Tollef (66) tok ned Finn (70) i finishen!

Skrevet av Tom W. Johannessen,  04.10.2024
Artikkelbilde
"HVOR BLIR DU AV?" 66-årige Tollef Langvad på ryggen av Moonflash har festet grepet på 70-årige Finn Kristiansen og Airtrix. Tollef tok karrierens jockeyseier nummer 124 torsdag. Til sammen er veteranjockeyene 136 år!

Noen gubber er tøffere enn andre. Det var bestefar mot bestefar på Øvrevoll torsdag.
Beste bestefar: Tollef Langvad (66) som tok ned Finn Kristiansen (70) i finishen i amatørløpet.

* Tollef og Moonflash tok gullet i Øvrevoll Hesteeierforenings klokkeløp. Finn og Airtrix ledet, men fighteren      Finn fra Kolsås måtte gi seg. Også Frida Sandbraaten og Diggit passerte før målstreken.

* - Jeg gikk nok litt for tidlig. Men det var gøy. Og man lærer, mente den 70-årige rytteren. For ham er alder bare et tall.

"Tror dette var noe folk satte pris på"
- Jeg ble nesten litt satt ut da jeg så at jeg kjempet mot Finn. Vi er blitt gode venner. Det ble en skikkelig oppløpskamp, jeg tror dette var noe folk satte pris på. Og det er klart det var stort å vinne! Moonflash er blitt elleve år, men er fortsatt sunn og frisk.  Han fortjener å gå over i pensjonisttilværelsen nå. Jeg kommer til å gi meg med å ri løp nå. Det blir ett eller to til før det er slutt. Tiden er inne med tanke på egen alder, barn, barnebarn og alt. Jeg er bestefar til fire, oppsummerte velridende og populære Tollef Langvad som var mentor da fire år eldre og like populære Finn Kristiansen gjorde sitt comeback på Øvrevoll.

Lynhurtig post- og galoppmann 

Tollef (bildet) vant torsdag sitt første løp siden 2017, også den gang på Moonflash. Da klatret han opprinnelig ned av hesteryggen, men Øvrevoll lempet på reglementet.
Nå er den øvre aldersgrensen for jockeyer borte. Og Tollef klatret opp på hesten igjen i fjor. Den tidligere lynhurtige postmannen på Østerås og Eiksmarka trener fortsatt Punktum Finale og Moonflash pluss 25-årige (!) Damachida (vinner av løp i Dubai for Eva Sundbye) som naturlig nok har lagt løpsskoene på hyllen.
Men nå nærmer det seg altså slutten for den tidligere proffjockeyen Tollef Langvad som vant sitt løp nummer 124 torsdag.
Den første seieren kom i 1976 med en hest trent av Stig Næss, ikke ukjent VG-fotograf den gang. Tollef er opprinnelig, som Finn, fra Kolsås. Han flyttet til Eiksmarka i 1986.

Comeback etter 44 år!
I motsetning til kollega Tollef, har Finn Kristiansen ingen planer om å gi seg. Snarere tvert imot.
Finn fra Kolsås, som fylte 70 i april, peker nese til alderen. Han er mer enn et langt oppløp unna gyngestolen.
Vi spoler tilbake til 5. mai 2022: Jockey-Finn gjorde comeback som 68-åring etter 44-års pause (!).
Han inntok startboksene i amatørløpet på ryggen av nettopp Tollef Langvad-trente Punktum Finale som den eldste jockey i Øvrevolls galopphistorie.
Den, altså historien, er lang. Snorene ble strukket, som det het, en junidag i 1932.
Finn trengte, som han selv sa, «løp i kroppen». Og i den åttende starten kom seieren:
Datoen var 17. november 2022, og Finn og 6-oddseren Airtrix var 0,25 lengder foran Bobby The Brown og Ida Tandberg. Distansen var 2400 meter. 



STERK MANN: Trening er viktig for en galopprytter. Besøkene i helsestudio er med på å legge grunnlaget..
Foto: Martin Hansen Bakaas

Cathrine topper
Nå har veteranrytteren 34 starter og to seire innenfor jockeyvesten.
Han er eier av seks hester på stallen til Cathrine Erichsen, hun kan være på vei mot sitt første jockeychampionat på Øvrevoll. Tallene etter torsdag:

* Cathrine Erichsen 2.958.782 kroner. Niels Petersen 2.845.228 kroner.
* Carloz Lopez har 29 jockeyseire, Sandro De Paiva (to torsdag) har 20.

Over 20 timer i uken

ET ROLIG PENSJONISTLIV? Finn Kristiansen er ikke helt der. Han sitter på hest, og styrer mektige dyr på 500 kilo, over 20 timer i uken.
Foto: Martin Hansen Bakaas.

Finn gjør ellers mer enn å eie hest. Han jobber på Cathrines stall. Nesten eight days a week
– Jeg rir tre til fem hester seks dager i uken, forteller Finn.
Smak på den! 70 år og over 20 timer i uken på hesteryggen.

* Trener-Cathrine har dette å si:  –  Han er en gave til sporten og min stall. Kunnskapsrik, smart, vennlig, tøff og godt likt av alle.

Finn jakter verdensrekorden
Den eldste seiersjockeyen? Vi snakker om en verdensrekord som har stått lenge:
Irske Harry Beasley vant, med hesten Pride Of Arras, løpet "The Maiden Plate" på Punchestown i Irland i 1923. Han var da 71 år gammel. – Det er klart jeg prøver på den. Da har vi en målsetting, uttaler Finn som er klar i talen når han slår fast: - Jeg fortsetter. Og, ja: Jeg rir bedre og er i bedre form nå enn da jeg gjorde comeback for to år siden. Kurven er ikke nedadgående. Den er oppadgående!  

* Det femte løpet i Øvrevoll Hesteeierforenings klokkeløpsserie går neste onsdag. Leder gjør Mie Blichfeldt (22). Toer er Finn Kristiansen (70). Det er tett i toppen, onsdag blir det fight! – Tollef og Finn. Det de gjør er kjempesprekt! Finn er vel fire poeng bak før det siste klokkeløpet onsdag. Jeg rir Rock Dancer og går for seier. Min beste egenskap? Jeg gir meg aldri! sier Mie fra Hosle.