To til Frida, klatrer i Frankrike!

Skrevet av Tom W. Johannessen,  20.09.2024
Artikkelbilde
Frida Valle Skar, i øyeblikket nummer fire bland de kvinnelige rytterne i Frankrike. Torsdag vant hun to løp på Le Croise-Laroche.

Frida Valle Skar, fra Malm i Steinkjer kommune i Trøndelag, klatrer i Frankrike. Torsdag hadde hun tre ritt og vant to av dem på  Le Croise-Laroche.

* Banen ligger 22 mil nord for Paris mot den belgiske grensen. I dag rir Frida to på Saint-Cloud, en Paris-bane der Hard One To Please fra Annike Bye Hansen trolig gjør en start i Gruppe 3 den 27. oktober.

- Fortsetter det sånn, blir det nok min beste sesong, ja, sier hun til ovrevoll.no. Hun er flytende i fransk, men fortsatt også flytende i trøndersk. Frida, «Valleskar» på høyttaler’n i Frankrike, har et mål i år:
- Jeg satser på å bli blant Topp-3 av de kvinnelige rytterne, sier hun. Ganske bestemt.

* Per nå er stjernerytter Marie Velon (var med på Ladies Team som vant Shergar Cup på Ascot i august) nummer åtte i Frankrike med 71 førsteplasser. Maryline Eon er nummer 17 med 42 besøk på seremoniplass.
Margot Romary er på plassen foran Frida Valle Skar; Romary har 36 seire.


10,1 millioner i premiepenger
Frida har nå 34 vinnere i 2024, i fjor stoppet hun på 38. Plasseringen på den franske statistikken er nummer 26, tallet i fjor var nummer 33. Maxime Guyon leder i Frankrike med 191 vinnere, Mickael Barzalona, med 31 triumfer i Gruppe 1, har 150. Begge de to sistnevnte var i aksjon på Le Croise-Laroche i går.
Frida har per nå ridd inn 10,1  millioner norske kroner i år (inkluderte hesteeierbonuser til franskoppdrettede hester).
7,5 prosent av denne summen går til jockeyen i fransk galopp.

* Frida vant torsdag med Gardol Moon (10-oddser, D’Halluin Handicap med 100.000 norske kroner til vinneren) og Koutsounakos (favoritt) og tok også med seg en fjerdeplass. På ryggen av Gardol Moon var hun først i en tett finish der avstanden var hals-hode-hode mellom de fire første. Mickael Barzalona var for øvrig treer hals og hode bak Frida og Gardol Moon.

Under radaren
Vi har skrevet det før og kan gjenta at 26-årige Frida går litt under den skandinaviske galoppradaren. Hun red sitt første løp i Frankrike den 10. september 2017 og fikk sin første vinner i Danarosa den 7. september. Nå har hun hun 177 vinnere i Frankrike pluss tre på Øvrevoll (Borzakovski, Ingvild og Tookwino). Tallet er da 180. Galoppsporten er stor i Frankrike som har 10.000 registrerte galopphester.

FØRSTE SEIER: Fridas Valle Skar tar sin første seier på ryggen av Borzakovski, trent av Per Hallqvist. En frisk 13-oddser fra startspor 8. Datoen er 15. september 2016. Toer, til venstre på bildet i det 7. løpet på Øvrevoll denne septemberkvelden er Reckless med Emilie Finckenhagen. Emile har, som bildet viser, også smilet på lur!.
Foto: Hesteguiden.com 

Årets tredje dobbel
- Jeg føler jeg har hatt progresjon, uttaler Frida som startet med sprang og dressur. Deretter ponnitrav med Balder og skoleplass på Wången (videregående med travlinje i Sverige) der hun kom i klasse med Nora Hagelund Holm; «jeg holder god kontakt med Nora».
Det ble turer til Øvrevoll og hjem til Nora og pappa Steinar Holm i Blaker. Etter utplasserringsopphold hos Anna-Sophie Pacault fikk hun jobbtilbud. Ett år ble til flere og lærlingtid hos Yann og Carlos Lerner. Nå rir Frida som frilanser. Profflisensen, etter 86 seire, fikk hun i mai 2022. Tallet på besøk i franske vinnerpaddocker er som sagt kommet opp i 177. Torsdagens dobbel var årets tredje; hun har én gang tidligere vunnet tre løp på én løpsdag

SISTE: Frida forsetter i flytsonen. Fredagen på Saint-Cloud ble også en suksess. Hun ble femte av 18 med Savile Row før seieren kom med Athineos, en 14-oddser i et felt med 17 hester. Frida og S.Jesus-trente Athineos vant med hode. Distansen var 2400 meter og førstepremien 110.000 norske kroner. Snaut slått til sølv var Martial Art med Stephane Pasquier - som har 34 Gruppe 1-seire innenfor jockeyvesten.