Schamyl på ny gulljakt: - Vi må tro på seier!

Skrevet av Thomas Gjelsås,  23.08.2024
Artikkelbilde
Sandro De Paiva setter inn Schamyl i Svenskt Derby med minst mulig margin til innvendige Mendel's Rock og Per Anders Gråberg. Foto: Svensk Galopp

Både eierne og treneren er optimister før søndagens store løp. Norsk Derby er årets definitive høydepunkt på hjemmebane, og Schamyl løper for gull.

KAMPKLARE IGJEN: Jan-Erik Neuroth og Sandro de Paiva opplever stor sukess sammen. I Svenskt Derby ble det gull, søndag har duoen en sterk dag på papiret. - Alt ser bra ut, melder en rolig Jan-Erik med to dagers avstand til årets største dag på Øvrevoll.

- Det ser bra ut, og Sandro de Paiva var veldig fornøyd med han tirsdag. Hesten har kommet seg fint etter Hurricanelöpning, og oppkjøringen til Norsk Derby har gått som vi har ønsket oss. Han har de løpene han trenger i kroppen og er klar til kamp. For vår del er det fint med litt regn gjennom uken. Vi ønsker oss myk bane, sier Jan-Erik Neuroth til ovrevoll.no.

- Kan du si noe om taktikken?
- Nei, men jockeyen kjenner hesten godt og det er en fordel. Nervene er under kontroll og vi har ingenting å klage på. Taktikken får vi holde for oss selv foreløpig.

Fantastisk dag
Jan-Erik smiler når vi ber han om å tenke tilbake på fjorårets Derbydag. Det var et magisk øyeblikk da Ami De Vega vant Norsk Derby for Jan-Erik, Stall Perlen og trenerlegenden Wido Neuroth.
- Det var en fantastisk dag. Det varmer fortsatt hjertet mitt å tenke på den opplevelsen, og det er et øyeblikk jeg aldri kommer til å glemme. Det er den største dagen i min aktive karriere så langt, og det var stort at pappa og jeg rakk å vinne et Norsk Derby sammen.

Oppkalt etter OL-hest
Eier Kari Petterøe i Stall Petterøe´s Mix har vært med i gamet lenge og familien har store meritter å vise til. Karis far deltok selv under OL i sprangridning, så man kan trygt si at hesteinteressen ligger i blodet. - Jeg er vokst opp med hest, og Schamyl bærer faktisk samme navn som min fars OL-hest. Det er selvsagt ekstra gøy at datteren min Anne også har arvet hesteinteressen. Det gir oss mange fine opplevelser sammen.

Søndag kommer nervene...
Datteren Anne er hundre prosent enig i det. - Det er veldig spennende å ha starthest i Norsk Derby på hjemmebane. Det har fortsatt ikke gått helt opp for oss, men søndag kommer nok nervene for fullt. En seier på hjemmebane ville oppleves som noe helt spesielt. Mor og jeg har vært medeiere i en Derbyhest tidligere. Den het Marshall Runner, men var mest med for å løpe om bonuspenger for norskoppdrettede.

Ansvar for ponnigaloppen
Som en av galoppens aller største ildsjeler og viktige personer for rekrutteringen i Norsk Galopp har Anne heldigvis litt andre oppgaver å fokusere på søndag. Hun er nemlig en av de som gjennom Norsk Amatørrytterklubb holder i den meget populære ponnigaloppen. - Jeg skal hjelpe til med å arrangere Ponniderby søndag. Dette er en stor opplevelse for alle barna, og det blir både spenning, latter og selvsagt premieutdeling. Da blir jeg kanskje litt mindre nervøs, undrer Anne. 

* Mor Petterøe besøker Schamyl i stallen hver uke. Han har blitt en god venn. - Schamyl er en veldig trivelig hest å ha med å gjøre. Jeg gleder meg til å besøke han i stallen, og når jeg gir han en pose med oppskårede gulrøtter blir han alltid glad og fornøyd etterpå.

Svenskt Derby: En opplevelse for livet

Hun fortsetter engasjert og stolt. - Schamyl har gitt oss mange store opplevelser. Han er den fjerde hesten jeg eier, og det er jo utrolig morsomt at det har gått så bra. Vi vant Svenskt Derby (Svensk Galopps bilde over) med minst mulig margin og det var en opplevelse for livet. Søndag er jeg selvsagt på plass, og vi har jo håp om at det skal gå bra igjen. Men Anne blir nok mer nervøs enn meg. Selv er jeg relativt rolig, ler Kari Petterøe.

- Vi må være optimister! Vennene mine mener vel at jeg normalt er en pessimist, men Schamyl fortjener at vi tror på han. Det er klart vi gleder oss, supplerer Anne.

Fantastisk start på trenerkarrieren
Jan-Erik har hatt en fantastisk start på sin trenerkarriere. Med full klaff kan han faktisk kjempe om trenerchampionatet. -Det har gått veldig fint så langt. Jeg har mange gode og fine hester som også har fått uttelling i løp. Vi har et veldig godt team, og jeg er stolt av det vi har oppnådd sammen.

Syv spennende starthester
Det blir en hektisk søndag for stallen med sju spennende starthester. Han vant en lang rekke storløp som rytter og ble jockeychampion på Øvrevoll i 2019. Det er ingen tvil om at en trenerseier i hans første Norske Derby står høyt på ønskelisten. - Det ville selvsagt vært stort å vinne Norsk Derby i første forsøk. Schamyl har i alle fall en fin sjanse og vi skal gjøre alt vi kan for å vinne!