De Sousa på Mendel's Rock i Norsk Derby

Skrevet av Tom W. Johannessen,  13.08.2024
Artikkelbilde
Mendel's Rock og Per-Anders Gråberg vinner Hurricanlöpning foran If He Says So og Schamyl. Foto: Svensk Galopp

Mendel’s Rock er inne i Norsk Derby med vinnersjanse. Ute er Per-Anders Gråberg. Ny jockey på Derby-dagen blir Øvrevoll-kjenningen Silvestre De Sousa, brasilianer som er tilbake i England.

* I det som kan betegnes som en comebacksesong i England, har han sittet på 41 vinnere hvilket gir en 10. plass på statistikken. Der er Wiliam Buick firer. Oisin Murphy topper med 101 førsteplasser og har allerede avgjort i god tid før avslutningen på Ascot i oktober.

Vant Gruppe 1 søndag
De Sousa er fra Maranhão nord-øst i Brasil. Han ble engelsk championjockey i 2015, ’17 og '18 og har 14 Gruppe 1-seire på CV-en. Søndag vant han Prix du Haras de Fresnay-le-Buffard Jacques le Marois (Gruppe 1) på ryggen av skimle Charyn, trent av Roger Varian. Førstepremien i storløpet på Deauville var raus; 6,8 millioner norske kroner.

Debuterer på Øvrevoll og gress
- Mendel’s Rock er en fin hest som stadig utvikler seg. Han har aldri startet på Øvrevoll og debuterer også på gresset. Dette er selvfølgelig spørsmålstegn. Faren Mendelsson har levert både på sand og gress; på mamma’ns side er det bare sand. Men jeg tror, jeg sier tror, han med sin aksjon skal funke på Øvrevoll. Alt ser bra ut. Vi er spente, sier trener Roy Arne Kvisla til ovrevoll.no

* Mendel’s Rock vant Hurricanelöpning foran If He Says So (Elione Chaves/Annike Bye Hansen) og Schamyl (Sandro De Paiva/Jan-Erik Neuroth) etter et taktisk toppritt av P-A Gråberg. Mendel’s Rock kommer ikke til Derby-galoppen tirsdag.

* Silvestre De Sousa rir to hester for Annike Bye Hansen på Derby-dagen: Admiral De Vega i Sveaas og Youonlyliveonce i Polar Cup.

* William Buick og Nations Pride vant Gruppe 1-løpet Arlington Million Stakes søndag. Dette var Williams seier nummer 102 i et Gruppe 1-løp.