William klar for British Champions Day

Skrevet av Tom W. Johannessen,  18.10.2024
Artikkelbilde
William Buick er klar for en ny stordag; British Champions Day på Ascot lørdag. Foto: Eirik Stenhaug.

Det er klart for finalen i den engelske flatløpssesongen. British Champions Day. The richest raceday. Stedet og banen er Ascot. Og William Buick er i hetluften lørdag.


* Fire millioner pund ligger i den samlede premiepotten på Ascot der fire av løpene har Gruppe 1-status. William sitter bl. a. på favoritten Kalpana, i Juddmonte- og Frankel-farger, for Andrew Balding i British Champions Fillies & Mares (Gr.1).

Kyprios mot Trawlerman igjen
Han innleder dagen med et ritt på nestfavoritten Trawlerman (Godolphin) for John og Thady Gosden i Champions Day Distance Cup (Gr.2, 3100 meter). Super-stayeren Kyprios (Ryan Moore/Aidan O’Brien) har vunnet 14 av 18 løp og slo Trawlerman i Gold Cup, «an epic battle», på samme bane – på et ganske hardt underlag i juni. Ubeseiret i seks starter, på seks forskjellige baner (!) i år. Tapte sist, med hals, i nettopp dette løpet for Trawlerman i 2023. Sistnevnte den gang ridd av Frankie Dettori. Nå er det go William, go! på en bane som går mot «heavy» hvilket er fordel Trawlerman. 

Oisin Murphy årets champion
Ellers er det tid for championat-utdelinger. Oisin Murphy er i 2024 kommet tilbake som en champion. 29-åringen, som ikke lenger er å se på Newmarkets puber, tar sin fjerde tittel etter to ganger William Buick de siste to årene:
163 førsteplasser på Murphy, PdA-vinner Rossa Ryan har 109 på sølvplass. Konkurrentene har knapt sett ryggen på Murphy i år. William skiftet tidlig fokus og har stablet Gruppe 1-seire, 13 i tallet så langt i år. Den siste med Godolphins Shadow Of Light i 2-årsløpet Darley Dewhurst Stakes lørdag for én uke siden.

* William, nå 36 år, har per fredag ridd nøyaktig 12.000 løp og vunnet 2244 av dem. Seiersprosenten er 19.
Hele 106 av seirene har kommet i Gruppe 1-løp.

Ryan Moore topper på pengene
Oisin Murphy sier ellers til Racing Post at han ikke har bestemt seg for hvordan han vil satse neste sesong. «Bare» tre Gruppe 1-seire i år er under hans ambisjonsnivå – og det er altså mulig at han vender blikket mot flere storløp og færre hverdagsløp i 2025. Han er toer på pengene i England i år, William Buick er treer.
Helt suveren på toppen er Ryan Moore (nr. 22 på jockeystatistikken med 46 seire) med 106 millioner norske kroner inn i løp på de britiske øyer.

Guyon i Frankrike
For sammenligningen skyld. Maxime Guyon, toppmann i Frankrike, har i øyeblikket 209 førsteplasser og 128 millioner norske kroner innridd i 2024. Nr. 25 på den franske statistikken er Frida Valle Skar fra Malm i Nord-Trøndelag. 26-åringen har per fredag vunnet 39 løp med nesten 12 millioner norske kroner på konto.

* 35-årige Maxime Guyon, fra Laval, er lørdag jockey på fjerdevalget Facteur Cheval i Queen Elizabeth II Stakes med 9,2 millioner norske kroner til vinneren.

* Mer fransk: Favoritt i Champions Stakes, British Champions Middle Distance over 2000 meter, er franske Calandagan. Francis Henri Graffard trener, Stephane Pasquier rir. Førstpremien her er dagens største; 10,4 norske millioner. Marie Velon, Frankrikes kvinnerytter nummer én, sitter på Iresine, et fjerdevalg i forhåndsspillet.

SISTE: William Buick vant British Champions Fillies & Mares (Gr.1) på favoritten Kalpana. Seiersmarginen var to lengder, "readily" som løpsreferatet forteller. Førstepremien her var 283.550 pund. Kyprios (Ryan Moore/Aidan O'Brien) en annen favoritt, innfridde greit i Champions Day Distance Cup. Dette var seier nummer 15 på 19 starter for Kyprios. Sweet William var toer, Trawlerman med William Buick treer.

* Charan (Silvestre De Sousa/Roger Varian) holdt unna for franske Facteur Chevan i Queen Elizabeth II Stakes. I British Champions Middle Distance (dagens mest verdifulle løp) kom sjokket: Animaat (Jim Crowley/Owen Burrows), vant til 40 ganger pengene foran den franske favoritten Calendagan - som ikke var 100 prosent heldig med løpet.