Ami de Vega årets hest

Skrevet av Liv Kristiansen,  25.01.2024
Artikkelbilde
Ami De Vega ©hesteguiden.com Eirik Stenhaug

138 festkledde galoppentusiaster hadde igjen samlet seg på Thon Hotel i Sandvika for den tradisjonellrike Oscargallaen. Ami De Vega ble kåret til årets hest og ble da Wido Neuroths siste pris som trener.

Bente Rosenberg ønsket velkommen med tidligere direktør Thomas Gjelsås, og de delte sammen ut de første premiene.

Machine Gun ble mestseirende hest på Øvrevoll i 2023. Fem seire og tre andre og tredjeplasser ble det i løpet av sesongens 20 starter. Eier Bibbi Hansen og trener Knut O Arnesen fikk nytt dekken til stallen. I fjor var det Arnesens Canmore som fikk denne prisen.

Champions fra fjoråret fikk som vanlig flotte fat malt av Inger Skrede.

Champions på Øvrevoll 2023

Profesjonell trener: Niels Petersen

Jockey: Manuel Martinez

Lærling: Mathilde Dupuy

Amatørrytter: Ida Tandberg

Eier: Stall Perlen

Oppdretter: Buck Racing

Amatørtrener: Gina Mathisen

 

NoARK delte så ut sitt reisestipend til Tonje Sørvang, mens Oliver vant både Årets tøffing (ØH) og Sleipnerprisen (NFFF).

 

Årets hest ble AMI DE VEGA.

 

STALL PERLEN, WIDO NEUROTH OG JAN-ERIK NEUROTH delte også prisen for Tattersalls årets bragd for fem klassiske seire sammen i 2023.

 

SLAVA UKRAINI fikk Juryens pris for sin fantastiske sesong i Skandinavia 2023.

 

SILJA STØREN fikk pris for Årets gjennombrudd.

 

 

Årets handicapper:

SPIRIT OF CIMARRON var en av hestene Norsk Galopp handlet inn i 2022. Hesten ble ikke solgt på auksjonen, og det er nok Stall Lilleville glade for. Spirit of Cimarron startet sesongen på formtall 71 og står nå med 82 etter fem seire på både gress og dirt.

Årets norskoppdrettede:

Fortellingen om SID GAME er en eventyrhistorie for trener Silja Støren og hans eiere. Hans seier på Derbydagen og Breeders Prize Sprint sørget for gode penger. Men han viste også at han som treåring kunne kjempe mot de eldre hestene.

Årets hoppe:

Også IRON BUTTERFLY, eid av Wibecke Nagell-Erichsen er svenskoppdrettet. Hun startet to ganger i Dubai, og hjemme i Skandinavia har hun igjen vist seg som en topphest. Hun vant på Klampenborg i april og vant Lanwades Stud Stakes på hjemmebane på derbydagen.

Årets 2-åring:

Danskoppdrettede SCHAMYL var minst betrodd i Skandinavisk Mesterskap på derbydagen. Men det var Stall Petterøe’s Mix som kunne møte sin hest i vinnerpaddocken da seieren var klar. Vant også Norsk Kriterium i årets siste start.

Årets 3-åring:

AMI DE VEGA gjorde to starter på Jægersro før vi fikk se han på hjemmebane i Norsk 2000 Guineas der han som favoritt måtte se seg slått. I Svensk Derby ble det en ny tredjeplass, før han sørget for en herlig oppvisning i Norsk Derby. Ami De Vega vant også Norsk og Svensk St Leger for Stall Perlen og team Neuroth.

Årets sprinter:

LET’S GO CRAZY gjorde bare en start på Øvrevoll, og det med seier i Listedløpet Polar Cup på derbydagen. Gjorde flere strålende løp på Bro Park mot sprinteliten.

Årets miler:

Den nå enøyde DUCA DE COMO gjorde kun tre starter i 2023. I de to løpene i Skandinavia ble det som vanlig en oppvisning og mange lengder ned til de øvrige.

Årets stayer:

Årets hest 2022, HARD ONE TO PLEASE årsdebuterte I Oslo Cup og reiste så til England og Goodwood uten å vise seg fra beste side. Desto mer gledet det da kretsen rundt seieren da han vant Gruppe 3-løpet Marit Sveaas Minneløp. Gikk også sterkt på Jægersro der han vant Listedløpet Skånska fæltrittsklubbens jubileumsløp.