Schamyl på vei mot fire millioner

Skrevet av Tom W. Johannessen,  27.09.2024
Artikkelbilde
Schamyl er det lille nødvendige foran Triple Treat på Bro Park. Foto: Svensk Galopp

Jan-Erik Neuroth starter tre hester på Göteborg lørdag, fem på Øvrevoll søndag. Den beste Neuroth-sjansen? - Det er Schamyl i Svenskt St. Leger, sier han til ovrevoll.no.

* Ingen oppsiktsvekkende vurdering av  fjorårets Derby-vinnende jockey, nå dobbelt Derby-vinner som fersk trener. Schamyl har vært lokomotivet i Jan-Eriks første trenersesong.

Kan passere fire millioner
6 seire på 10 starter viser fasiten. Sist strakk han på seg til Bro-seier i Breeders’ i Sverige, 779.315 svenske kroner trillet inn på kontoen til Kari og Anne Petterøe i Stall Petterøe’s Mix. Schamyl er mestvinnende hest i Sverige i år med 2,62 millioner svenske inn. Førstepremien i St. Leger er 415.000 svenske kroner. Fikser Schamyl oppgaven, passerer han fire millioner i innløpte penger i hele karrieren - som 3-åring! Det hadde ingen trodd. Heller ikke trener Jan-Erik Neuroth. Hesten har vært et eventyr. Og siste kapittel er ikke skrevet.

Her er Jan-Eriks kommentarer til lørdagen:

- 1 Schamyl (V4-2, Sandro De Paiva, 59-prosenter kl. 08.30 i dag) er en veldig god sjanse. Klarer han å disponere kreftene riktig, kan det gå veien igjen. Han har satt litt vinterpels uten at det skal være noe problem. Det blir morsomt å se Schamyl og Amason på en tyngre gressbane. I Derby på Øvrevoll var banen løs, det er ikke det samme. Rytter’n har mye å si på en distanse som dette; 3000 meter. Det er mer taktikk enn på et kortere løp. Schamyl er stallens førstevalg. Fighterviljen er hans styrke. Amason er ikke like tøff, psyken er forskjellig på disse hestene.

- 6 Amason (V4-2, Oliver Wilson, 12-prosenter) skal ha fordel av den lange distansen – og av det myke underlaget. Det eneste dårlige løpet han har gått, er Dansk Derby. Han kan fort bli glemt her. Forbedrer seg stadig. Har ikke Schamyl dagen, kan Amason være vinneren. Jeg blir ikke sjokkert om det skjer.

- 5 Lillemann Nosto (V5-3, Nora Hagelund Holm, 6-prosenter) er en sen 2-åring som blir bedre og bedre. Bane og distanse skal passe. Dette er et «opplæringsløp», så vi får egentlig bare se, sier Jan-Erik.

Hva kan Kjell Hroar klare?

I en hektisk helg er også Cathrine Erichsen (Hesteguidens bilde) representert på Göteborg. Kjell Hroar kommer fra sølv i Norsk Derby etter Schamyl - og tredjeplass i Norsk St. Leger (dirt) som ble  vunnet av IF He Says So fra Annike Bye Hansen.

- 2 Kjell Hroar (V4-2, Jacob Johansen, 13-prosenter) var sliten etter det siste løpet. Pigg og fin igjen nå. Dette er en god hest. Er liten og velbalansert og skal kunne passe på bane og underlag. En god outsider, jeg håper og tror at Jacob gir ham et fint løp. Min beste sjanse av to hester på Göteborg.

- 10 Emma Emilleen (V4-4, Jacob Johansen, 8-prosenter) har et vanskelig startspor, men det kan kanskje være en fordel å stå utvendig nå? En liten hest, også dette. Mistet rytme og litt momentum sist. Pigg i trening. Også en god outsider, uttaler Cathrine.

* SILJASTØREN har 4 Empress Bling i Adalöpning/V4-4 (Maikel Narvaz Bravo, 6-prosenter). Hun drar til Göteborg med ambisjoner. - Var helt ok sist. Nest sist, på Derby-dagen, glemte rytteren å dra øreproppene. Det har vært mye problemer, bl. a. med bihulebetennelse. Men hun er fin nå. Dette skal være en fin sjanse, distansen 1400 er perfekt. Nr.1 og nr. 7 kan være hestene imot, sier Silja Støren til ovrevoll.no  

* - Jeg tror 5 Titanium Carlras (V5-4, Charlotta Ericsson, 29-prosenter) er den beste sjansen av våre i dag. Riktig distanse og dyktig rytter, melder Nathalie Mortensen til ovrevoll.no

* Stall Perlen har vært vinnende eier i de tre siste utgavene av Svenskt St. Leger.

* Det er sesongfinale på Göteborg. Leder i kampen om jockeychampionatet gjør rytteren i svart med gul stjerne: Nathalie Mortensen har åtte seire, tre jockeyer følger med syv.