Royal Ascot-start, William med toppsjanse

Skrevet av Tom W. Johannessen,  17.06.2024
Artikkelbilde
2000 Guineas-triumfen betydde mye for William Buick. Tirsdag jakter han og Notable Speech mer gull. Foto: Skjermdump/Racing TV

Veien er kort fra Windsor Castle til Royal Ascot. Kong Charles III tar paradeturen han arvet av sin mor, avdøde dronning Elizabeth II. På galoppens hovedscene er selvfølgelig også William Buick.

* William kan kan ha en vinner på åpningsdagen tirsdag. Notable Speech (Charlie Appleby/Godolphin) er favoritt i St. James’s Palace Stakes. 3-åringen, ubeseiret i fire starter, ble den første 2000 Guineas-vinneren på 86 år som ikke startet i løp som 2-åring.

Tre Europa-topper
Han taklet også overgangen fra dirt til gress på en elegant måte. «Den raskeste miler’n jeg har ridd», sa William Buick etter sin første triumf i 2000 Guineas, løpet gikk den første lørdagen i mai. Tirsdag møter han kvalifisert motstand, både den irske (Rosallion) og franske vinneren (Metropolitan) av Guineas-løpet tar plass i startboksene kl. 17.25 norsk tid. Førstepremien er 5,3 millioner norske kroner.

* Royal Ascot-uken inneholder 35 løp, 8 av dem med Gruppe 1-status. Tirsdagen åpner med Queen Anne Stakes, for øvrig et løp legendariske Frankel vant i 2012. Løpet har fått navn etter banens grunnlegger den gang kalenderen viste 1711. Altså godt før Øvrevolls porter åpnet i 1936.

Frankie som tilskuer

Lester Piggott, var vinnende jockey på The Royal Ascot 116 ganger, 11 av dem i Gold Cup-løpet. Statuen av «The Long Fellow» ble avduket i 2019. Bak legenden følger en annen legende, stadig aktiv: Frankie Dettori, født i Milano, har 81 triumfer. Frankie (se Eirik Stenhaugs bilde over) har som kjent meldt overgang til amerikansk galopp og følger årets Ascot-uke som tilskuer. Avgjørelsen tok han allerede i mars. 53-åringen mente det var riktig av ham, som USA-basert, og overlate sin attraktive Ascot-plass til andre. En avgjørelse som har gitt en tommel opp i det engelske galoppmiljøet.

Ryan Moore favoritt igjen
Bak Frankie Dettori på statistikken ligger Ryan Moore. Der ligger han ikke lenge. Ryan, som blir 41 i september, har vært 79 ganger i vinnerpaddocken på Royal Ascot. Han ble champion her i fjor med seks seire, og er klar favoritt til å gjenta. Ryan har blitt beste jockey på Royal Ascot hele ti ganger; én gang ble det aller siste løpet lørdag avgjørende i kampen mot William Buick som igjen jakter sin første Ascot-tittel.

* Ryan Moore til Royal Ascots hjemmeside: “Royal Ascot, for me it's the highlight of the British racing season, and it's probably the best race meeting in the world."

Flying-start, William?

DRONNING OG ESS: Dronning Elizabeth, som døde 8. september 2022, i samtale med William Buick - i dronningens farger. William satt forøvrig på den første vinneren til kong Charles (Value Added til H.M. The King and H. M. the Queen). Foto: George Selwyn

Tirsdagen kan gi William en flying start. Han har nå vunnet 2182 løp i en karriere som startet med seieren på Bank On Benny på Salisbury 27/9 i 2006. William har 98 Gruppe 1-seire og kan helt klart passere 100 Gruppe 1-vinnere i løpet av uken. Stjernejockeyen fra Eiksmarka har per mandag denne rekken i Gr. 1, Gr. 2, Gr. 3 og Listed-løp: 98-91-125-127. I Royal Ascots vinnerpaddock har han vært 45 ganger.

* Trenerstatistikken på Royal Ascot toppes av 54-årige Aidan O’Brian med 85 triumfer. Sir Michael Stoute er toer med 82.

* Raphael Freire, med trener- og jockeyfortid på Øvrevoll, debuterer som selvstendig trener på Royal Ascot. Han sender ut Amo Racings Angelo Buonarroti i Coventry Stakes (2-åringer) i tirsdagens andre løp.
Mondo Man, med Nils Petter Gill som deleier, kommer fra en fin femteplass i Fransk Derby. Fredag starter han i King Edward VII Stakes (2400 meter) med William Buick som en 15-oddser i forhåndsspillet.

SISTE: William vant avslutningsløpet tirsdag
William Buick vant det siste løpet på Royal Ascots åpningsdag, Copper Horse Handicap, med favoritten Belloccio. W.P. Mullins trener skimmelen, han er trenerchampion/hinder i Irland og England. Men han kan litt om flatløp også.
* I St. James's Palace Stakes (Gr. 1), hovedoppslaget tirsdag, ble William nr. 7 på ryggen av favoritten Notable Speech. Vinner her var Rosallion (Richard Hannon/Sean Levey) som også gikk til topps i Irsk 2000 Guineas, men som var slått av Notable Speech i den engelske utgaven.
* Charyn gikk til topps i åpningsløpet; Queen Anne Stakes (Gr. 1). Roger Varian trener, Øvrevoll-kjenningen Silvestre De Sousa satt i salen. 
* Oisin Murphy, som leder klart i England, var først og best sammen med Asfoora (Henry Dwyer trener) i King Charles Stakes, også det et Gruppe 1-løp. Asfoora viste igjen at klassen på australske sprintere er høy. Hun vant her, men har flere foran seg på rankingen i hjemlandet.
* Ellers ble det en stor dag for 18-årige Billy Loughnane, styrmann på Rashabar i Coventry Stakes (Gr. 2) for 2-åringene. Han tok sin første seier på Royal Ascot og er nå helt oppe som nummer 7 på den engelske jockeystatistikken. Trippel i Coventry Stakes var vrien - for å si det forsiktig: En 80-oddser foran en 40-oddser med en 50-oddser på tredje! 

* Royal Ascot fortsetter onsdag med tre Gruppe 2- og ett Gruppe 1-løp. Ryan Moore ("bare" én sølv tirsdag) og fjorårets engelske Derby-vinner Auguste Rodin er favoritter i Prince Of Wales's Stakes med 567.000 pund til vinneren. Moore er favoritt i tre av onsdagens syv løp. 145 hester starter onsdag syv løp. Det er et snitt på over 20 i hvert løp!

* Syv hester er starterklært til lørdagens Oslo Cup på Øvrevoll. Square De Luynes er ikke blant dem. Han var tiltenkt start, men kodet over under trening. Det er altså ikke snakk om den gamle skaden. Slava Ukraini representerer Petersen-stallen i et løp der Hard One To Please fra Annike Bye Hansen blir favoritt.