova har alltid vist mye i trening, men mindre i løp.
- 6 Empress Bling (V65-1, Manuel Martinez) skal ha en god sjanse.
- 1 Klint (V65-3/V4-1, Harry Willian Wessner) og 4 Carrara (V65-3/V4-1, Manuel Martinez) regnes begge med sjanse. Det er lengre enn vanlig for Klint, men to svinger. Carrara skuffet sist, håper det var på grunn av banen.
- 3 Ama Dablam (V65-4/V4-2, Manuel Martinez) tror jeg ikke det er noe minus for med dirt. Men Mada Mia bør vinne her?
- 2 Empire Bling (V65-6/V4-4, Manuel Martinez)
 er jevn. Gjør det han må, ikke mer, melder Silja når hun blir spurt om de beste sjansene i dag.

Tror på Mada Mia, men...

Jan-Erik Neuroth (Hesteguidens bilde over med Thomas Gjelsaas) lader opp til den svenske Breeders'- søndagen med et lite vorspiel på Øvrevoll. Han starter fire og er alltid aktuell for vinnerpaddocken. Derby-vinner Neuroth blinker ut 9 Mada Mia (V65-4/V4-2, Sandro De Paiva, 65-prosenter og dagens største kl. 11.00) som den beste sjansen.
Han legger imidlertid til et lite men...
 

- 9 Mada Mia (V65-4/V4-2, Sandro De Paiva) er normalt den beste sjansen, men jeg er ikke helt sikker om banen blir veldig rask/hard.

- 2 Indy Humor (V65-3/V4-1, Sandro De Paiva) og 4 Downtown Leo (V65-3/V4-1, Nora Hagelund Holm) er begge gode på myk bane. Men de har hatt pause i over én måned så de kommer til å trenge dette løpet foran 15. september på Bor Parkmelder Jan-Erik til ovrevoll.no i dag.

* Jan-Erik Neuroth venter til etter Breeders'-løpet på Bro søndag (V64-6 kl. 14.18/Breeders' Trophy Classic, 769.314 svenske kroner i første) med å bestemme veien videre for Schamyl. - Det blir enten Svensk St. Leger eller norsk Breeders'. Appelino går til norsk Breeders', sier Jan-Erik Neuroth. 

Nathalie Mortensen vant to som jockey på Göteborg sist søndag (Highland Queen og Maremma). Hun er på vei til Øvrevoll med fire starthester, Valence er strøket. Nathalie er litt urolig for varmen og transporten, og mener at Øvrevoll-hestene nok har en fordel i dag. Hun holder Maremma i V65-1 (Svensk Galopps bilde over) som den beste sjansen, vant som et sistevalg søndag, ganske klar favoritt i dag. 

- 3 Maremma (V65-1, Lorenzo Putzulu, 31-prosenter kl. 11.00, red. anm.) håndterte ikke banen på Derby-dagen, var veldig god til seier søndag. Jeg er litt urolig for tette starter, og hun vil helt klart ha en raskere bane. Men hun kommer ut tidlig på løpsdagen, da er ikke banen så opptråkket. Og med tre kilo av og god jockey - og uten tillegget på fem kilo, er hun åtte kilo bedre inne denne gangen enn neste. Jeg syns hun skal være favoritt.

- 7 Green Zabeel (V65-1, Nathalie Mortensen) trener bra, men jeg har vært litt "besviken" på henne i løp. Skal kunne mer enn formtallet. Er bra på gress, og liker mykt bedre enn Maremma - som imdlertid er en bedre hest. Uansett, Green Zabeel er ikke helt borte. 

- 3 Is What It Is (V65-5/V4-3, Thuva Hjalmarsson)
er ute på en bra distanse og har en "jättebra" rytter. Er blant de tre, men har ikke vunnet på 31 starter. Jeg tror imidlertid det kommer en seier en dag.

- Kiddo (V65-5/V4-3, Charlotta Ericsson) er nok en bedre hest enn Is What It Is. Kan springe, men det er problemer; den er "svår" å trene. Er også usikker på distansen og underlaget så jeg tror mer på den andre i dag, uttaler en alltid informerende Nathalie Mortensen til ovrevoll.no på vegne av seg selv, "morsan" Annette Stjernstrand og fire starthester.  

SISTE: Alle fire hestene til Nathalie Mortensen/Annette Stjernstrand er nå strøket fra løpsdagen.

* Carlos Lopez, med ni championat under vesten, topper jockeystatistikken med 23 seire. Elione Chaves (vant ett løp på Jägersro onsdag) og Sandro De Paiva følger med 14 førsteplasser hver.

* Yr.no melder en absolutt sommerdag på Øvrevoll i dag. Sjekk denne fra værgudene!