Ida ny lærling: - Det var nå eller aldri

Skrevet av Tom W. Johannessen,  07.02.2024
Artikkelbilde
Ida Tandberg er klar for nye utfordringer. I 2024-sesongen blir hun lærling hos Knut Arnesen. Foto: Hesteguiden. com

Ida Tandberg ble fjorårets amatørchampion på Øvrevoll. Knut Arnesen serverte, på Oscar-festen, nyheten om at Ida (28) blir lærling. – Det var nå eller aldri, sier Ida til ovrevoll.no.

Stadig er hun 100 prosent arbeidende og tilstede i Stabekk barnehage. Men den prosentdelen vil synke, timene på hesteryggen blir definitivt flere. Seirene vil også bli flere, det er ingen dristig påstand. I fjor vant hun fire løp med Machine Gun, Hope And Glory og Diggit (2). Det avgjørende amatørløpet på ryggen av Tonje Guttulsrøds Diggit var et flott og velberegnet ritt.

2 x DIGGIT: Ida Tandberg vant to løp på Diggit i fjorårs-sesongen. Fire seire ble 2023-fasiten på Øvrevoll for 28-åringen. Foto: Hesteguiden.com

I Fegentri-serien i 2023 ble hun toer etter franske Margaux Collomb. Hun vant Fegentri-løp på Bro Park med Silja Størens Klint. Og i Pisa gikk det heller ikke skjevt for Ida; der vant hun den 3. desember på Ira Degli Dei.
Vekt: 70,5 kilo. Salen var med andre ord full av bly.
Premieutdeling for fjorårets Fegentri holdes senere denne måneden i Irland. – Jeg gleder meg, sier Ida som har mye å glede seg til. Spennende måneder venter. Hun er lærling hos Knut Arnesen, men er også klar for oppsitt hos andre trenere.

* Med 11 seire på CV-en tar hun av tre verdifulle kilo i løpene.
Ida Tandberg med minus tre er ingen jockey å ryke på – for å bruke spillerterminologien.

Klassekamerat av Ingrid Landmark Tandrevold
– Jeg håper jo å forsette å ri en del for Hallvard Soma, sier Ida fra Sørkedalen. Der var hun engang ponnirytter og klassekamerat med en høyaktuell VM-deltager akkurat nå: - Jeg gikk i klasse med skiskytter Ingrid Landmark Tandrevold (ankerkvinne mixed-stafetten onsdag ettermiddag, red. anm.) Hun er ett år yngre enn meg, men det var sammenslåtte klasser på Sørkedalen skole som er veldig liten. Ingrid er en kjempehyggelig jente. Jeg unner henne all mulig suksess, sier Øvrevolls nye lærling.

* Ida Tandberg debuterte i løpssammenheng på Øvrevoll i 2016. Den første seieren kom på Annie De Moras Buffalo Soldier den 27. juni 2020. Vinneroddsen var 8. Hun pauset, som mamma til Helena, mellom 2. november 2017 og 7. mai 2020 i løpssammenheng. Ida har per i dag 11 seire på Øvrevoll, fire av dem tatt i fjor. Ved eventuelle 30 seire reduseres vektlettelsen fra tre til to kilo. Idas laveste ridevekt er 54 kilo.

* Knut Arnesen, 24 seire og sterke 19 i seiersprosent i fjor, sier dette om Ida: - Det er ikke vanskelig å si noe pent om henne. En veldig kjekk jente og god rytter. Hun er positiv og utadvendt. Jeg tror hun kommer til å ha en fin framtid; vi trenger flere lærlinger. Ida med tre kilo av høres spennende ut. Vi flytter inn på Øvrevoll ca. 1. april; da blir det vel til at Ida trapper noe ned i barnehagen og er i stallen halve dagen.  

INTERNASJONALT: Per-Anders Gråberg debuterte tirsdag i løp på New Zealand. Resultatet, på 12-oddseren Full Moon Fever (arbeidsgiver Tony Pike trener), ble en 5.plass på Matamata Racecourse i et felt med 14 hester. Avstanden opp til vinnerhesten (23-oddser) var en drøy halvlengde.
P-A prøvde, etter rideordre, i front. Full Moon Fever holdt godt etter trykk i tet.
Nå venter Trial-løp for 2-åringer før to ritt på «Legends Day» lørdag. Han reiser 35 mil rett nord fra Cambridge til Te Rapa Racecourse i Waikato. Der sitter han blant annet på Vera Rosa (to seire på fire starter, 19 i forhåndsodds i løp 7) i Sir Patrick Hogan Karapiro Classic med 1,1 millioner i førstepremie.

 * Ulrika Holmquist, som har 78 seire i New Zealand siden debuten i 2014, rir lørdag Lady Telena i Herbie Pykes Stakes (løp 6). Løpet har Gruppe 1-status og solide 2,2 millioner norske kroner i førstepremie. Lady Telena og Ulrika kommer fra en 3.plass i Gruppe 1-løp. Ulrika sitter også lørdag på Imprevu i BCD Group Sprint (også det et Gruppe 1-løp) over 1400 meter.

New Zealand har 52 galoppbaner og samlet antall galopphester i Cambridge, der P-A og Ulrika er: 2000! Tony Pike, som P-A Gråberg jobber for, har 94 hester i trening og 12 Gruppe 1-seire på CV-en.

* Sandro De Paiva vant på Meydan forrige fredag og rir i de to første løpene kommende fredag på samme bane.