Jan-Erik: "Jeg håper selvsagt på seier"

Skrevet av Thomas Gjelsås,  12.07.2024
Artikkelbilde
Jan-Erik Neuroth er klar for sitt første Derby som trener. Han har tidligere vunnet den svenske utgaven som jockey i 2015. Foto: Eirik Stenhaug

Han ser frem til sin første Derbydag i ny rolle. Trener Jan-Erik Neuroth er i hetluften foran Svenskt Derby på Jägersro, og har selvsagt tro på at det kan gå veien for stallens Derbyhåp Schamyl.

  • På papiret, og sånn som han har gått før, skal sjansen være bra. Jeg ser ingen i feltet som skal være så mye bedre. Vi må ha en god mulighet til å vinne, sier han om den flotte fuksen som eies av Stall Petterøe´s Mix.

SEIER I VOTER: Schamyl imponerer og vinner Voterlöpning med Sandro De Paiva den 2. juni.
Foto: Svensk Galopp

Den store Derbyfeelingen har ikke Jan-Erik fått enda. - Den kommer først på selve dagen. Da blir det ordentlig spennende, samtidig som jeg blir litt nervøs. Jeg blir nok kanskje enda mer følelsesmessig involvert og rørt som trener enn jeg var som jockey. I tillegg er det klart at det var et stort ansvar å overta etter pappa. Men det har gått bra så langt, og det er jeg selvsagt veldig glad og lettet over.

Hva vil det bety å vinne Derby som trener i første forsøk?
Jan-Erik ler godt når vi spør han om hva det vil bety å vinne Derby som trener i første forsøk.
- Jeg vet ikke helt hva det betyr. Det må vel i så fall bety at vi gjør noe riktig da.

Håper han løfter seg ytterligere
Han oppsummerer Schamyls vei mot søndagens viktige oppgave slik. - Schamyl var veldig bra til seier i Voterlöpning. Det har blitt en stund siden det løpet nå, og spørsmålet er om formen fortsatt er like bra. Jeg fant ikke noe løp som passert mellom Voter og Svenskt Derby, så vi får håpe at han kan løfte seg ytterligere nå uten et ekstra løp i kroppen.

«Jeg vil helst ha et stayerløp"
Om søndagens forutsetninger sier han følgende: - Spor 1 er ikke bra, jeg ville heller hatt eksempelvis 10 eller 12. Risikoen er at banen på Jägersro kan være veldig dyp i innerspor og da koster det mye å gå der. Da er det viktig at vi kommer oss ut, ellers er det også risiko for å bli sittende fast innvendig. Det er i tillegg krevende for en så stort galopperende hest, og blir det lavt tempo kan det bli vanskelig for oss med et «pakket» felt. Så sporet er ikke bra for oss på forhånd. Jeg vil helst ha et stayerløp og et skikkelig Derbyløp med ordentlig pace. Ikke et løp i rusletempo de første 6-800 meterne.

«Sjansene våre er bra»
Jan-Erik har kontroll på detaljene, og påpeker ting uten ønske om å være negativ. Han er optimist og har stor tro på sin hest. - Sjansene våre er bra. Jeg vil dog påpeke at det har regnet mye i Norge, slik at sandbanen på Øvrevoll har vært ganske hard. Det har medført at jeg ikke har fått trent like tøft opp mot Svenskt Derby som jeg gjorde mot Voterlöpning. Det gjør meg litt usikker, men jeg har som sagt stor tro på hesten. Jeg lanserer han ikke som noen banker, men med klaff kan vi selvsagt vinne Svenskt Derby.

Han legger til: - Jeg valgte jo også å ikke gi han et ekstra prepløp før Svenskt Derby, da han kan få et tøft program fremover med mulighet for både Dansk Derby, Norsk Derby, Breeders’ og St. Leger. Dermed ville jeg bevisst ikke overløpe han. 

Fornøyd med resultatene så langt
Oppstarten av sin trenervirksomhet har han all grunn til å være meget godt fornøyd med: - Det har gått veldig bra så langt, med unntak av de to-tre siste ukene. Jeg har ikke vært like fornøyd med resultatene i den perioden, men det er greit nok. Vi må tåle at det svinger litt. Neste gang jeg reiser til Tyskland, skal jeg reise ned ti dager før med 2-3 hester og være der nede selv, slik at jeg kan ri og trene dem. De vil gi en mer optimal reise og oppladning. For Thunder Sea kostet det for mye med tolv timer på bilen uten selskap, samtidig som jeg ikke fikk ridd henne der heller. Hun var heller ikke heldig i selve løpet, og møtte meget gode hester. Så prestasjonen var egentlig bra. Når det gjelder Ami De Vega, så går nok han rett fra seier i Oslo Cup til start i Marit Sveaas Minneløp på den norske Derbydagen.

Tilbake til Malmö:  Jan-Erik Neuroth vant Svenskt Derby sammen med far Wido i 2015. Han har hatt mange toppdager på Jägersro. - Jeg har hatt mange flotte opplevelser på denne banen. La oss håpe vi får en ny god dag på søndag, sier Jan-Erik Neuroth.

Det er jackpot i V75 søndag. Her kan du lese Jan-Eriks vurderinger av stallens hester:

STERK TRIO: Mystery Night har vunnet 10 av 18 starter. Her etter seieren i Jockeyklubbens Avlslöpning den 12. november i fjor. Stalle Perlens Bente Jordanger til venstre, Jan-Erik Neuroth var seiersjockey.
Foto: Svensk Galopp 

7 Mystery Night (løp 4/V75-2) – Hun er stallens beste sjanse søndag. Hun har god form, startsporet er ok og det skal være en god vinnersjanse.

4 Imra (løp 7/V75-5) - Forbedrer seg for hver start, og jeg håper hun går bra på sandbanen på Jägersro. Jeg er spent på henne.

3 Marie Elle (løp 7/V75-5) – Dette er en bra hoppe, men hun har mye temperament. Det er rett og slett det som har vært imot henne i de to siste startene. Hun er litt for ærlig, jeg håper at hun får et bra løp nå, og at hun går bra på banen. Da tror jeg Marie Elle har en god mulighet. Begge mine må regnes som veldig bra outsidere.

10 Downtown Leo (løp 9/V75-7) - Han er meldt i Sveaas og ytterligere et større løp. Han har et handicap som gjør at løpstilbudet ikke er altfor stort. Nå forsøker vi å teste hvor god han er, og om han forsvarer sitt formtall. Han trener bra, trives godt på Jägersro og hvis han er med og slåss om penger, så er det egentlig bra. Han er bra selv, men møter tøff motstand.

3 Indy Humor (løp 9/V75-7) - Han tror jeg har mer å gå på, men jeg er litt usikker på om han passerer Downtown Leo handicapmessig. Hesten trener bra, er i god form og er spennende siden han fortsatt ikke har fått ut alt det han viser i trening i løpssammenheng. Den dagen han gjør det, er han helt i toppen. Han er en ømfintlig type.

* Det er Jackpot; SEK 3 071 335 ekstra i premiepotten på Jägersro søndag. Fordelingen er 40/20/40 i de tre premiegruppene.