Svenskt Derby: Gulliksen på gulljakt!

Skrevet av Thomas Gjelsås,  12.07.2024
Artikkelbilde
DERBY-KLARE: Geir Gulliksen og Niels Petersen er klare for Svenskt Derby på Jägersro søndag. Foto: Hesteguiden.com

Niels Petersen har vunnet Svenskt Derby tre ganger. Nå kan det bli nytt gull søndag sammen med sprangrytterlegenden Geir Gulliksen. Han er medeier i høyaktuelle Exit To The Moon.


Gulliksens datter Victoria forbereder seg til OL i Paris. Sommermånedene er ikke kjedelige for familien Gulliksen.

  • Niels Petersen: - Geir Gulliksen er medeier i flere hester hos meg, og har vært det nå over lengre tid. Han er en aktiv hesteeier i den forstand at han synes det er utrolig morsomt og spennende å følge med på ting. Han er nysgjerrig, spør om mye, og vi har en veldig god dialog rundt hestene. Det er utrolig positivt. Geir er flink til å snakke opp hestesporten, vi har fått en veldig bra relasjon og har blitt gode venner. Det blir en utrolig spennende måned for familien Gulliksen. Datteren Victoria skal delta i sprangridning under OL i Paris, mens Exit To The Moon fokuserer på Derbyløpene. Det er en familie som elsker å konkurrere, og Geir har alltid mange jern i ilden. 

VANT SIST: Exit To the Moon (eier: Lucky7, Stall Gullik og Ø. Pedersen) og Carlos Lopez gikk til topps i Derby Next Stop på Jägersro den 19. juni.
Foto: Svensk Galopp 

Gulliksen gleder seg
Geir Gulliksen er Norges eldste olympier. Han var selv 61 år da han nådde finalen i Tokyo for tre år siden. Nå gleder han seg til å se datteren i aksjon i Paris. - Victoria har vært veldig målbevisst og trent bra. Hesten hopper bra, samtidig som det er veldig små marginer når det gjelder å nå en finale. Det er 75 deltakere i kvalifiseringen, og det er kun 30 som kommer med finalen. Hun har lagt ned all den jobben som skal til, så jeg både håper og tror det kan gå bra. Det er uansett en stor prestasjon å komme med som utøver i de olympiske leker.

"Glad i hele hestesporten"
Hva så med Exit To The Moon i Svenskt Derby? - Niels sier i alle fall at hesten har en bra mulighet. Jeg synes det hadde vært veldig gøy om vi kunne lykkes i Svenskt Derby, men jeg er ikke den beste til å analysere hele feltet. Jeg skal selv ri stevne i Falsterbo gjennom helgen, og jeg håper å kunne være til stede på Jägersro søndag. Jeg er glad i hele hestesporten og synes det er veldig morsomt og spennende med galopphestene hos Niels, sier en alltid like engasjert Gulliksen. 

Vi stiller med to gode vinnerkandidater
Niels kjenner på spenningen før søndag. - Det er alltid en ekstra spennende følelse i kroppen når vi nærmer oss Derbyløpene. Vi har hatt mange flotte dager på Jägersro, og dette er en av de aller største dagene i i kalenderen gjennom året. Vi har vunnet Svenskt Derby tre ganger tidligere, og jeg føler vi er klare til kamp igjen.

- Hvordan ser du på mulighetene med Exit To The Moon?
- Vi har slitt litt med sykdom på stallen, og det forklarer den svake innsatsen til en del av hestene, deriblant Exit To The Moon sitt løp i Svenskt Derby Trial. Nå føler jeg ting har stabilisert seg, hestene virker bra og ser godt ut, inklusive Exit To The Moon. Han står distansen, det er den minste bekymringen jeg har. Vi var ekstremt skuffet etter Svenskt Derby Trial, men det hadde altså heldigvis sin naturlige forklaring. I sin neste start på Jägersro vinner han lett uten å være hundre prosent, og han har gått ytterligere frem etter det løpet. Carlos velger å ri Exit To The Moon. Det er ikke et enkelt valg, men jeg tror han føler seg veldig trygg på distansen med ham. Hesten ser fantastisk ut, han tar steg for steg og blir en seriøs vinnerkandidat i Norsk Derby 25. august også.

Har klasse nok til å gå helt til topps.

SPENNENDE HEST: Lord Mountbatten, med Elione Chaves, vant Heatherwold Cup i fjor. FTHK Racing eier, Niels Petersen trener. Søndag sitter Pat Cosgrave opp på Lord Mountbatten. Han har 17 seire i England i år og 18 i seiersprosent.
Foto: Hesteguiden.com

Det er heller ingen tvil om at vi skal regne med stallens andre hest i Svenskt Derby. - Lord Mountbatten gjorde et toppløp i Voterlöpning, men taklet ikke banen i sin siste start på Øvrevoll. Han kom i tillegg ut av løpet med en halsinfeksjon. Han har nå fått medisinsk hjelp, og jeg føler han er der han skal være nå. Han ser veldig bra ut, så gjenstår det å se om han står distansen fullt ut. Han har klasse nok til å gå helt til topps.

* Championtreneren konkluderer dermed på følgende vis. - Jeg har god tro på at vi kan vinne Svenskt Derby. Vi stiller med to gode kandidater!

Det er jackpot i V75 søndag, og trener Niels Petersen sender hele 11 hester til start på Jägersro. Her kan du lese hans vurderinger av stallens hester.

6 Thats Our Man (løp 3/V75-1) - Jeg har ikke vært helt happy med ham på gresset foreløpig. Det er en god hest som har mye inne, men han er fortsatt en baby. Jeg tar han med til Jägersro for å herde og utvikle han. Jeg står fortsatt ved at Thats Our Man er en hest for Norsk Derby. Han har fungert fint på dirt i trening og jeg ønsker å la hesten få et løp mot passende motstand. Samtidig som jeg ønsker at han skal få mer erfaring. Tic Tac blir den store favoritten i løpet, så får vi håpe på en bra prestasjon for vår del. 

5 Miss Wintown (løp 4/V75-2) – Hun elsker Jägersro, men har prestert under pari og har slitt med sykdom. Nå er hun der hun skal være, og dere kommer til å se en ny utgave av henne på søndag. Det er et sterkt felt, og det gjenstår å se om hun er god nok til å vinne denne gang. 

7 Rockofthemountain (løp 5/V75-3) – Han var knallgod sist, men kom sent i gang i år. Forberedelsene var ikke optimale med litt rusk på veien, men jeg er veldig happy med han nå. Måten han går ut og slår eldre hester på sist er imponerende. Han møter hester som Lamborghini BF og King Of Ten, men jeg tror på en god mulighet. Dette er muligens stallens aller beste vinnersjanse søndag.

2 Bullof Wall Street (løp 6/V75-4) - har jo som kjent hatt sine langvarige utfordringer. Vi forsøkte han på sprint sist, og det synes jeg var utrolig positivt. Han er ingen enkel hest å trene, men sprint ser ut til å fungere for han og hesten er superhurtig. Hesten ser virkelig bra ut nå og jeg håper vi kan få glede av han som en topp sprinter fremover. 

7 Soulofchess (løp 6/V75-4) - er en hest med meget stor kapasitet, men har dessverre skuffet oss litt i det siste. Han er litt den glade herremann og det kunne vært spennende å forsøke fleksible blinkers, men det har vi ikke anledning til. Han kommer ut med blinkers, sist ble det helt feil, og vi får se hvordan det funker. Han kan veldig mye, men må få ut sitt fulle potensial for å kjempe helt i toppen.

2 Stamford Street (løp 7/V75-5) - Var veldig god tidlig som toåring, men vi måtte kastrere han. Hesten hadde litt problemer med en testikkel og det kan ha sittet i en stund. Han ble rett og slett litt negativ. Jeg synes han leverte en positiv innsats i 2000 Guineas sist på en bane som ikke var til hans fordel. Jeg er veldig spent på hans første start på dirt. Han har kapasiteten, og for meg er han en stor outsider.

6 Chelsea Morning (løp 7/V75-5) - Har gjort to gode løp og vist fin form. Hun har i tillegg vært god på dirt tidligere. Hun får litt vekt av hingstene og kommer til å hevde seg bra igjen. 

4 Chianti (løp 9/V75-7) - utvikler seg fortsatt flott og er nok bedre på dirt enn på gress. Han leverte en veldig bra prestasjon i Pramms og er helt sikkert ikke noe dårligere nå. Det kan kanskje bli litt mer taktikk i løpet nå siden ikke Duca di Como er med. Vi får se, men det er en virkelig god hest og han tilhører absolutt favorittsjiktet i løpet.

8 Twice As Happy (løp 9/V75-7) - Får sin store ilddåp. Han er på topp, og nå skal han ut mot de aller beste. Han har vunnet lett i handicapsammenheng, men nå er det ytterligere et steg opp. Vi få se hvordan han håndterer det og vurdere matchingen videre i etterkant av løpet.