Brigadier-gull, fem til Carlos, fire til Niels

Skrevet av Tom W. Johannessen,  03.08.2024
Artikkelbilde
Elione Chaves og Brigadier (i midten) vinner Dansk Derby. Toer blir Zidane og Per-Anders Gråberg. My Fortune og Maikel Narvaez Bravo (t.v.) tok bronsen. Foto: Burt Seeger

Brigadier vant Dansk Derby (Elione Chaves/Bent Olsen/Lone Kaj-Nielsen). Niels Petersen vant fire løp og Carlos Lopez fem. I Derby-løpet på Klampenborg lørdag måtte han og Trickstar i bakken.


«Det går greit». Dette var hans beskjed til samboer og forlovede Line Akselsen som sier dette til ovrevoll.no lørdag kveld:  - Carlos fikk en vridning i en ankel som han for øvrig har hatt problemer med tidligere. Men han hinket inn og står på begge beina. 

Hals mellom gull og sølv
To Trickstar og Carlos lå på vent og hadde god fart da en trang situasjon oppstod før fallet. Derby-løpet ble en duell mellom Brigadier og Zidane (Per-Anders Gråberg/Lennart jr. Reuterskiöld/Svedberg A-C,Hovängens Horseracing) med førstnevnte en verdifull hals foran. 800.000 norske kroner var førstepremien til en hest som er oppdrettet på Stutteri Hjortebo.

Sølv til P-A, Amason nr. 8
Brigadier er dobbel Guineas-vinner, men han ble fulgt til start av et lite spørsmålstegn rundt distanseegenskapene. Dette løste Elione og Brigadier glimrende i et løp der P-A Gråberg igjen ble sterk, og snau, sølvgutt som i Svenskt Derby (Mendel’s Rock). Men sølv kan som kjent også være en sur plassering.
Lengre bak, som nummer 8, havnet Amason. En forhåndsoutsider fra parhestene Jan-Erik Neuroth/Sandro de Paiva. Men dette var ikke duoens dag. Søndag kommer en ny sjanse når Schamyl inntar startboksene i Hurricane-löpning på Jägersro med 415.000 svenske kroner i førstepremie.  

Niels Petersen sa dette til galopsport.dk i forkant av Derby-dagen, vi tar det på originalspråket:
“Vi har døjet med sygdom i stalden, og det har hidtil været en meget stille sæson for stalden. Formen har så smått været på vej tilbage, og nu lader det heldigvis endelig til, at hestene er hvor de skal være”.

Hester for fremtiden fra Niels 
Niels, som ble 53 år den 26. juli, fikk veldig rett. Etter nedturen på den svenske Derby-dagen kom oppturen nå. Fire flotte seire med hester for fremtiden. 2-åringene Grey Tycoon og debutanten War Bear imponerte. 3-årige Triple Treat tok den tredje strake. Og måten Mozart og Carlos Lopez kriget ned Greenland (Flemming Velin trener) på i Pokalløp (Listed, 165.000 danske kroner i førstepremie) bekrefter hva Niels har sagt og gjentok i går kveld: «A horse in the making». Marit Sveaas-løpet er neste. Vi tar ikke hardt i når vi sier at det blir litt av et oppgjør på Derby-dagen.   

Gresskonge fra Annike

Aphelios, trent av Annike Bye Hansen, har vist seg som et gullkjøp via Walter Buick. Den fjerde gress-seieren i Skandinavia kom i Zawawi Sprint Cup (se Burt Seegers bilde over) i det som var 5-åringens Klampenborg-debut. Elione Chaves red prikkfritt i et løp der lenge ledende El Guanche måtte nøye seg med bronse, Mountain ble toer. – Jeg elsker at hestene kommer på speed. Det er sånn jeg liker å vinne løp, sa Annike blant annet i seiersintervjuet.

* Norsk galoppsport viste igjen musklene i Skandinavia: Fem av ti løp på Klampenborg gikk til hester trent på Øvrevoll.

* Are Hyldmos Rocks Giant, med Manuel Martinez, ble toer i Derby Consolation etter 39-oddseren Lady Macallan og Nikolaj Stott.
* Finn Kristiansen og Lucky Diamond (Cathrine Erichsen) tok tredjepremien i amatørløpet.
* Silja Støren fikk med en 5.plass med lynstartende Domdiggida Bling - og en 6. plass med Ama Dablam.

* Bent Olsen tok sin tredje seier i Dansk Derby. Han har tidligere vært vinnende trener med Master Kid (2008) og Manacor (2015). Elione Chaves var seirende jockey i Dansk Derby for første gang.
Elione topper sammenlagt i Skandinavia med 48 seire så langt i 2024 (26 i Sverige, 11 i Danmark, 11 på Øvrevoll). Carlos Lopez er toer med 45 (12 i Sverige, 16 i Danmark, 17 på Øvrevoll). Carlos leder forøvrig både på Øvrevoll og nå på Klampenborg.

USA-seier fredag, William i Frankrike i søndag
William Buick vant Sussex Stakes (Gr. 1) med Guineas-vinner Notable Speech (Charlie Appleby/Godolphin) onsdag. Han fulgte opp med en ny halvannen lengdes seier fredag på Saratoga (New York) i Saratoga Oaks. Hesten var Cinderella’s Dream (Charlie Appleby/Godolphin).
Lørdag stoppet værgudene i New York Troy Stakes og Saratoga Derby. Søndag har William flyttet seg til Deauville i Normandie i landet der norske tikjempere tar gull.
Vår jockeystjerne sitter på Mill Stream for Jane Chapple-Hyam i Prix Maurice de Gheest (Gr. 1, start 16.07 norsk tid).
Sist i July Cup på Newmarket 14. juli var Mill Stream en vinner, også det i Gruppe 1. Mill Stream er ubeseiret i to starter på Deauville og er favorittspilt i storløpet over 1300 meter.
Red. anm.: Mill Stream ble nummer 5 i løpet.

SISTE: Det ble ingen Triple Crown på Jägersro for Voter- og Derby-vinneren Schamyl. Hurricanelöpning (2650 meter) ble vunnet av Mendel's Rock; Per-Anders Gråberg red strålende, og Roy Arne Kvisla trener 3-åringen som ifølge Kvisla (Ex-Larvik) "er stor som et jäkla hus". P-A ville ikke ha et speedoppgjør og gikk på riktig tidspunkt. Inn mot mål nærmet IF He Says So (Elione Chaves/Annike Bye Hansen) og Schamyl (Sandro de Paiva/Jan-Erik Neuroth) seg, men Mendel's Rock holdt unna til en førstepremie på 415.000 svenske kroner.
- Jeg ville heller vunnet det foregående løpet, sa Roy Arne Kvisla med glimt i øyet og mer enn antydet at målfototapet i Svenskt Derby stadig var litt surt...
Intet er definitivt, men høyst sannsynlig ser vi Mendel's Rock igjen som en av favorittene i Norsk Derby.

* Altamiralöpning ("korte Oaks") ble en fin og overlegen triumf for Cathrine Erichsens Rosemary's Baby (se skjermdump) som var best i alle deler av løpet. Dette var årets første for en hest (Buck Racing eier) som har slitt litt på veien mot form og full orden i år. Per-Anders Gråberg satt også på denne. Fire sølv lørdag på Klampenborg lørdag; søndagen klatret han opp på pallen mest attraktive plass med tre seire etter seks avviklede løp. Førstepremien i "Altamira"; 165.000 svenske kroner.

* Svenskt Oaks, med 581.000 svenske kroner i første, gikk til Sealove (Elione Chaves) foran stallvenninnen Angel From Above. Begge trenes av Lennart Reuterskiöld jr. Favoritten Chelsea Morning (P-A Gråberg/Niels Petersen) ble nummer fire. Hun hadde et lite grep, men det holdt ikke hjem for hesten som nå har 0-4-2 i raden på ni starter.  

* Summer Cup/Guldhandicap ble vunnet av Seneschal (Sandro De Paiva/Jan-Erik Neuroth/Stall EOS) som tok årets første seier. Førstepremien her; 112.500 svenske kroner.