To sølv til William i Gruppe 1-løp

Skrevet av Tom W. Johannessen,  16.09.2024
Artikkelbilde
William Buick kjører på: Lørdag red han i Toronto, søndag var han på hesteryggen på The Curragh; 40 minutters kjøretur fra The Dublin International Airport. Foto: Eirik Stenhaug.

William Buick jaktet gull, men måtte nøye seg med to sølv i en hektisk weekend: Lørdag ble han toer sammen med 2-årige Al Qudra på Woodbine i Canada. Vauban var den andre sølvhesten.


* Søndagens andreplass kom på The Curragh i Irland på ryggen av Vauban i Irsk St. Leger (Gruppe 1). Vauban er 6 år, den irske utgaven av St. Leger er åpen for eldre hester.

* Al Qudra trenes av Charlie Appleby, Vauban av W. P. Mullins, «The Jumps Legend».
På Woodbine i Toronto (Summer Stakes, Grade 1) ble Al Qudra slått én og én kvart lengde av en annen engelskmann, New Century, fra Andrew Balding med Oisin Murphy som styrmann.

Murphys fjerde championat
Sistnevnte kastet seg på samme fly som Buick og rakk en bronse i St. Leger i Irland.
Murphy cruiser ellers inn til sitt fjerde engelske championat. 19. oktober, på Ascot, settes sluttstrek.
Han har per mandag formiddag ridd 130 vinnere (21 i seiersprosent), Tom Marquand er toer med 89, William Buick (champion i 2022 og 2023) er nummer fem med 69 vinnere og 20 i seiersprosent.

Buick treer i verden
William har ridd mindre hjemme og mer ute denne sesongen. Det vises også på statistikken. Han er tredje på Longines World’s Best Jockey-listen med 78 poeng og fem seire i de 100 viktigste Gruppe 1-løpene til nå denne sesongen. Ryan Moore (tittelforsvarer) topper her med 140 poeng, James McDonald (fra New Zealand med base i Australia) er toer med 120 poeng. Oisin Murphy er nummer 29 i øyeblikket.

O’Brien-dobbel på Doncaster
Ellers fra engelsk racing: Trener Aidan O’Brien tok en dobbel i Engelsk St. Leger med Jan Brueghel (Sean Levey) og Illinois. Men O’Brien ble slått i Irish Champion Stakes (Gruppe 1) der Economics (Tom Marquand) fra William Haggas var hals foran O’Briens Auguste Rodin (Ryan Moore). Førstepremien her var velvoksen; 712.500 pund.

* Og kanskje det aller mest gledelige for engelske galoppentusiaster denne weekenden: På Doncasters St. Leger-dag lørdag hygget The Prime Minister Keir Starmer seg sammen med familien. Han er den første  statsministeren som har tatt turen til en St. Leger-dag på 71 år.  

* William Buick har per mandag formiddag vunnet 2231 løp; 102 av disse i Gruppe 1. Seiersprosenten er 19.
Ryan Moore har 3220 seire; 201 i Gruppe 1-løp. Seiersprosenten er 18. Han red sin første vinner den 15. mai år 2000 (hekkeløp!) - og var ellers en lovende fotballspiller i ungdomsårene.