Schamyl til topps, nytt gull til Jan-Erik

Skrevet av Tom W. Johannessen,  25.08.2024
Artikkelbilde
GULLGUTTER: Schamyl og Jan-Erik Neuroth etter Derby-seieren søndag. Foto: Eirik Stenhaug

Han vant Norsk Derby i sitt siste forsøk som jockey i fjor. I det første forsøket som trener gjentok Jan-Erik Neuroth bragden. Schamyl innfridde som Derby-favoritt på Øvrevoll søndag.

- Helt rått. Egentlig ikke til å beskrive, kommenterte 37-åringen fra Stabekk og Haslum. Han brukte solbrillene til å skjule noen av følelsene. Det spørs om ikke trener Jan-Erik var enda mer rørt enn jockey Jan-Erik – etter det han selv betegnet som «større press og større ansvar i år".

Dream Team
- Sandro De Paiva red et veldig godt løp, sa Jan-Erik om den Brasil-fødte jockeyen som i år har dannet et Dream Team sammen med Neuroth jr. Neuroth senior, pappa Wido med 21 trenerseire i Derbyløp i Skandinavia (stall Perlens Ami De Vega i fjor var den siste), var med på jubelen rundt Derby-vinneren. Det samme var Jan-Eriks samboer Kristin Hilsen og døtrene Marianne og Matilde, arvtagere i galopp- og Derby-familen Neuroth.
Og Kari og datter Anne Petterøe, Schamyl-eierne i Stall Petterøes Mix.
Se Eirik Stenhaugs bilde fra vinnerpaddocken under. 



Oppkalt etter OL-hest
- En kjempestor opplevelse. Jeg er jo oppvokst med hest. Schamyl bærer samme navn som min fars OL-hest i sprangridning fra 1936, fortalte Kari som mandag er på plass i Neuroth-stallen med gulrøtter til Schamyl. Oppskårne gulerøtter…

* Kjell Hroar (Stall Birgitta/Nicolaj Stott) fortsetter å imponere. I Norsk Derby ble det sølv til den Cathrine Erichsen-trente 3-åringen. Treer ble Roy Arne Kvislas Mendel’s Rock med Silvestre De Sousa i salen.

* Danskfødte Schamyl har nå vunnet både Svenskt og Norsk Derby på to forskjellige underlag, sand og gress. Fem seire på ni starter viser fasiten. I innløpte penger har Schamyl nå 2,87 millioner på konto. Førsteprenmien søndag: 697.500 kroner.

* Før Schamyls triumf hadde Neuroth-stallen litt stang-ut: Tre tredjeplasser til Thunder Sea (Lanwades Stud Fillies and Mares Stakes), Imra (Drømmemilen) og Ami De Vega i Sveaas-løpet som altså gikk til Chianti. Men i Derby var det ikke snakk om saken. Schamyl vant med 2,5 lengder. – Han toppet ørene og tittet på publikum, sa Jan-Erik om stjernen på Øvrevolls Derby-dag.

* Med Kjell Hroars sølv i Norsk Derby (348.750 kroner) passerte Cathrine Erichsen Niels Petersen på trenerstatistikken igjen. Hennes hester løp inn 945.710 kroner søndag. Cathrine har per søndag kveld 2.160.481 kroner på premiekontoen, Niels Petersen, som toer, har 2.118.559 kroner. Jan-Erik Neuroth er treer, Silja Støren firer og Annike Bye Hansen foreløpig nummer fem. Som vi har skrevet flere ganger: Etter 13 strake fra Niels Petersen blir det fight om trenerchampionatet på Øvrevoll i 2024. 

* Stutteri Hjortebo er med Schamyls Derby-seier søndag oppdretter av alle Derby-vinnerne i Skandinavia i 2024: Schamyl i Svenskt og Norsk Derby og Brigadier i den danske utgaven.