* Larvik, Øvrevoll og Haslum er byttet ut med Bahrain til slutten av februar.
I desember døde Ingeborg Marcussen brått. Willas mamma ble 63 år.
«Du pushet meg alltid til å gjøre mitt beste, men du var også den første til å si at du var stolt av meg uansett resultat», sa Willa blant annet i sitt minneord til moren i Undersbo kapell og kirke i Larvik 22. desember.
Blikk på Formel 1…
- Det går etter omstendighetene bra. Noen dager er selvfølgelig dårligere enn andre. Mamma og jeg var nære, sier Willa fra leiligheten i Sakhir «der hun trives godt». Hun kan se bort på Bahrain International Circuit der Formel 1-bilene fyres opp den 3. mars. Da har både Willa og Niels Petersen-hestene Chianti og Herewegodandy reist hjem til Bærum og Øvrevoll. Der skal det også fyres opp.
Et nytt hopp i 2022
I 2020 vant Willa 7 løp på 75 starter. I fjor jekket hun opp seiersantallet til 14 på 87. Så et nytt hopp: I fjor vant Willa 19 løp i Norge og 8 i Sverige i 2022. Seiersprosenten i nabolandet var hele 25; «Jeg håper å ri mer på Bro i år».
En strålende 2022-sesong for årets lærling i Skandinavia som nå har 68 seire: 57 på Øvrevoll, 11 i Sverige og én i Danmark.
Løpet på Klampenborg var spesielt, HM Dronningen Ærespræmieløp 1. oktober 2019. Premieutdeler var dronning Margrethe av Danmark; prismottager Willa av Larvik og Stavern.
«Ikke lyst til å bli jockey for å være listefyll»
- To seire igjen så er jeg proff. Jeg har lyst til å ikke gjøre det gjøre det dårligere enn i fjor. Det hadde vært gøy å være i toppen av statistikken selv om man mister «claim’en». Det er viktig å ha høye mål. Jeg vil levere jevne resultater, ri gode løp og finisher og ta vare på sjansene. Holde hodet kaldt. Det er et tøft yrke med høy risiko. Jeg er lidenskaplig og har temperament. Og jeg er villig til å jobbe hardt. Livet er hardt, og det er ikke alltid rettferdig. Det er opp- og nedturer, men jeg har ikke lyst til å bli jockey for å være listefyll. Jeg er klar for å stå i det, oppsummerer Willa som understreker at hun er flink til å nullstille etter hvert løp. Hun lar seg ikke blende av tre seire på en løpsdag.
* Norges beste kvinnelige jockey i fjor skryter av Mark Larsen og hjelpen og «coachingen» hun får og har fått av den tidligere stjernejockeyen. – Mark har vært fantastisk, og han og kona har virkelig stilt opp for meg etter at moren min døde.
DER SATT DEN! Willas første seier. Hun setter inn Wera Torgersens Favilla. Datoen er 18. juni 2017. Toer i løpet; Julia Presits på Roman Princess fra Nathalie Mortensen, Kaia Ingolfsland treer på ryggen av Knut Arnesens Prawda. Nora Hagelund Holm på pappa Steinars Elusive Thought ble firer i dette amatørløpet. Foto: Hesteguiden.com
Fra sprang til galopp
Willa er fra idylliske Stavern som var Norges minste by frem til 1988. Hun er nesten like godt kjent i Viksfjord som ligger på den andre siden av Larvik. Da hun fylte fem, begynte Willa på ridekurs. Brunla gård og rideskole var stedet, Tor Wiggo Ellefsen en sentral person. Unge Willa satset på sprang. For å korte ned en lengre historie: Som 19-åring konverterte hun til den raskeste utgaven av hestesporten. Willa klatret opp på tøffe galopphester.– Sprang og galopp er som langrenn og alpint. To forskjellige idretter. Da jeg startet med galopp, var jeg helt «grønn» og ikke i rett form. Det var faktisk et par løp der jeg datt av etter mål. Men jeg var ikke redd, og jeg ville lære, har Willa sagt mange ganger tidligere.
Champion Square De Luynes sammen med lærling-champion Willa Synøve Marcussen Schou.
Foto: Eirik Stenhaug
WILLA OM:
Samarbeidet med Niels Petersen. - Vi er i daglig dialog, snakker ofte sammen to ganger om her fra Bahrain dagen. Han er min sjef, det er han som er treneren. Niels er en ordentlig hestemann. Veldig rolig – og behagelig å jobbe for.
Fremtiden. - Jeg vil holde på så lenge jeg kan. Har tenkt å ri hele livet! Men alt er selvfølgelig avhengig av at kroppen holder seg. Jeg er flink med trening og ernæring, åpner dagen med havregrøt. Gikk idrettslinje på videregående.
Familie og barn? - Jeg er singel. Og jeg må eventuelt finne en partner som orker å holde ut med meg. Jeg reiser mye, det er mange ting som må falle på plass. Dette er noe jeg ikke tenker mye på nå.
Menn og kvinner i galoppsporten. – De som sier at gutter er mye sterkere enn jentene…Det blir litt tullete for meg. Ingen snakker om at Yvonne Durant var en god kvinnelig jockey. Hun var en god, veldig god, jockey. Men det er jo litt sånn: Gjør en jente en feil to ganger, får hun ingen ny sjanse. En mann vil få sjansen igjen.
Om kritikk. – Jeg er glad i konstruktiv kritikk. Og jeg liker at folk er strenge med meg. Det som er gøy med hest, er at man aldri blir ferdig med å lære.
Om Bahrain: - Det er mindre turisme enn i Dubai. Alle er veldig hyggelige og høflige her.
* 29-årige Willa har ridd løp på fire tyske baner pluss to franske. Og tatt plass i startbokser i Ungarn, Polen, Italia, Tsjekkia, Belgia, Tyrkia, Mauritius, Martinique, Marokko og USA. Og i de skandinaviske landene. Flere vintre i Dubai, blant annet fire måneder hos meritterte Simon Crisford, har gitt solid bakgrunn for det meste. De siste to månedene har hun altså vært i kongedømmet og øystaten Bahrain i Den persiske gulf.
Blikk mot startboksene
- Hester er nesten hele livet mitt. Dette er en livsstil. Hvor hadde jeg vært uten hestene? spør Willa – litt retorisk.
Hun har definitivt blikket mot årets startbokser: - Jeg gleder meg veldig til å ri løp igjen!