Nordmenn med Derbyfeber

Skrevet av Thomas Gjelsås,  31.05.2024
Artikkelbilde
William Buick rir Engelsk Derby lørdag og Fransk Derby søndag. I Frankrike rir han for blant andre Nils Petter Gill. .

Vi står foran en veldig stor galopphelg. Mens det er Damenes Aften og fine løp på plakaten her hjemme, skjer det enda større ting i det store utland. William Buick er i hetluften som vanlig, og han skal ri både Engelsk Derby (lørdag) og Fransk Derby (søndag). I det franske oppgjøret jakter han gull for blant andre medeier Nils Petter Gill.

Vi får en god prat med William på telefon rundt lunsjtid torsdag. Han gleder seg til å ri for Gill. -Jeg håper virkelig at vi kan få til noe. Jeg har snakket med Nils Petter et par ganger i forkant av løpet. Han sier han har Derbynerver og at det er et godt tegn. Det tar vi med oss. Gill har vunnet mange skandinaviske Derby-løp. Nå håper jeg bare at jeg kan gjøre min del og at det går bra på søndag innleder William.

 -Jeg har sett løpene til Mondo Man og hesten har ikke startet på en stund. Fransk Derby virker ganske åpent på forhånd. Mondo Man er vel ikke rangert topp tre, men jeg tror det er en årgang hvor det absolutt er verdt å forsøke. Det ser ut som han få forutsetninger han trives med søndag, jeg gleder meg veldig og det blir spennende.

Nils Petter Gill har eid en lang rekke topphester, men legger ikke skjul på at dette er ekstra stort for hans del. -Dette er utrolig stort for meg og noe man bare opplever en gang i livet. Jeg kjenner på nervene og gleder meg stort til søndag, sier Gill som selvsagt vil være på plass i Frankrike og se løpet live.

Hvordan tror du det går?

-For å si det sånn; Jeg har en drøm. Så får vi se hvor langt det rekker. Det er ekstra morsomt at William Buick skal ri hesten, samtidig som jeg da vet hundre prosent at vi er i trygge hender, sier Gill.

 

 

William Buick varmer opp med Engelsk Derby på Epsom lørdag. For William er dette det gjeveste løpet man kan vinne. -Epsom Derby er kort oppsummert det fullblodshesten er målt opp mot. Det er det største enkeltstående løpet man kan vinne.

William sitter på Ancient Wisdom for stall Godolphin. Han har tro på at det kan rekke langt. -Ancient Wisdom leverte et veldig godt løp til annenplass i oppkjøringen mot Derby. Han trengte det løpet, også mentalt. Jeg red siste jobb med hesten onsdag og han kom gjennom det på en veldig bra måte. Han har absolutt forbedret seg siden siste start. Det er mye regn rundt omkring, så hvis det er svikt i banen kan det hjelpe han kontra en del av konkurrentene. Blir det slik vil jeg si han har en sjanse til å vinne, for det er et veldig åpent Derby i år.

-Favoritten har mye å bevise etter sin skuffende opptreden i Guineas. Han var champion som toåring, men har mye å leve opp til som treåring. Bak han er min hest en av tre i løpet som er G1-vinner som toåring. Jeg er ganske sikker på at min hest står distansen, og som sagt med svikt i banen mener jeg at vi har gode muligheter.

Favoritten han nevner ovenfor er City Of Troy. De to først rangerte er Aidan O’Brien-hester. City Of Troy har tre av fire, floppet som nr. 9 i 2000 Guineas der William vant med Notable Speech. Det gikk veldig fort, for fort, fra start og City Of Troy trøtnet i front. En hest O’Brien hele tiden har trodd og håpet han skulle vinne Derby med. Og han gjør det fortsatt. Trakk spor 1, ikke gunstig. Adayar (Charlie Appleby/Adam Kirby med smart ritt) vant fra dette sporet i 2021, ellers ingen vinnere i Engelsk Derby fra spor 1 etter år 2000., Ancient Wisdom i spor/boks 11. Ni av de ti siste Derby-vinnerne fra «høyeste» halvpart, seks av disse med dobbeltsiffer/spor far 10 og oppover.  

* Aidan O’Brien jakter seier nummer ti i Engelsk Derby, Charlie Appleby nummer tre (Masar 2018 med William og Adayar med Adam Kirby i 2021, stallens tredjevalg i løpet den gang).

* William har 97 Gruppe 1-seire per nå. Er toer i England i PJA-championatet så langt med 17 seire, Oisin Murphy har 23. William er best på pengene med 12,89 mill. inn i England foreløpig. I løp utenfor England i 2024  har han nå passert 100 millioner norske inn. Rebel’s Romance ferskeste Gruppe 1-vinner sist søndag 26. mai på Sha Tin.

 

Har vunnet Engelsk Derby før

Vår mann har vunnet Engelsk Derby en gang tidligere. Det skjedde i 2018. -Vi var ikke favoritter da heller. Med Masar i 2018 var spørsmålet om han ville stå distansen. Han hadde aldri gått lengre enn 1600 meter før Derby, men beviste jo at han fikset det veldig bra! Med Ancient Wisdom er vi relativt trygge på distansen, det er mer spørsmål om han har dagen og om det klaffer. For alt må klaffe for å vinner Engelsk Derby.

William er i storform og kommer rett fra en historisk G1-seier på Sha Tin med storløpsgiganten Rebel´s Romance. -Han er en internasjonal superstjerne som har vunnet løp i sju eller åtte land. Det er det veldig sjelden man ser. Han vant enkelt og alt gikk egentlig etter planen. Det var mye mennesker, og stor oppmerksomhet rundt det hele. Med 60-80.000 folk til stede så blir det god stemning. Det var gøy, sier William.

Nå kommer nye storløp i kø for Norges verdensstjerne. Snart er fokus rettet mot den legendariske hestefesten Royal Ascot -Vi er godt i rute. Har kanskje ikke like mange hester som enkelte år, men har høy kvalitet i de riktige løpene. Notable Speech som vant 2000 Guineas skal starte. Han gleder jeg meg veldig til å ri. Vi har også noen spennende toåringer som jeg ser veldig frem til å ri der.

Hvordan lader du opp mot helgen?

-Jeg er ganske rolig foran slike store dager. Man får rutine på det, det har vært litt frem og tilbake med hester, og i tillegg vært en hektisk periode for meg. Nå er det selvsagt full fokus mot helgens viktige løp, da skal man kjenne litt spenning i kroppen, når vi kommer frem til selve dagen er det superfokus på oppgaven som gjelder.

Vi krysser fingrene for norsk jubel gjennom helgen!