"Jeg skal gi 110 prosent på veien tilbake"

Skrevet av Tom W. Johannessen,  07.08.2024
Artikkelbilde
Per-Anders Gråberg i sykesengen på Karolinska Universitetssjukhuset i Stockholm. Datteren Filippa til høyre. Hun deler sportstalentet med sin pappa. Filippa har yngre landskamper for Sverige og spiller på AIKs F17 som møter Stabæk i kveld. Foto: Privat

- Det var ille i går. Vondt og veldig sliten. Men jeg føler meg ganske ok i dag. Det kan ta fem-seks måneder. Jeg skal gi 110 prosent på veien tilbake! Kanskje rir jeg løp i april neste år? 

* Dette sier Per-Anders Gråberg til ovrevoll.no fra sykesengen på Karolinska Universitetssjukehuset. Dit ble han fløyet med helikopter etter ulykken på Bro Park under trening tirsdag.

Håper på operasjon torsdag
En hest steilet opp på bakbeina, P-A havnet i bakken og fikk hesten over seg. Han pådro seg to brudd i høyre bekkenbunn, den høyre halvdelen er falt ned og rotert fremover. Championjockeyen ligger på en såkalt «katastrofeavdeling» og venter på operasjon. - Jeg håper jeg blir operert torsdag, sier P-A som vet litt av hvert om rehabilitering.

Ute lenge i 2020 og 2021
12. september 2020 falt han av In The Mood i en trang situasjon på oppløpet på Odense.
Han gikk over hodet og under halsen – og havnet mellom beina på hester.
Resultat: Frakturer i nakken og operasjon. 14. april året etter var han tilbake i løp.
I rehabiliteringsperioden var han oppe i 20 timers trening i uken.
P-A fylte 50 år den 19. juli og har en kropp som er langt yngre. Det hjelper godt.
I fjor gikk han to utgaver av Vasaloppet, «Öppet Spor» og den vanlige utgaven.  

"Hestene har levert"
Årets sesong har vært strålende sett med P-A øyne selv om to sølv i Svenskt (Mendels’s Rock) og Dansk Derby (Zidane) ikke var gull. - Hestene har levert, og jeg hadde mange fine ritt igjen. Mendel’s Rock i Norsk Derby? «Tråkigt» ritt å gi bort. Øvrevoll er spesiell og et spørsmålstegn. Men hesten er lett på beina, jeg tror det går bra, sier P-A og har kampvilje og oversikt, også fra horisontalen på Karolinska i Stockholm.

* For å illustrere nettopp kampviljen: Han har passert 2100 seire i karrieren. Janos Tandari stoppet på 2316 (838 av dem på Øvrevoll): - Det er klart det er et mål, uttaler P-A Gråberg til ovrevoll.no. Ganske bestemt.