Kvinner på hesteryggen

Skrevet av Birger Christensen,  13.02.2020
Artikkelbilde
Fra toppen venstre: Kjersti Bjørndal, Cecilie Dahl, Cathrine Fretheim, Yvonne Durant, Lisette Olai-Olssen, Pernille Hveem, Line Ahlstrøm, Tina Smith, Hanne Vines, Louise Johanny og Nina Bjercke

Vi har gravd litt i historien omkring Øvrevoll når det gjelder kvinnelige ryttere på banen. Det er ingen tvil om at det har skjedd en viss utvikling på området. I de to første årene på banen, 1932-33, fikk ikke damene lov til å starte i ordinære amatørløp. Det ble avholdt et par rene dameløp, før de i 1934 fikk lov til å starte med de mannlige rytterne. Det var dog intet rush. Emilie Nordan var eneste kvinne som tok opp hansken, og hun vant flere løp. Den engelske toppjockeyen Francis Sclater, som red mye på Øvrevoll de første årene, likte ikke det han så.

Et meget uheldig prinsipp. I engelsk veddeløpssport er slikt utelukket. Damer er ikke fysisk kapable til å klare en slik påkjenning som et hardt løp innebærer, uttalte Sclater.

Vel, vi legger denne uttalelsen bak oss. Sakte, men sikkert har våre kvinnelige ryttere bevist at de så absolutt har plass i miljøet.

Den første kvinnelige rytteren som ble amatørchampion på banen, Ewy Lindrup, tok tittelen i 1955. Hun var en stor pioner, som sto på utrettelig i mange år. 20 år senere gikk championatet til Ruth Hegard, så avgjort også verdt noen linjer. 6. mai i 1972 red hun i tidenes første offisielle dameløp i England, og i 1977 var hun med i det uoffisielle VM i Brasil. Ruth var også den første kvinne som red et Derbyløp på Øvrevoll. Det var i 1974. Plasseringen ble ikke så bra, men hun hadde vært med på å bryte en barriere.

På 80- og 90-tallet ble det stadig mer girl power på hesteryggen. Det gikk nesten ikke en løpsdag uten en eller flere kvinnelige vinnere. Vi nevner i fleng Line Ahlstrøm, Kjersti Bjørndal, Mette Hanssen, Marie Fretheim, Benedichte Halvorsen og Line Akselsen. Alle i denne sekstetten passerte med bred margin 100 seire som jockey. Det gjorde etter hvert også Tina Smith, som huskes best da hun slo Lester Piggott med nese på Derbydagen i 1993. Popular Run holdt akkurat unna for Never So Sure, og jubelen var stor for 16-årige Tina.

Yvonne på topp

Hvordan man snur på statistikkene, er det ingen tvil. Den mest betydningsfulle kvinnelige jockeyen på Øvrevoll er Yvonne Durant. Ikke bare har hun funnet langt flere løp enn noen av de øvrige (352 mot 170 for Pascolina Pinto som toer). Hennes rekke av storløpsvinnere er gedigen, og det er langt fra bare på Øvrevoll at hun har imponert de kyndige innen sporten. Fire ganger på 90-tallet ble hun champion (93, -94, -95 og -97), og Yvonne var utvilsomt i verdenstoppen blant de beste kvinnelige jockeyene. Nevnte Pascolina skal også nevnes. Det ble flere storløpsseire for henne på 2000-tallet, de fleste tatt for trener Arnfinn Lund.

På 2010-tallet kom det etter hvert flere nye og lovende kvinner. Fra Sverige kom Anna Pilroth, som fortsatt holder stilen. I de senere år har Kaia S Ingolfsland, Nora H Holm, Willa S M Schou og Mina Haug kommet med stormskritt. Dette er talenter tidlig i karrieren, som stormer frem. I tillegg rir Anna Cecilie Jordsjø med suksess i Australia, mens Frida Valle Skar er stasjonert i Frankrike.

Helt til slutt litt om Derbydagen i 2017. Vanessa Ryall hadde fått tilliten av trener Jan Bjørndal til å ri High as a Kite, en av favorittene. I en herlig strid gikk ekvipasjen til topps, og Vanessa skrev historie. En kvinnelig jockey med Derby-seier var første gang i Skandinavia, og at hun samtidig vant på en hoppe var historisk på verdensbasis. Ingen som var til stede på den dagen glemmer noensinne stemningen rundt vinnerpaddocken.