Maratonduell: Kyprios-gull i Gold Cup

Skrevet av Tom W. Johannessen,  20.06.2024
Artikkelbilde
ROYAL ASCOT: Innvendige Trawlerman og William Buick mot Kyprios og Ryan Moore som var foran 200 igjen og vant med én lengde. Foto: Skjermdump/Equidia.

Det ble en duell for galoppens historiebøker: Frontrunneren Trawlerman og William Buick mot favoritten Kyprios og Ryan Moore. Gullet i Gold Cup gikk til Kyprios.

William og Trawlerman (John og Thady Gosden/Godolphin) strittet i mot på Royal Ascot. Men stayerkongen Kyprios (Aidan O’Brian) hadde ingen planer om å tape – selv om han ikke fikk helt det løpet Ryan Moore hadde planlagt. Og Kyprios tapte ikke.

Tilbake etter skade
Han er tilbake på tronen etter fjorårets alvorlige skade. Trener O’Brien har sagt det på denne måten:
“It was a case of learning to walk, trot and canter again”.

I år har Kyprios vunnet på Navan og Leopardstown før torsdagens gulløp i Gold Cup – en 4000-meter som han også vant for to år siden.

* Aidan O’Brien var i vinnerpaddocken I dette storløpet for niende gang. Ryan Moore vant to torsdag (Port Fairy og Kyprios) og er nå oppe i 83 Royal Ascot-triumfer. Frankie Dettori har 81, Lester Piggott stoppet på 116.
Også James Doyle vant to torsdag; han har tre så langt, det samme som Oisin Murphy. Ryan Moore har vunnet med Illinois, Auguste Rodin, Port Fairy og Kyprios. Han sitter på fire favoritter og to nestfavoritter fredag. Noe annet enn et nytt Moore-championat på Royal Ascot vil være en bombe. Han har ti fra før.

* William Buick ble toer to ganger torsdag (Trawlerman og King's Gambit) og har én Royal Ascot-seier så langt (Belloccio/Copper Horse Handicap). Fredag sitter han på Mondo Man (King Edward VII Stakes, deleid av Nils Petter Gill). Mondo Man, som var femmer i Fransk Derby, kommer nå ut på 2400 meter. Favoritt i løpet, som går kl. 18.40 norsk tid, er Diego Velazquez med Ryan Moore.   

* Torsdag var kong Charles på Ascot Racecourse, sønnen prins William valgte EM-fotball og Frankfurt Arena der også Danmarks kong Frederik var på plass da Danmark og England spilte uavgjort 1-1. Målscorere: Harry Kane og Morten Hjulmand.