Annike: - Han er en flyvemaskin!

Skrevet av Tom W. Johannessen,  25.06.2024
Artikkelbilde
Ikke noe å si på gleden og stemningen i Bro Parks vinnerpaddock. Aphelios vant Challenge Stakes med 135.000 kroner i første. Elione Chaves, som nå leder i Sverige med 20 seire, satt i salen. Foto: Svensk Galopp

Aphelios fra Annike Bye Hansen fortsetter seiersmarsjen. Challenge Stakes på Bro Park (L) ble et lett bytte for 5-åringen. – Han er en flyvemaskin, sa treneren og var like imponert som alle andre.


Aphelios (Väsby Häst AB/Hans Sköld) tok Listed-seier nummer to på rad (Bro Park Vårsprints sist) - og den fjerde strake. Tre av dem etter overgangen fra Michael Appleby til Norge og Annike Bye Hansens stall. Han er «versatile», vinner både på gress og all-weather. Apehlios var først i mål for William Buick på Kempton den 6. september i fjor. Fjorårsvinneren Hotline Bling (Manuel Martinez) fra Silja Støren ble toer, Soulofchess nummer seks (Carlos Lopez/Niels Petersen).

Ikke alltid vært enkel…
 - Jeg behøvde bare sitte og vente. Når jeg styrte Aphelios ut i banen, gjorde han det meste selv, sa seiersjockey Elione Chaves (vant to løp tirsdag) og oppsummerte: - Han er en enkel hest å ri.
Trener Annike Bye Hansen smakte på ordet «enkel» i etterkant. - I trening har han ikke vært bare enkel, nei. Aphelios var utrolig negativ da vi jobbet ham til å begynne med. Jeg var bekymret. Nå har jeg begynt å forstå ham, og han er enklere nå. Han skal ikke trenes så hardt. Det viktige er å holde ham fornøyd, sier Annike til ovrevoll.no.

* Neste start for Aphelios er Zawadi Cup på den svenske Derby-dagen 14. juli. Polar Cup og Bro Park Sprint Championship i september kan være videre startsteder for topphesten. – Det var 1400 meter i dag. Det ser ut som han står lengre; det gir oss muligheter for å gjøre ting annerledes neste år, utttalte Annike tirsdag kveld etter løpene.

* Ulrika Holmquist (se skjermdump over) vant hele fire løp tirsdag; to av dem med hester trent av Stefan «Tarzan» Melander. Swinging Of Venice vant Kapps Stora Pris (2600 meter), dette var hestens 13. seier. I alle seiersløpene har Ulrika Holmquist sittet i salen. Hun er nå treer på den svenske statistikken med 11 seire i år.

* Indian Rags (Per-Anders Gråberg/Roy Arne Kvisla) vant 3-årslöpning med ni lengder og ser ut som noe ganske spesielt.

* I Bro Park Trial gikk mesteparten av æren – og potten til Jägersro. Zidane (Elione Chaves) holdt unna for stallkameraten Masters Call, Lennart jr. Reuterskiöld trener begge de sterke 3-åringene som hentet hjem henholdsvis 360.000 og 166.000 svenske kroner. "Junior" har nå krabbet opp i ryggen på Niels Petersen på statistikken i Sverige i 2024: Niels er 41 tusenlapper foran med 1,569 millioner på konto sp langt.  

* To Fegentriløp gikk til USA (Taylor Kingsley) og Italia (Giulia Pellegrini). Frida Sandbraaten ble nummer seks med Lancaster og nummer tre med Warwick Avenue. Taylor Kingsley har vunnet tre av de fem Fegentri-løpene hun har ridd i år.

* Ninasimone (Ulrika Holmquist/Patrick Wahl) tok ned favoritten Little Arabella i Cinnamon Challenge.

FRA ENGLAND: William Buick (to seire på Royal Ascot) vant tre på Pontefract mandag og ett løp på Newbury tirsdag. Oisin Murphy (fire på Royal Ascot) tok to seire på Newbury og er nå oppe i 50 førsteplasser i championatkampen. Han leder klart, William Buick er firer med 30 seire så langt.
Best på pengene er mannen og jockeyen på 20. plass; Ryan Moore som vant seks på Royal Ascot og ble jockeychampion der for 11. gang.  Aidan O’Brien ble trenerchampion på Royal Ascot for 13. gang.

  • Årets uofisielle verdensranking for jockeyer så langt (Longines World’s Best Jockey):
    James McDonald (Australia-rytter fra New Zealand) foran Ryan Moore og William Buick.
    Denne rankingen baserer seg på plasseringer i de 100 viktigste Gruppe 1-løpene på verdensbasis.