Lucky Diamond og flere "obs-hester" i dag!

Skrevet av Tom W. Johannessen,  21.06.2024
Artikkelbilde
Trener Cathrine Erichsen har vært sentral i hele vårsesongen og kan bli det igjen lørdag. Foto: Hesteguiden.com

Cathrine Erichsen topper trenerstatistikken på Øvrevoll så langt. Hun starter åtte, blinker ut flere obs-hester denne Oslo-Cup-dagen og heiser opp én: - Lucky Diamond er nok den beste sjansen. 


* Dette sier hun til ovrevoll.no foran en stordag med to Guineas-løp og Oslo Cup med Hard One To Please mot bl.a. Slava Ukraini og Ami de Vega.

* Merk utstyrsforandringen på to Cathrine-hester: 1 Lucky Diamond i V65-5/V4-3 går med blinkers, og 8 Airtrix i samme løp er nå utstyrt med fleksible blinkers.

Her er Cathrines kommentarer til ovrevoll.no:


- 2 Buckyboy (1. løp, Nora Hagelund Holm) var så sprek at vi meldte her. Men det skal vel holde hardt i dette løpet selv om myk bane skal være midt i blinken.

- 7 Purple Ace (V65-1, Per-Anders Gråberg) blåste opp veldig sist. Gjør ikke det nå. Virker fin, men møter noen hester som er ute på spesialdistansen. Har vunnet på 1370, men i litt lavere klasse.

- 2 Fredriq Von Soa (V65-2, Finn Kristiansen) tar vi av blinkersen på. Skal få et lett løp. Ikke i full orden sist. Finn (Kristiansen, red. anm.) opp nå. Kan være tung å ri, men vant med Willa (Synøve Marcussen Schou, red. anm.) 16. november i fjor og gikk lett da. Går fint for Finn i trening og kan mer enn formtallet. Bør ikke være helt borte.

- 5 Sir Brego (, V65-3/V4-1, Sandro De Paiva) gikk veldig bra for Sandro De Paiva i en jobb forrige fredag, P-A Gråberg har valgt å ri Aurinko for Roy Arne Kvisla. Sir Brego har forbedret seg mye, og jeg mener han bør ha en god sjanse i 2000 Guineas.

- 2 Captain Chorus (V65-4/V4-2, Per-Anders Gråberg) vant løpet i fjor. En outsider nå, virker veldig happy om dagen. Svikt i banen et pluss. Favoritt i løpet? Pass på Ami De Vega her!

- 1 Lucky Diamond (V65-5/V4-3, Lorenzo Putzulu) ble toer sist. Var litt ukonsentrert, blinkers nå. Fire kilo av. Er fortsatt grønn, men jeg har tro nå. Min beste sjanse lørdag.

- 8 Airtrix (V65-5/V4-3, Per-Anders Gråberg) kommer ut med fleksible blinkers nå. Det har fungert fint i trening. Et obs. på ham. Bør regnes!

- 9 Kill That Cat (V65-6/V4-4, Jacob Kvisla) er droppet én kilo. Ble det ikke optimalt for sist, ble liggende for langt bak. Jeg obs’er også her. Kan være farlig nå, uttaler Cathrine Erichsen til ovrevoll.no.  

Optimisme fra Silja i dag
Silja Støren starter seks hester lørdag. Det er optimisme fra Silja når hun melder:
- Jeg synes både Optimus Bling (V65-3/V4-1/2000 Guineas, Manuel Martinez, 3,7-prosenter kl. 12.00) og Empress Bling (2. løp/1000 Guineas, Manuel Martinez) har en realistisk sjanse. Det kan godt regne litt.
Jeg tror også på 3 Carrara (V65-2, Daniel Marchant, 11-prosenter).
Også Corazon De Leon (V65-6/V4-4, Manuel Martinez, 27-prosenter) og Klint (V65-6/V4-4, Maikel Narvaez Bravo, 1-prosenter) bør ha en sjanse i sitt løp.

Guineas-rittene P-As beste sjanser

SPENNENDE I GUINEAS: Her vinner Aurinko på Bro Park 29. mai. Hesten som trenes av Roy Arne Kvisla og ris av P-A Gråberg kommer fra Stockholm med ambisjoner og overraskende få tilhengere i spillet tidlig på lørdag som en 4-prosenter. Nope Never fra Are Hyldmo var en 45-prosenter i 2000 Guineas kl. 12.00. Foto: Elina Bjørklund/Svensk Galopp

Per-Anders Gråberg er som vanlig på plass på Øvrevoll. Han har seks ritt (tre for Cathrine Erichsen, to for Roy Arne Kvisla og ett for Niels Petersen) og blinker ut Guineas-hestene som sine beste sjanser:
- Kanskje 2 Chelsea Morning (2. løp, Niels Petersen trener) er min aller beste sjanse lørdag. Var «jättebra» i Stockholm sist. Har ikke vunnet, men er ingen antivinner.
3 Aurinko (V65-3/V4-1, Roy Arne Kvisla, 4-prosenter i V65 kl. 12.00) skal være god nok. Jeg kjenner meg ikke slått her. 1600 meter på mykt skal gå. Men på sikt blir nok dette mer en sprinter enn en miler. Jeg velger denne fremfor 5 Sir Brego (V65-3/V4-1, 11-prosenter, Cathrine Erichsen/Sandro De Paiva).
13 Alsimsaam (V65-6/V4-4, Roy Arne Kvisla, 5-prosenter) takler Øvrevoll, men her er jeg usikker på formen.
Når det gjelder 2 Sanary i V65-1 (Nina Lindberg Lensvik/Jacob Johansen, 10-prosenter) kjenner jeg den godt. Ble trøtt i årsdebuten, er bedre på mykt. Regnes, sier P-A til ovrevoll.no.

Soma: "Tror hun trenger løp"
This Is Pippi (V65-5/V4-3, Ida Tandberg
, 1,7-prosenter)  er en comeback-hest fra Hallvard Soma. Startet siste gang den 14. september i fjor. Har nest høyest formtall i V65-5/V4-3, Ida Tandberg tar av tre kilo. Var kun slått en halvlengde av Sid Game som 2-åring i 2022, men har aldri vunnet løp. Treneren ligger ganske lavt: - Tror hun trenger løp, melder Soma til ovrevoll.no.

Tror mest på Guineas-hoppene
Jan-Erik Neuroth kan lene seg på sterke tall som egen trener. Tredje i Sverige, fjerde på Øvrevoll med seiersprosent på henholdsvis 37 og 38. Det er best i Topp-10 i begge landene. Lørdag starter han fire hester på hjemmebanen. – De to hoppene i 1000 Guineas er de beste sjansene, sier han til ovrevoll.no.

- 4 Imra (2. løp/1000 Guineas, Sandro De Paiva) gikk kjempebra sist. Fikk et vanskelig løp. Tenker at hun kunne ha kjempet om seieren med bedre løp. Forbedrer seg for hver gang, får mer erfaring. Fordel med litt mykere bane.

- 5 Marie Elle (2. løp/1000 Guineas, Nora Hagelund Holm) ble det litt for optimistisk for sist. Hesten er bra. Får hun et bra løp, er hun med der oppe. Det er lite som skiller mine to.

- 5 Ami De Vega (V65-4/V4-2/Oslo Cup, Sandro de Paiva, 12-prosenter) sesongdebuterer og kommer til å trenge løpet. Uten tvil. Enda mer på grunn av at treningsbanen har vært hard. Har ikke hatt mer enn én gressgalopp. Dette blir et «prepløp» for senere, han er meldt i Tyskland i et Listed-løp over 3200 meter 3. juli. Dette er altså det første gressløpet i år for elitehester på distanser over 2000 meter. Hvis jeg oppsummerer, er han god nok til å utfordre. La meg kalle ham en bra outsider. Spørsmålet er om kondisjonen holder? Jeg blir ikke «chockad» om han skulle vinne, men heller ikke om han skulle bli nummer 4. Hesten å slå er Hard One To Please. Han gikk et kjempeløp i København. Det kan se ut som han ikke er den letteste å ri. Slava Ukraini? Veldig god hest, men vanskelig å vurdere her. Står han 2400 meter på en eventuell myk Øvrevoll-bane? Han har i hvert fall form og startet i Saudi-Arabia i februar.

- 7 Seneschal (V65-4/V4-2/Oslo Cup, Oliver Wilson, 1-prosenter) er mye bedre enn folk tror. Har løp i kroppen og kondisjonsfordel i forhold til Ami De Vega. Det er nok ikke mye som skiller mine lørdag. Seneschal går hele dagen, men har ikke den største speeden. Lang i steget, tung hest. Ikke den enkleste å plassere i løpene. Men klaffer det, blir jeg ikke forbauset om han er med der fremme, sier Jan-Erik til øvrevoll.no.

Det var en gang på Øvrevoll
Oslo Cup på Øvrevoll er en tradisjonsrik stordag som var enda større tilbake i tid.
I 1955 vant den gang 19-årige Lester Piggott hovedløpet på hesten Stratos.
Piggott, «The Long Fellow», ble etter hvert sportens største tobeinte stjerne på verdensbasis.
På Øvrevoll ble hans besøk overskygget av en større kjendis på 50-tallet: Peter Townsend, krigshelt i 2. verdenskrig og prinsesse Margaret-kjæreste. Townsend kunne med all mulig rett kalle seg flygeress, det betinger minst fem nedskutte finedlige fly. Han stoppet på ni pluss to "shared", to "probables" og fire "damaged".
Townsend kunne også ri galoppløp og vant til tidenes jubel på Norges eneste galoppbane, det var rockestemning på Øvrevoll denne dagen. Hesten het Farial, Ole Svartshoel var treneren.
Townsend døde i 1995, Piggott i 2022.