Schamyl favoritt, Morradi stallskriket i dag!

Skrevet av Thomas Gjelsaas og Tom W. Johannessen,  25.08.2024
Artikkelbilde
Morradi og Oliver Wilson er klare for Norsk Derby (V5-5/V4-3). Lennart Reuterskiöld jr. trener. Foto: Svensk Galopp

Det nærner seg årets høydepunkt. Startboksene åpner for 12 hester i Norsk Derby kl. 16.50. Schamyl er favoritt, Morradi er stallskriket. Her er en utfyllende og oppdatert presentasjon.

1 EXIT TO THE MOON (USA)
Eier: Lucky7, Stall Gullik og Ø. Pedersen

Viste tidlig talent og har et veldig høyt toppnivå. To seire i år, men har dessverre også slitt med litt sykdom. Imponerte med en lett seier i siste test før Svenskt Derby, men har skuffet noe i etterkant av det. Takler distansen og kjemper langt fremme hvis han presterer på sitt beste. Spillerne har liten tro; en drøy 1-prosenter i et tidlig V5-spill søndag.

Trener: Niels Petersen
Niels Petersen har vunnet 13 strake championat på Øvrevoll. Leder også i år, men er så langt ikke like suveren som vanlig. Har syv seire i Norsk Derby, fem i Dansk Derby og tre i den svenske utgaven. Petersen har vunnet nesten alt av storløp i Skandinavia.

Jockey: Pat Cosgrave
Født i Nord-Irland i 1982. Irsk lærlingchampion i 2003 hos championtrener Aidan O’Brien. Bor og rir i England. En internasjonal toppjockey som har vunnet både Norsk Derby, Marit Sveaas Minneløp, Stockholm Cup og andre storløp for trener Niels Petersen.

 

2 AMERICAN LILY  (IRE)
Eier: Heudden Racing

Kommer fra en tredjeplass i Svensk Oaks. Har to seire på syv starter. Står på formtallet 78 og skal på papiret få det tøft mot hester med høyere handicap. Men American Lily kan mer - ifølge jockey Ulrika Holmquist som mener hoppa «ikke er sjanseløs». Skal ha fordel av gress. Debuterer på Øvrevoll. Urørt i spillet så langt.

Trener: Patrick Wahl
Kommer opprinnelig fra Frankrike. Begynte i Sverige som arbeids- og hinderjockey. Vant blant Svenskt Grand National på ryggen av Mohini i 1994. Har i en årrekke vært en av Sveriges fremste galopptrenere.  Står registrert med 575 førsteplasser med Bro Park som hjemmebane.  

Jockey: Ulrika Holmquist
Er en av de ledende kvinnelige jockeyene i Skandinavia. Ble champion på Bro Park i 2021. Topper i øyeblikket på samme bane. Regner 2000 Guineas-seieren i Sverige i 2019 med Arbianranta som sin største til nå. Har ridd løp i ti forskjellige land. Rir for femte gang i Norsk Derby.

 

3 ALL STAR BLING
Eier: Bling Enterprise

All Star Bling ble tredje i både The Heatherworld Cup og Svealandlöpning som 2-åring, og hun har vært plassert i andre tøffe oppgjør. Vant lett på hjemmebane i sommer, ble fjerde i Derby Trial og er klar for karrierens største oppgave så langt. Nesten urørt i spillet foreløpig, men treneren kommer med et bittelite obs. Står distansen veldig godt.

Trener: Silja Støren
Vinner stadig flere løp og har utvidet hestemateriellet i en meget positiv retning. Har blant annet en rekke lovende 2-åringer på stallen. Hun vant Drømmemilen i fjor og har nå tatt steget opp blant de store trenerne i Skandinavia. Fra Vettakollen i Oslo. Har hatt en drøm om å vinne Norsk Derby – hvilket vil være et definitivt karrierehøydepunkt så langt. Starter også nummer 8, Optimus Bling, som er stallens førstehest i løpet.

Jockey: Maikel Narvaz Bravo
Ble kjent i 2018 som fast rytter på meget gode Couples som Ble slått på målfoto i Voterløpning og var tredje i Svensk Derby bak Nordic Defense, men vant også flere løp sammen med Couples. Han har en trippelprosent på 24 i sine ritt i år. Vant løp på Klampenborg i går.

 

4 MENDEL’S ROCK
Eier: Stall Poulard HB
Høyest ranket i Derby-feltet sammen med Schamyl. Målfotoslått i Svensk Derby av nettopp Schamyl. Sterk hest som fikk en imponerende revansje i Hurricanelöpning der If He Says So og Scahmyl var toer og treer. Men da var underlaget dirt. Debuterer på gress – og debuterer på Øvrevoll hvilket er to spørsmålstegn. Kan, med klaff, vinne Norsk Derby. En 14-prosenter i V5-spillet tidlig søndag.

Trener:
Roy Arne Kvisla
Opprinnelig fra Larvik – og opprinnelig en meget god hinderjockey. Flyttet til Sverige i 1986, men er stadig norsk statsborger. Har tilhørt trenertoppene i Sverige i en årrekke med en rekke storløp på cv-en. Har for øvrig hatt starthest, som trener, i Engelsk 1000 Guineas. Inne i en sterk sesong.

Jockey: Silvestre De Sousa
Ble engelsk championjockey i 2015, ’17 og '18 og har 14 Gruppe 1-seire på CV-en. Vant for 14 dager siden Gruppe 1-løp i Frankrike med en førstepremie på 6,8 millioner norske kroner. Nummer ni så langt i steinhard konkurranse i England så langt i år. Har vunnet løp på Øvrevoll tidligere.

 

5 BARTHOLDI
Eier: Lone Kaj-Nielsen

Var et lite stallskrik i Derby Trial, sjetteplassen der var en skuffelse. For å si det med treneren; «har ikke gjort mange glade til nå». Men skal altså kunne mer og har nå fordelen av å kjenne banen.
Entaktet hest. Vil helt sikkert gjøre et bedre løp enn sist. Men Bent Olsen og Bartholdi må trylle hvis det skal bli det besøket trener-Bent mangler etter et Derby-løp på Øvrevoll. En 1-prosenter i det foreløpige spilllet.

Trener: Bent Olsen
Han er en dansk legende. Bent er jovial, populær og dyktig. Mangeårig dansk championtrener med Danmarks største galoppstall på Klampenborg. Har vunnet de fleste storløp i Skandinavia, Red Cactus og Brownie er to av mange glitrende navn fra Bent. Vant Dansk Derby med Master Kid i 2008, Manacor i 2015 og Brigadier nå i 2024. Det var en rørt Bent som tok plass i vinnerpaddocken på Klampenborg i år. Har også gått til topps i Svenskt Derby, men mangler topplassen i den norske utgaven.

Jockey: Lorenzo Putzulu
Lærling og ny på Øvrevoll i år. Født på Sardinia. Fire seire på Øvrevoll i år, seks i Sverige. Har på veldig kort tid fått et rykte som en veldig talentfull jockey. Vant storløpet SM Sprinters med Röde Baronen på Bro Park sist søndag. Rir også i Marit Sveaas Minneløp.

 

6 NOPE NEVER (IRE)
Eier: Stall Lilleville

Nope Never hadde allerede rukket å vinne løp i Frankrike før han kom til Norge. Årsdebuterte med vanntett seier på Øvrevoll hvor blant andre Schamyl var i det slagne felt. Tredje i 2000 Guineas, men i etterkant viste det seg at hesten ikke var frisk. Innsatsen i Derby Trial var også under pari. Treneren er inne på at han hadde vunnet disse to løpene i full orden. Nå skal halsinfeksjonen være tilbakelagt, Nope Never kommer til start som en stor outsider – selv om spillerne ikke lar seg overbevise. 6 prosent ser uansett ut som et underspill.

Trener: Are Hyldmo
Han vant sitt første Derby som 25-åring i 1984 med Winning Flush. Ti år senere var det Duty Time som fulgte opp, før Inchrory vant i 1996. De to siste seirene kom i 2000 med stjernen Barrier Reef og i 2001 med Harrier. Are, fra Granåsen på Hosle, har ett trenerchampionat fra 1999.

Jockey: Jacob Johansen
Holder stilen imponerende. Den meget rutinerte dansken har stadig en sterk finish som ofte gir seier i tette dueller. Ble champion på Øvrevoll så langt tilbake som i 1999 og har vært seirende jockey i Norsk Derby tre ganger. Det skjedde med Brown Ale i 1998, Probably i 2013 og sist med Annike Bye Hansens Hard One to Please i 2022. Jacob vant ett løp på Klampenborg i går.

 

7 MORRADI (FR)
Eier: Mr. Ascot
Har vunnet to av fem løp, begge på dirt. Men Morradi går også på gresset. Skuffet, og fungerte dårlig, som et stallskrik i Svensk Derby på Jägersros dirt. Treer i Derby Trial på Øvrevoll. Fordel av det Øvrevoll-løpet i kroppen. Så ut til å ha mer å gå på. Jockey Oliver Wilson  er optimist foran Norsk Derby og mener han har en hest som kan vinne. 8-prosenter noen timer før start.
Ligner det store stallskriket i Norsk Derby og fortjener definitivt oppmerksomhet.

Trener: Lennart Reuterskiöld jr.
Dominerende trener i Skandinavia i en årrekke. Topper i Sverige også i år så langt. Fra en sterk galoppfamilie, Jägersro er hjemmebanen. Tok sin første Derbyseier med legenden Hurricane Red i 2013. Tapte Dansk Derby i år på målfoto med Zidane. Kjent for å matche hestene perfekt til storløp.

Jockey: Oliver Wilson
29 år og ti ganger dansk jockeychampion. 750 jockeyseire, to av dem i Svenskt Derby (Hard One To Please 2022 og Ayani 2023) og én i den danske utgaven (Queen Rouge i 2019). Jakter den første Derby-triumfen på Øvrevoll. Vant ett løp på Klampenborg i går og rir med stor selvtillit. Har avstamningen i orden som sønn av profilerte Bettina Andersen og Brian Wilson.


8 SCHAMYL (DEN)

Eier: Stall Petterøe’s Mix

Schamyl har ikke gjort noen feil så langt i karrieren. Han innledet med å vinne Skandinavisk Mesterskap og Norsk Kriterium som 2-åring. I år fulgte han opp med seier i Voterlöpning før det toppet seg med seier i Svenskt Derby. Schamyl kommer til start som forhåndsfavoritt og er hesten å slå i Norsk Derby. Takler baneunderlaget. Jan-Erik Neuroth melder «alt vel». En 34-prosenter og hesten å slå i Norges største løp.

Trener: Jan-Erik Neuroth
Jan Erik Neuroth avsluttet jockeykarrieren med å vinne Norsk Derby på Ami De Vega for Stall Perlen i fjor. Hadde en stor karriere som jockey og vant også Svenskt Derby på Jägersro i 2015 med Bokan. 37-åringen ble championjockey på Øvrevoll i 2019. Overtok treneransvaret etter sin legendariske far Wido Neuroth. Det har gått strålende så langt. Seire i løp som Svenskt Derby og Oslo Cup er solide bevis på at Jan-Erik, som har hester som går på mykt og tungt, har tenkt å hevde seg i trenertoppen også. Har favoritten i alle de tre best betalte løpene på Øvrevoll i dag.

Jockey: Sandro De Paiva
En jockey med en formidabel utvikling. Har hele veien fått nye sjanser. Som førstejockey hos Jan-Erik Neuroth har Sandro nå tatt enda et steg. Seier i Svenskt Derby med Schamyl og Oslo Cup-triumfen med Ami De Vega er to solide høydepunkter. Rir med hodet og er en sterk finishrytter. 

 

9 KJELL HROAR (IRE)
Eier: Stall Birgitta
Vant i debuten på Øvrevoll i september i fjor. Har to seire på syv starter. Før Derby Trial var det spørsmålstegn rundt distansen. Men Kjell Hroar avsluttet kanskje best av alle som toer. Er en outsider som ikke skal undervurderes i årets Derby-felt. En foreløpig 4-prosenter.

Trener: Cathrine Erichsen
Et toppnavn på Øvrevoll i en årrekke. Treneren bak stjernehesten Duca Di Como. Vant Norsk Derby i 2003 med Lights Out. På Klampenborg er det blitt tre  Derby-triumfer: The Khamsin (2002), Mission Possible (2015) og Master Bloom (2018). Cathrine er toer på trenerstatistikken på Øvrevoll så langt, noen små tusenlapper bak Niels Petersen.

Jockey: Nicolaj Stott
Nicolaj kommer fra en skikkelig galoppfamilie hvor både far og brødre har fartstid i samme sport og bransje. Ble for alvor kjent da Stroxx Carlras vant både Svensk og Norsk Derby i 2021. Har så langt vunnet 14 løp i Danmark i år, ett av dem i går.


10 GARLIC (DEN)
Eier: Mme Fernande
Var ubeseiret før Dansk Derby etter tre starter. Han nådde ikke opp i Dansk Derby, men beseiret Derby-vinneren Brigadier i Derby Trial. Skal takle distansen, og det blir spennende å se hva Garlic kan få til på Øvrevolls gress. En foreløpig 1-prosenter i V5-spillet kl. 10.00. 

Trener: Lea Olsen
Har hatt en fantastisk start på sin trenerkarriere. Allerede etablert i toppen i Danmark. Også god og informativ foran en mikrofon. Som datter av trenerlegenden Bent Olsen har hun litt å slekte på. Lea var ellers en god jockey med flere amatørrytterchampionater i Danmark.

Jockey: Andreas Tapia Dalbark
Det store gjennombruddet kom med Titannia i Dansk Derby i 2022. Litt senere vant duoen Breeders’ på Bro. Samlet premiesum i disse løpene: Nesten 1,9 millioner norske kroner. Hans første store seier kom for øvrig med Neuroth-stallens Seneschal i St. Leger på Gøteborg.



11 OPTIMUS BLING (IRE)
Eier: Bling Enterprise

En sønn av Frankel som mange mener er verdens beste galopphest gjennom tidene. Optimus Bling ble fulgt av høye forventninger da han kom til Norge, og han har prestert. Nær seier som toer i Norsk 2000 Guineas, imponerte ved å vinne Derby Trial. Optimus Bling er en vinnerkandidat søndag. Tar trolig teten og satser på å bli der. – Hesten bestemmer selv, sier trener Silja Støren. Her ligger det i kortene at Optimus og toppjockey Carlos sammen bestemmer seg for å prøve det som broren Our Last Summer klarte i 2016: Å lede hele veien.  

Trener: Silja Støren
Vinner stadig flere løp og har utvidet hestemateriellet i en meget positiv retning. Har blant annet en rekke lovende 2-åringer på stallen. Silja vant Drømmemilen i fjor og har nå tatt steget opp blant de store trenerne i Skandinavia. Fra Vettakollen i Oslo. Har hatt en drøm om å vinne Norsk Derby – hvilket vil være et definitivt karrierehøydepunkt så langt. Starter også nummer 3, All Star Bling.

Jockey Carlos Lopez
Har vært champion på Øvrevoll ni ganger, første gang i 2007. Ingen har flere. Skadet seg på tampen av fjoråret, men har kommet sterkt tilbake og topper statistikken igjen. Ganske overlegent. Har to Derbyseire på Øvrevoll, Theatrical Award (2008) og Whispering Ocean (2020). Totalt: 573 seire i Norge. Opprinnelig fra Chile. Er nummer tre på Adelskalenderen bak Walter Buick (844) og Janos Tandari (836).

 

13 IF HE SAYS SO (USA)
Eier: Stall Väsby Häst AB

To av fem seire så langt, begge på dirt. Var toer i storløpet Hurricanelöpning i siste start bak Mendels’s Rock, men foran Schamyl. Står på 87 i formtall og ligner en klar vinnerkandidat søndag. Kun én start på gress i et løp som var for kort – og på en bane som var for hard. En sterk hest som skal takle distanse og baneforhold. Spillerne henger godt med: En 16-prosenter og et 2.valg. Det virker riktig i forhåndsspillet.

Trener: Annike Bye Hansen
Trenerveteran med 14 hester på en stall med stjerner i annenhver boks. Ragazzo, som avsluttet karrieren i 2017, satte Annike på kartet med ti seire og Gruppe 3-triumf. I 2022 toppet hun plakaten i Skandinavia med Hard One To Please; dobbelt Derby-vinner og vinner av Stockholm Cup. Annike, med stjerner fra Stall Väsby Häst, er et nøkkelnavn søndag. Det er veldig vanskelig å se at hun ikke kommer i vinnerpaddocken.

Jockey: Elione Chaves
Topper i Sverige med 31 seire så langt i år. Nummer én også i Skandinavia samlet. Født og oppvokst i Brasil. Vant i år Dansk Derby, for første gang, med Brigadier for Bent Olsen. Har tidligere vunnet Svensk Derby og Derby på Øvrevoll med Our Last Summer i 2016.  Veldig formsterk: Nummer én i Sverige; tre seire på Jägersro fredag og én på Klampenborg i går.

 

SISTE OM BANEN KL.11.00: Den railes nå ut noe på baksiden:
- Vi regner med at banen vil bli rundt 6,0 når løpene starter. Altså en myk gressbane. Fra circa løp nummer 6 må vi regne med at banen blir noe tung. Oppløpet er ikke så verst - for å si det på den måten, sier baneansvarlig René Naustdal til ovrevoll.no.