"Four-timer" og nummer 100 til William!

Skrevet av Tom W. Johannessen,  13.07.2024
William Buick setter inn Mill Stream i July Cup på Newmarket lørdag. Foto: Skjermdump/Racing TV

Så satt nummer 100 i Gruppe 1 der! På Newmarket lørdag vant William Buick fire løp, bl. a. July Cup Stakes (Gruppe 1) med 11-oddseren Mill Stream. Jane Chapple-Hyam trener.

* William var «on fire» lørdag (se faksimile og kort løpsreferat fra Racing Post over). Han vant fire løp og tok én sølv på syv ritt. Bl. a. også Gruppe 2-løpet Superlative Stakes med 2-årige Ancient Truth som seiler opp som en tidlig seierskandidat til 2000 Guineas neste år.

* Tre av Williams seire kom med Godolphin-hester fra trener Charlie Appleby. July Cup (1200 meter) vant han for aller første gang. Løpet er særdeles tradisjonsrikt og har en historie helt tilbake til 1876.
Flest jockeyseire har Lester Piggott med ti; den første på ryggen av Vigo i 1957. Den siste 35 år etter med profilerte Mr. Brooks som senere samme år måtte avlives etter et fall og brudd i høyre forbein i Breeders' Cup Sprint den 31. oktober 1992 på Gulfstream Park. Undertegnede var til stede på en dramatisk dag da Lester Piggott, halvt bevisstløs, ble fraktet til sykehus etter fallet med Mr. Brooks. .

* Førstepremien i July Cup lørdag var 4,6 millioner norske kroner. William har nå vunnet 2208 løp i karrieren på 11.834 starter hvilket gir en seiersprosent på 19. Statistikken fra Gruppe 1/Gruppe 2/Gruppe 3/Listed: 100-92-129-129.

* William vant sitt første løp på Bank On Benny den 27. september 2006. Den første Gruppe 1-seieren kom på Lahaleeb den 17. oktober 2009.

* Championatkampen i England: Oisin Murphy har 72 seire, William Buick 49. Murphy rir i Prix de Paris (Gruppe 1) kl. 20.17 på Longchamp lørdag kveld. I samme løp starter Mondo Man, deleid av Nils Petter Gill. Mikael Barzalona rir, Mondo Man er et femtevalg i spillet.

* Jane Chapple-Hyam (57) er Newmarket-trener og opprinnelig fra Australia. Hun hadde to vinnere lørdag.

* Fra Racing Post/William Buick: "I think this was my 100th Group or Grade 1 win so to do it at home in the July Cup is extra special. It's great to win here – I hadn't realised until someone flagged it up this morning – and you want it to mean something special, and a first July Cup close to home is just that."

* Fra Racing Post/eieren av Mill Stream, Peter Harris uttaler: "It was a close-run thing. The good ground was in our favour, so I was reasonably hopeful. We had the right man on board and it's a great day for Jane."

SISTE FRA PARIS: Mondo Man, deleid av Nils Petter Gill, ble nummer syv og nestsist i Gruppe 1-løpet Prix de Paris på Longchamp lørdag kveld. Avstanden opp til førstehesten var litt over syv lengder. Pia Brandt trener Mondo Man som kom fra en 4. plass på Royal Ascot med William Buick. Mickael Barzalona satt i salen lørdag. Vant løpet gjorde Sosie fra André Fabre med jockey Maxime Guyon som er på vei mot et nytt fransk jockeychampionat. Toer i løpet; Illinois, trent av A.P. O'Brien.