50 år fredag: Gratulerer til P-A!

Skrevet av Tom W. Johannessen,  19.07.2024
Artikkelbilde
SEIER NUMMER 2098: Per-Anders Gråberg og Pusjkin (Francisco Castro) vinner Valley Chapel Memorial på Jägersro mandag. Foto: Svensk Galopp

I det offentlige rom er han i dag Skandinavias mest kjente galopp-profil. Fredag fyller Per-Anders Gråberg 50 unge år. På en stor dag kan han lene seg på store tall.

P-A har i år 21 seire i Sverige (toer etter Elione Chaves), 9 på Øvrevoll, 2 i Danmark, 3 på New Zealand og én fersk seier i Polsk Derby. Det er med andre pen fart på herr Gråbergs seiershjul. På Derby-dagen i Sverige vant han to løp og ble toer fire ganger.  

2098 førsteplasser
Samlet har dagens 50-åring vunnet 2098 løp per fredag. Janos Tandari, født i 1947 og død i 2017, stoppet på 2316.
- Det er en bit kvar dit, sier P-A.
Men biten krymper, championjockeyen fra Stockholm gjør det ikke.
Han er fit, veldig fit.
I fjor gikk han to (!) Vasalopp; «Öppet Spor» og det tradisjonelle Vasaloppet.
For øvrig: Blikket mot Vasaloppet fikk championjockey Gråberg under rehab-treningen etter det stygge fallet i Odense i september 2020. Langrennsskiene ble et godt redskap på den lange treningsveien tilbake.
I januar og februar i 2022 gikk ellers P-A på rulleski under et vinteropphold i Dubai.
Neppe et vanlig syn i De forente arabiske emirater!

Fire ganger Stockholm Cup med Bank Of Burden
Han har vunnet det meste, det må mange dykk i galoppens historiebøker for å finne frem til alt:
Ti svenske jockeychampionat, to ganger Øvrevoll-champion, seks Derby-seire i fire forskjellige land, førsteplasser på Ascot og Meydan osv.
I år tok han sølv i Derby-løpet på New Zealand på ryggen av en 156-oddser med et signaturritt innvendig.
Alle som har brukt sin tid på skandinaviske galoppbaner, vet at den attraktive plassen i rygg leder veldig ofte er opptatt. Der sitter P-A.
Bank Of Burden (Stall Trick Or Treat/Niels Petersen) var en hest som betydde veldig mye, fire seire i Stockholm Cup er selvfølgelig gullminner for P-A (Se Svensk Galopps bilde under etter den siste Cup-triumfen, og den siste seieren av 19, på Täby i 2015).

* Bank Of Burden (siste løp i 2015) tjente 8,8 millioner kroner og har bare Noble Dancer (siste løp i 1979) foran seg på denne listen over norskeide galoppører.

* Per-Anders Gråberg er gift med Cecilia og har to døtre. Han kan se tilbake på et langt samarbeid med Niels Petersen. På hjemmebanen Bro Park rir han i dag ut for Roy Arne Kvisla – og også mye for Caroline Malmborg. I år er P-A førstejockey for Øvrevolls Cathrine Erichsen.
- De som har betydd mest for meg er Bendik Bø og Niels Petersen og kanskje Bruno Nilsson som ga meg sjansen som «nybliven» jockey, oppsummerer P-A til ovrevoll.no
 

Sølv i Svenskt Derby: - Litt surt
Den svenske Derbydagen i år er nevnt. Han red inn over 1,8 millioner norske kroner, men hovedgevinsten glapp med Mendel’s Rock (Roy Arne Kvisla) på målstreken. Der var Schamyl (Stall Petterøe’s Mix/Jan-Erik Neuroth) og Sandro De Paiva foran.
– Litt surt, sa P-A til ovrevoll.no uten å overdrive. 

«Så lenge kroppen holder»
Men de sure nederlagene har vært færre enn de store triumfene. Hvor lenge inntar han startboksene?
- Så lenge kroppen holder, er svaret. Et naturlig svar fra en utøver som vet hvor viktig det er å stille opp for sporten. Det gjør han på en flott måte. Og aldri redd for å si hva han mener.
Vi iler ellers til med å opplyse om at det er god fart i gutta på femti:
John R. Velazquez (52) og Frankie Dettori (53) holder seg stadig i toppen i USA.
Det er heller ikke mye som taler for at P-A Gråberg vil klatre ned av hesteryggen eller jockeytoppen med det første.
* Vi gratulerer med 50-årsdagen!