Arc-vinner Rossa Ryan: "I can't believe it!"

Skrevet av Tom W. Johannessen,  06.10.2024
Artikkelbilde
Rossa Ryan opplevde den franske drømmen da han ble vinnende jockey i Prix de l'Arc på ryggen av Bluestocking. Skjermdump: EquidiaF

Hun ble etteranmeldt for 1,67 millioner kroner. En god investering. 4-årige Bluestockings seier i søndagens Prix de l’Arc var verdt 34,7 millioner kroner.


* «I can’t believe it», var det første seiersjockey Rossa Ryan sa i den nærmeste i et hav av mikrofoner på Longchamp. Han var rask med å legge til: «This filly has been something else in my career!».
Rossa Ryan er 24 år og født i samme år og måned som Erling Braut Haaland. Han er Englandsbasert, men vokste opp i Ballinderry, nær Tuam i County Galway.
Rossa var en ponniridende barnestjerne med over 150 seire på liten hest.

* Se målpasseringen i Prix de l'Arc på skjermdumpen over (Norsk Rikstoto/Equidia). 


"It's not a race. It's a monument"
Rossa Ryan (101 seire) som er toer i England etter Oisin Murphy (151 seire per nå), red et helt prikkfritt løp til karrierens største seier. 53-årige Ralph Beckett, med 25 års erfaring, trener Bluestocking på Kimpton Down Stables i Hampshire. Han hadde sølvhesten i fjorårets utgave av Prix de l'Arc de Triomphe.
"It's not a race. It's a monument". Franskmennene holder, som man skjønner, løpet høyt. 

*Vinneroddsen i løpet var 6,50 i den skandinaviske poolen, 10 ganger pengene i England.

Seier med 1 og ¼ lengde
Los Angeles, Aidan O’Briens førstevalg med Ryan Moore, gikk offensivt til verket fra spor 10.
Haya Zark og William Buick lå pent plassert utvendig som treer. Men William måtte ta sin hest opp og ut av Europas mest prestisjefulle galoppløp. Ryan Moore, ener på jockeyenes verdensranking, prøvde å holde unna etter å ha blitt liggende i fronten med Los Angeles. Men på en tung Longchamp i oktober er dette en vrien kunst. Der er man sårbar.
Bluestocking, som startet fra et gunstig spor 3, festet et klart grep med drøye 200 igjen.
Hun holdt greit unna med 1 og ¼ lengde til Aventure. For øvrig de samme hestene som var ener og toer i Prix Vermeille (Gruppe 1) på samme bane den 15. september. Los Angeles ble treer etter et sterkt løp (se Rossa Ryan hysjende på skjremdumpen fra Norsk Rikstoto/Equidia under).

* Bluestocking (e. Camelot), "blåstrømpe" og oppkalt etter «a educated woman» noen hundreår tilbake, er oppdrettet av Juddmonte Farms og eid av Juddmont. Avdøde Prince Khalid bin Abdullah (Saudi-Arabia) er mannen bak en gigantisk virksomhet med 150 fødte føll hvert år - og 250 løpshester i flere land.
De samme fargene har vært båret av bl.a Frankel og Enable. Sistnevnte, en jernhoppe trent av John Gosden, vant Prix de l’Arc i 2017 og 2018.


* Alpinista gikk til topps i Arc’en i 2017 og 2018. Og hele Frankrikes nasjonalhest, Trêve (Criquette Head-Maarek var trener), ble jublet inn i 2013 og 2014. Hun var heller ikke veldig langt unna i 2015 da Frankie Dettori sendte Golden Horn (John Gosden) inn til seier etter et mesterlig ritt fra spor 15.
Tøffe hopper er, som adjektivet forteller, tøffe.
Veldig tøffe. Også Aventure, toer på Longchamp søndag, er en hoppe. 

* Rekkefølgen i klassikeren på Longchamp med flagget som følger hestene på pallen:
1. England   2. Frankrike   3. Irland

Del på Twitter     Del på Facebook     dekor Tips en venn!     dekor Utskrift