Norsk galopp storebror på Bro

Skrevet av Tom W. Johannessen,  11.06.2024
Artikkelbilde
TRE AV TRE: Hun kostet 6000 euro som åring og har blitt en slager på kort tid. Her er Easywithme i vinnerpaddocken på Bro Park etter seieren i 1000 Guineas i Sverige. Foto: Elina Björklund/Svensk Galopp

Bro-søndagen er historie. En hyggelig historie sett med norske galoppøyne. «Handelsbalansen» er summert av galopsport.dk og Filip Zwicky og viser 1,78 svenske millioner til Norge.


* Trener Niels Petersen hentet hjem 1,1 millioner av den norske fangsten.

Sterk stalldobbel i 1000 Guineas
Ubeseirede Easywithme (Carlos Lopez, NP Racing A/S eier hesten egentlig ingen ville ha) spurtet ned stallvenninnen Chelsea Morning (Per-Anders Gråberg) i 1000 Guineas. Den norske utgaven av hoppenes første klassiske oppgjør er neste oppgave for både Easywithme (etteranmeldt) og Chelsea Morning.
22. juni er datoen, samme lørdag som Hard One To Please, åredebuterende Ami De Vega og comebackende Square De Luynes («So far, so good", sier Niels Petersen og tror på start) i det mest spennende Oslo Cup-løpet på mange år.
Tilbake til Bro Park søndag: I Bobbie Killicks Minneslöpning fant Carlos Lopez luken med talentfulle, men stadig urutinerte, Mozart (Mme Fernande eier) som kan bli en seiersmelodi i år. Han er meldt i Valley Chapel Memorial.
- Nå ser det bedre ut etter en litt trøblete sesongstart, sier Niels Petersen til ovrevoll.no.
Han var naturlig nok også veldig godt fornøyd med Slava Ukrainas (Carlos Lopez) seier og prestasjon i Dansk Breeders’ Cup på Klampenborg fredag. "Slava" fullførte dermed dobbelen; Seier i Dansk Derby og Dansk Breeders' Cup. Se Burt Seegers bilde under.Sølv med bismak for Annike
Nest best på pengene søndag var Annike Bye Hansen med sølv til Admiral De Vega i Gruppe 3-løpet Stockholms Stora Pris (Søren Jensen-trente Good Fortune med vikarjockey Kevin Stott vant med hals).
– Vi taper det løpet i svingen. Blir liggende bak en hest som stopper. Han mistet fart og rytme, kommenterer en litt ergerlig utgave av Annike i etterkant.
I Bro Vårsprint var det imidlertid aldri snakk om saken. Seieren til Aphelios ble snau, men lett i et løp der Elione Chaves (leder nå i Sverige med 14 seire i år) visste, og viste, at han satt på vinneren hele veien. Stall Väsby Hästs Aphelios, som ligner et gullkjøp via Walter Buick, har nå et handicaptall på 92 og leverer både på dirt og gress. Aphelios, den gang i Michael Applebys trening, vant for øvrig med William Buick på Kemptons all-weather-bane i september i fjor og går nå til Challenge Stakes på Bro.
 - Det var ikke noe sterkt løp han vant søndag, men tiden var god, og jeg likte måten han vant på, sier Annike til ovrevoll.no. Se Svensk Galopps bilde under.
Takeko, også denne fra Annikes stall ble femte i Bloomers’ Vase.To til Jan-Erik; Nordic og Mystery Night
Jan-Erik Neuroth har levert fra dag én som selvstendig trener med en veldig sterk seiersprosent. Søndag vant veteranhesten Nordic Open Handicap, seier nummer 7 på 27 starter for 7-åringen som vant 2000 Guineas på Øvrevoll i 2020. Også da med Sandro De Paiva «in the irons».
Sandro satte også inn åredebuterende Mystery Night (Voter-vinner i 2022) i Bloomers’ Vase. Topphoppa tok karrierens seier nummer 10 i den 18. starten. Seiersprosenten for Stall Perlens 5-åring er skyhøye 55. se Svensk Galopps bilde under.

Wido så løpet på mobiltelefonen!
Jan-Erik var selvfølgelig til stede på Bro Park. Det var ikke pappa Wido, ferierende i Italia, som så løpet på en mobiltelefon på en jernbanestasjon i Italia! - Hestene er gode. Og Sandro ga Mystery Night et fint løp. Jeg gir henne i trening, og det er enkelt å gi en bra rideordre da, sier Jan-Erik som var veldig fornøyd med Imras (Sandro de Paiva) 4. plass i 1000 Guineas fra et dårlig startspor. Marie Elle (Nora Hagelund Holm) hadde ikke en like bra dag som Imra.
– Marie Elle var veldig hissig. Hun brente bort kruttet, oppsummerer Jan-Erik som ganske sikkert har årsdebuterende Ami De Vega til start i Oslo Cup. – Han trener pent, men er ikke på topp kondisjonsmessig foreløpig. Men han får prøve seg mot de eldre nå, sier han om fjorårets Derby-vinner. - Og, legger Jan-Erik til på vegne av både Ami De Vega og Seneschal. Jo tyngre bane, jo bedre.

* Silja Støren fikk en sølv med Sticky Chance (etter Sienna) i Guineas Classic Consolation – og en 4. plass med Hotline Bling i Bro Vårsprint. Cathrine Erichsens Little Crow var femte i Bobbie Killicks Minneslöpning. Angelika Berg, lærling, som satt på Sienna i Guineas Consolation, har hatt en pangstart på sesongen. Hun er treer i Sverige med ni seire på 35 starter og mektige 25,7 i seierprosent. Elione Chaves leder med 14 seire, én foran P-A Gråberg.

* Brigadier fra Bent Olsen vant 2000 Guineas og tok dermed den fjerde strake seieren. Han er nå hevet til 85 i handicap og er én kilo under Voter-vinner Schamyl fra Jan Erik Neurothfra \en kilo